Ενημέρωση

Flix 2020 | Ο Γιώργος Βαλσαμής εύχεται Υγεία. Αγάπη. Ταινίες.

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Ο Γιώργος Βαλσαμής εύχεται Υγεία. Αγάπη. Ταινίες.

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Valsamis 607 13

Γιώργος Βαλσαμής, διευθυντής φωτογραφίας | «I am Afraid to Forget Your Face» του Σαμέχ Αλα

Γνωρίσαμε τη δουλειά του Γιώργου Βαλσαμή μέσα από τις ταινίες του πιστού συνεργάτη και αδελφικού του φίλου Βασίλη Κακάτου («Zero Star Hotel», «H Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν») Ενα χρόνο πριν, με την τελευταία ταινία του Κεκάτου, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», έρχεται κι ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες. Ο Βαλσαμής συνεχίζει να γυρίζει ταινίες στο εξωτερικό («The Last Ferry From Grass Island» στο Χονγκ Κονγκ και «I Am Afraid to Forget Your Face» του Αμέχ Σαλά).

Θυμηθείτε την μεγάλη συνέντευξη του Γιώργου Βαλσαμή στο Flix: «Καμία καλή φωτογραφία δεν μπορεί να σώσει μια κακή ταινία»

Και το 2020 του επιφυλλάσσει μία μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη: η αριστουργηματική μικρού μήκους «I'm Afraid to Forget your Face» του Αιγύπτιου Σαμέχ Αλα κερδίζει κι αυτή το Χρυσό Φοίνικα Για δύο συνεχόμενες χρονιές, οι ταινίες που φώτισε ο Γιώργος Βαλσαμής, παίρνουν το μεγάλο βραβείο στις Κάννες.

Το καλοκαίρι του 2020 ο Βαλσαμής ήταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του «18» του Βασίλη Δούβλη (το οποίο διακρίθηκε φέτος στο Agora Lab - Works in Progress του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Πριν λίγες μέρες, ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της τελευταίας μεγάλου μήκους στην Ταϊπέι.

To μέλλον του σινεμά, είμαι αισιόδοξος, θα είναι καλύτερο. Μάς κούρασαν οι οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων. Θέλουμε πίσω την αίθουσα...»

Βαλσαμής 607 Από τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που μόλις ολοκληρώθηκαν στην Ταϊπέι

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Σίγουρα όταν έμαθα ότι το «Ι am Αfraid to Forget Your Face» κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό special event των Καννών. Κι όχι μόνο ότι το έμαθα,αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο το έμαθα.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή. Για μένα ήταν μια περίεργη χρόνια, καθώς ήταν κατι πρωτόγνωρο όλο αυτό. Δεν είχα ποτέ αισθανθεί αυτή την έλλειψη ελευθερίας που νοιώθω αρκετές φορές τους τελευταίους 12 μήνες. Ομως, δεν μπορώ να είμαι αχάριστος μπόρεσα να ταξιδέψω και να κάνω ταινίες, εν μέσω μιας πανδημίας.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Να μπορώ να πηγαίνω σινεμά και να κάνω ό,τι θέλω χωρίς να έχω στο μυαλό αν πήρα μάσκα μαζί μου και αντισηπτικό. Τα πρόσωπα αγαπημένων μου ανθρώπων που κρύβονται πίσω απο τις μάσκες.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Αν δεν ειναι ίδιο ελπίζω, κι είμαι αισιόδοξος, ότι θα ειναι καλύτερο. Ισως έχουμε περισσότερη όρεξη να πηγαίνουμε στις αίθουσες, γιατί οι οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων μάς κούρασαν.

Τι εύχομαι για το 2021: Υγεία. Αγάπη. Ταινίες.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020