Ενημέρωση

Flix 2020 | Η Πηνελόπη Τσιλίκα εύχεται σύντομα να ξαναβρεθούμε στη συλλογική εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Η Πηνελόπη Τσιλίκα εύχεται σύντομα να ξαναβρεθούμε στη συλλογική εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Kala azar 607 2

Πηνελόπη Τσιλίκα, πρωταγωνίστρια | «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου

Το έχουμε ξαναγράψει και το εννοούμε: με το που τη γνωρίσαμε στην «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη την ερωτευθήκαμε κεραυνοβόλα. Γιατί η Πηνελόπη Τσιλίκα («Ανάκριση», «Ζίζοτεκ») έχει μια αφοπλιστική αμεσότητα στο παιχνίδι της με τον κινηματογραφικό φακό, που σπανίζει. Βλέμμα, σωματική και εγκεφαλική ερμηνεία μελετημένη στη λεπτομέρεια, αλλά και ταυτόχρνα ελεύθερη - με δύναμη και τσαμπουκά.

Το 2020 την βρήκε πρωταγωνίστρια (δίπλα στον Δημήτρη Λάλο) στο «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου. H ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπου διακρίθηκε με το βραβείο KNF, της Ενωσης Ολλανδών Δημοσιογράφων. και συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της στα διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας ακόμα περισσότερα βραβεία: Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, το βραβείο Vevam της Ενωσης Σκηνοθετών Ολλανδίας, το Βραβείο Φωτογραφίας του Black Canvas Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και το Best Location βραβείο στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αυτή την εποχή, η ταινία προβάλλεται στο τμήμα «New Directors / New Films» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa) και στο Lincoln Centre, ενώ έχει κυκλοφορήσει ήδη στις αίθουσες της Ολλανδίας από τον Αύγουστο.

Θα πρέπει να απαντηθεί η ερώτηση του μέσου: πώς και πού θέλουμε να βλέπουμε ταινίες; Στα σινεμά, μαζί με 10 ή 100 αγνώστους, ή στο σπίτι που «τελικά βολεύει» περισσότερο, κατά μόνας και με την εξουσία του fast forward και του pause - να πας μια στιγμή για κατούρημα, να φτιάξεις κάτι να φας και τι να φας, ν' απαντήσεις σε ένα τηλεφώνημα;

Πηνελόπη Τσιλίκα Flix 2020  607

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για σένα: Η χαρά που το «Kala azar» προβλήθηκε, αγαπήθηκε κι από άλλους εκτός από εμάς που τη φτιάξαμε, και συνεχίζει να γυρίζει τον κόσμο, κι ας μην είμαστε κι εμείς εκεί. Η στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης στην Αλεξάνδρας και ο πανηγυρισμός, που κράτησε όντως περίπου μια στιγμή. Το πρώτο «Πάμε» που ακούστηκε στα Ιταλικά, τον Νοέμβρη ενώ γυρίζαμε ταινία σε μια πόλη σε λοκντάουν.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Oταν το «Kala azar» προβαλλόταν και το αυτονόητο, δηλαδή να δούμε την ταινία που κάναμε όλοι μαζί στη μεγάλη αίθουσα, να ταξιδέψουμε μαζί της και να γιορτάσουμε για αυτήν, ήταν απαγορευμένο.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Η αίσθηση ότι όλα βρίσκονται σε μια τροχιά κίνησης, οι φάτσες μας, τα αγαπημένα μπαρ.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Για πολλούς λόγους, ένας που ξεχωρίζω είναι ότι θα πρέπει να απαντηθεί η ερώτηση του μέσου: πώς και πού θέλουμε να βλέπουμε ταινίες; Στα σινεμά, μαζί με 10 ή 100 αγνώστους, ή στο σπίτι που «τελικά βολεύει» περισσότερο, κατά μόνας και με την εξουσία του fast forward και του pause - να πας μια στιγμή για κατούρημα, να φτιάξεις κάτι να φας και τι να φας, ν' απαντήσεις σε ένα τηλεφώνημα;

Τι εύχομαι για το 2021: Να ξαναβρεθούμε, οι αίθουσες να ξαναγεμίσουν, οι ταινίες να βλέπονται ξανά μεγάλες και μυστηριακές, να ξαναβρεθεί αυτή η συλλογική εμπειρία, και όλες οι συλλογικές εμπειρίες.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020