Ενημέρωση

Flix 2020 | H Ζακλίν Λέντζου εύχεται φως

στα 10

Οχι, το 2020 δεν ήταν μόνο Covid-19. Είχε και δημιουργία κι επιτυχίες και χαρές. Κάθε μέρα ένα πρόσωπο της ελληνικής κινηματογραφικής επικαιρότητας, θα κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | H Ζακλίν Λέντζου εύχεται φως

Αυτή την εποχή, κάθε χρόνο, είναι παράδοση να κοιτάμε πίσω και να κάνουμε την κινηματογραφική ανασκόπηση της χρονιάς.

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα του Flix 2020:

Το τέλος του πόνου 607

Ζακλίν Λέντζου, σκηνοθέτης | «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)»

H Ζακλίν Λέντζου, η σκηνοθέτης που με τις μικρού μήκους της ταξίδεψε και βραβεύτηκε στα μεγαλύτερα διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ (από την «Αλεπού» στο Λοκάρνο, στο «Hiwa» στο Βερολίνο, ως το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς», που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Leica Cine Discovery στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών), έχει έτοιμη και την πρώτη μεγάλου μήκους της ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» - όμως με την πανδημία πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για την πρεμιέρα της.

Ομως το 2020 δεν ήταν νεκρός χρόνος. Το αντίθετο. Η τελευταία της μικρού μήκους, «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, τιμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με το Βραβείο FIPRESCI και το Ειδικό Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Περιβάλλον & Κλιματικής Αλλαγής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και, πριν ένα μήνα με το Gold Hugo, το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Live Action Short Film.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα; Σινεμά με τους φίλους μου. Πολύ. Πάρα πολύ. Ας τα ανοίξουν και θα πηγαίνουμε 4-4. Και θα καθόμαστε, αν θέλετε, χωριστά. Ανοιξτε τα. Παρακαλώ.

Ζακλίν Λέντζου 607 2

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η νέα σελήνη της 17ης Σεπτέμβρη.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Η μετακόμιση.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Σινεμά με τους φίλους μου. Πολύ. Πάρα πολύ. Ας τα ανοίξουν και θα πηγαίνουμε 4-4. Και θα καθόμαστε, αν θέλετε, χωριστά. Ανοιξτε τα. Παρακαλώ.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί τίποτα δε θα είναι το ίδιο. [Πολύ βαρύ, αλλά...]

Τι εύχομαι για το 2021: ΦΩΣ!


Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2020: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς


Περισσότερα Best of 2020


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020