Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2020 | Τελετή Λήξης και Βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 43o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την απονομή των βραβείων του σε Διεθνές, Εθνικό και Σπουδαστικό Τμήμα. Διαβάστε αναλυτικά τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020 | Τελετή Λήξης και Βραβεία

Το 43ο Φεστιβάλ Δράμας πέτυχε. Οχι μόνο γιατί έγινε σε μια εποχή που το να κάνεις φεστιβάλ είναι ένας άθλος, αλλά γιατί κατάφερε να φέρει το νέο αέρα που ήταν η φιλοδοξία του νέου καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη, ενέπλεξε πολύ περισσότερους απ' όσους κατάφεραν να βρεθούν στη Δράμα με την πιο ωραία online πλατφόρμα με διαθέσιμες όλες τις ταινίες όλων των προγραμμάτων και για κλείσιμο έδωσε και πολύ ωραία βραβεία, ξεχωρίζοντας στο εθνικό διαγωνιστικό με πέντε βραβεία το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη, μια από τις καλύτερες ταινίες της φετινής παραγωγής.

σγφγφσ

Το 43ο Φεστιβάλ της Δράμας με τον τρόπο του Flix:

Το 43ο Φεστιβάλ Δράμας διήρκεσε φέτος από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το Flix παρακολούθησε online φέτος από την επίσημη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δράμας όλες τις προβολές του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος (και τις ελληνικές συμμετοχές σε Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και, μέρα με τη μέρα, αποτίμησε τις ταινίες, σημειώνοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στον κινηματογραφικό χάρτη.


Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ και κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε και να δείτε περισσότερα για την κάθε ταινία.


Τα βραβεία - 43ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Η φετινή κριτική επιτροπή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Πρόεδρος - Σκηνοθέτης), Γιάννης Στάνκογλου (Ηθοποιός), Αλεξία Θεοδωράκη (Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος), Εύη Καλογηροπούλου (Σκηνοθέτης) και η Ρομάνα Λόμπατς (Ηθοποιός).

bella 607

Χρυσός Διόνυσος: «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Το βραβείο συνοδεύεται από τρία έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000€, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000€, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.000€

βούτα

Ειδικό Βράβειο της Επιτροπής: «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου | Επειδή αυτή η ταινία μας συγκίνησε τόσο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Φυσαρμόνικα Μαν 607

Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη: Αλέξανδρος Σκούρας για το «Φυσαρμόνικα Μαν» | Επειδή καταφέρνει να αποσπάσει καταπληκτικές ερμηνείες τόσο από τους κεντρικούς, όσο και απ’ όλους τους περιφερειακούς ήρωές του, φτιάχνοντας μια καλοκουρδισμένη ταινία που με την ευαισθησία της μας έκλεψε την καρδιά. | Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500€ προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (απονέμεται στον σκηνοθέτη) συν παροχές Post Production από τη Stefilm

τεο teo 607

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Τεό, Ο Γείτονάς Μου» του Χρήστου Καρτέρη | Μας προβλημάτισε η απουσία περισσότερων καθαρόαιμων ταινιών τεκμηρίωσης, παρόλα αυτά ξεχωρίσαμε μια ταινία που έχει δυνατό βλέμμα, ολοζώντανο ρυθμό, χιούμορ αλλά και ευαισθησία στην παρατήρηση του ήρωά της | Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500€ προσφορά του ΕΚΚ και από χρηματικό έπαθλο 1000€ προσφορά της ΕΡΤ

madonna

Βραβείο Drama Queer: «Madonna f64.0» του Σταύρου Μαρκουλάκη `| Φέτος, η Κριτική Επιτροπή ζητά από το Φεστιβάλ να θεσπίσει ένα βραβείο που απουσιάζει ηχηρά από τον διαγωνισμό. Ένα βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο, μέχρι να μην υπάρχουν πια άνθρωποι που στερούνται ευκαιρίες για μια ομαλή ζωή και δεν θα είναι αναγκασμένοι να υποφέρουν λόγω της διαφορετικότητάς τους. Οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες, δικαίωμα στην αγάπη, στην ευτυχία, στην ζωή την ίδια.Φέτος θα δώσουμε ένα βραβείο σε ταινία μικρού μήκους που τοποθετείται υπέρ της διαφορετικότητας. Ο κινηματογράφος είναι πιο πλούσιος όταν μας συμπεριλαμβάνει όλες, όλους, όλα.

bella

Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την ιδιαιτερότητα της κινηματογράφησης, για το αρμονικό πάντρεμα γυρίσματος και αρχειακού υλικού, για την μοναδική χρωματική της παλέτα.

βούτα 607

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Γιώργος Τελτζίδης για το «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου | Για τους κοφτερούς διαλόγους, για την πιστότητα της κάθε συνθήκης που επιλέχτηκε ώστε να συγκλιθεί η αφήγηση. | Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500€ προσφορά του ΕΚΚ

βεαβρ

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Ελενα Τοπαλίδου για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την ανεπιτήδευτη και ανεπανάληπτη απόδοση του voice over, την πλαστικότητα της κίνησης και την καθηλωτική δύναμη στο βλέμμα.

το νόημα του αυγούστου 607

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Παύλος Ιορδανόπουλος για το «Το Νόημα του Αυγούστου» του Μάνου Παπαδάκη | Για την λιτή και συγκινητική ερμηνεία και ταυτοχρόνως συγκρατημένη και εσωτερική χρήση των εκφραστικών του μέσων.

escaping the fragile planet

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου για την «Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη | Για την οργανικότητα του κάθε cut και τον σεβασμό στις ανάσες των ηθοποιών.

Μελατονίνη 607

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Γιάννης Βεσλεμές για τη «Μελατονίνη» του Νίκου Πάστρα | Για την Πρωτότυπη Μουσική που δίνει έντονο παλμό σε ένα πολύ ιδιαίτερο in situ project

το νόημα του αυγούστου 607

Τιμητική Διάκριση Hχου: Σίμος Λαζαρίδης για το «Το Νόημα του Αυγούστου» του Μάνου Παπαδάκη | Για την σημαντική του συμβολή στην αφήγηση της ταινίας.

ανθολόγιο μιας πεταλούδας 607

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου: Κωστής Χαραμουντάνης για το «Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας» του Κωστή Χαραμουντάνη | Για την δημιουργική συρραφή και χρήση του μέσου προκειμένου να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσης.

βούτα 607

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Δανάη Ελευσινιώτη για το «Βούτα» του Δημήτρη Ζάχου | Για την εξαιρετική απόδοση των χώρων, την πιστότητα της αναπαράστασης και την ανεπιτήδευτη και εύστοχη περιγραφή του τόπου δράσης των ηρώων.

Bella 607

Τιμητική διάκριση κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000€, προσφορά του κινηματογράφου Τριανόν και χορηγία από την εταιρεία Enjoy): Βασιλεία Ροζάνα για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για τον λεπτομερή ενδυματολογικό σχεδιασμό των χαρακτήρων και την συνέπεια στην ιδιαίτερη αισθητική της ταινίας.

Bella 607

Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου για το «Bella» της Θέλγιας Πετράκη | Για την λεπτομερή αλλά και διακριτική συμβολή στην αναπαράσταση της εποχής.

the call 607

Εύφημος Μνεία: «Η Κλήση του Μάριου Ψαρά» | Για την στοχευμένη χρήση της κινηματογράφησης προκειμένου να εξυπηρετήσει την ευαίσθητη θεματική της αφήγησης.

pashka 607

Εύφημος Μνεία: «Pashka» του Ολτιόν Λίπε | Για το ανατρεπτικό βλέμμα πάνω στον επαναπατρισμό ενός νέου ήρωα και την ηχηρή δυναμική της ιδέας

Dakar 607

Εύφημος Μνεία: «Dakar» του Στέλιου Μωραϊτίδη | Στην δημιουργική ομάδα της ταινίας για την λιτή προσέγγιση, την ποιητική διάσταση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη μίας ιστορίας που ήταν καταδικασμένη να χαθεί


and she hisses And she Hisses

Τα Βραβεία - 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η φετινή κριτική επιτροπή: Πάβελ Παβλικόφσκι (Πρόεδρος - Σκηνοθέτης), Θέμις Μπαζάκα (Ηθοποιός), Λευτέρης Χαρίτος (Σκηνοθέτης), Λένα Διβάνη (Συγγραφέας), Στέργιος Πάσχος (Σκηνοθέτης).

  • Grand Prix 2019 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «And she Hisses» της Μόνικα Λεκ (Ισπανία, ΗΠΑ)
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Κάργκο Τσεν για το «Τσεν Τσεν» (Χονγκ Κονγκ)
  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Favourites» του Μάρτιν Μονκ (Αυστρία, Γερμανία)
  • Βραβείο #ThisisΕU της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Virago» της Κέρλι Κιρς Σνάιντερ (Εσθονία)
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Οπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της Ανθής Δαουτάκη
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: Portrait of Suzanne της Ιζαμπέλα Πλουσίνσκα (Πολωνία)
  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Anna» του Ντέκελ Ντέκερσον (Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ισραήλ)
  • Ειδικό Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Περιβάλλον & Κλιματικής Αλλαγής (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4000€, χορηγημένο από την ΑΜΚΕ Κύκλωψ): «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου
  • Εύφημος Μνεία Ανδρικής Ερμηνείας: Κωστής Κορωναίος για το «Πρώτος Ερωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη
  • Εύφημος Μνεία Γυναικείας Ερμηνείας: Στέλλα Βογιατζάκη για το «Οπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της Ανθής Δαουτάκη

The Best Orchestra in the World The Best Orchestra in the World

Τα Βραβεία - 1ο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Η φετινή κριτική επιτροπή: Αλέξανδρος Διακοσάββας (Δημοσιογράφος), Λήδα Βαρτζιώτη (Σκηνοθέτης), Δημήτρης Τσακαλέας (Σκηνοθέτης) και Αλκη Πολίτη (Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης)

Grand Prix Student: The Best Orchestra in the World του Χένικ Μπακχάους (Αυστρία)
Rising Star: A mess at apartment 14 του Ράντου Μπάρμπου (Ρουμανία)
Τιμητική Διάκριση: 22:47 Line 34 του Μίκαελ Κάρερ (Ελβετία)
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»:


οπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό 607 Οπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό

Βραβεία Κοινού

Διεθνές Διαγωνιστικό: «Οπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της Ανθής Δαουτάκη
Διεθνές Σπουδαστικό: «Το Βάζο» του Κυριάκου Ρόντση (Bournemouth Film School - AUB)
Εθνικό Διαγωνιστικό: «Antivirus» της Αναστασίας Σίμα


το τέλος του πόνου 607 Το Τέλος του Πόνου

Ανεξάρτητα Βραβεία

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου
Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Goads» της Ιριδας Μπαγλανέα
Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Ελληνα κινηματογραφιστή: Γιάννη Καραμπάτσο για το «Mare Nostrum»
Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Στα Βήματά της» της Αναστασίας Κρατίδη

Δείτε εδώ αναλυτικά τα Βραβεία Pitching Lab και κινηματογραφικών σωματείων


Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.


Το 43ο Φεστιβάλ της Δράμας με τον τρόπο του Flix:

Το 43ο Φεστιβάλ Δράμας διήρκεσε φέτος από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το Flix παρακολούθησε online φέτος από την επίσημη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δράμας όλες τις προβολές του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος (και τις ελληνικές συμμετοχές σε Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και, μέρα με τη μέρα, αποτίμησε τις ταινίες, σημειώνοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στον κινηματογραφικό χάρτη.

δράμα