Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2020 - Τελετή έναρξης, αλλαγή σελίδας

στα 10

Ξεκίνησε το 43ο υβριδικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με συγκίνηση που ούτε οι μάσκες δεν μπόρεσαν να κρύψουν.

Flix Team
Δράμα 2020 - Τελετή έναρξης, αλλαγή σελίδας

Αλλαγή σελίδας για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας η φετινή διοργάνωση, πρώτη που αποχαιρετά τον επί δεκαετίες Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Αντώνη Παπαδόπουλο και που καλωσορίζει τον Γιάννη Σακαρίδη στην κομβική θέση, πρώτη και τελευταία, ελπίζουμε, που γίνεται με... όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με φυσική παρουσία σε κλειστές και θερινές αίθουσες στη Δράμα αλλά και, ολόκληρη, online. Αυτή η μετάβαση αποτυπώθηκε στην τελετή έναρξης το βράδυ της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου, όπου, όπως θα σχολίαζε κι ο Μανώλης Ρασούλης, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν - κι αυτό κάποιες φορές είναι καλό.

Διαβάστε ακόμη: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 43o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Το Flix που παρακολουθεί ανελλιπώς το Φεστιβάλ από το 2012 μέχρι και σήμερα, θα παρακολουθήσει το πρόγραμμά του 43ου Φεστιβάλ Δράμας online και θα σας μεταφέρει καθημερινά εντυπώσεις, αλλά και κριτικές για όλες τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, αλλά και παρουσιάσεις των εκδηλώσεών του.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην επίσημη σελίδα του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube.


Παρακάτω, λοιπόν, όσα κρατήσαμε από την πρώτη βραδιά του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ως εισαγωγή και περιμένοντας να «μπούμε» στις ταινίες.

δράμα 2020 607

Η σεμνότητα του Γιάννη Σακαρίδη Σαν να έχει αποφασίσει, πράγμα που τον τιμά, η μετάβαση από την «παράδοση» του Αντώνη Παπαδόπουλου να γίνει σταδιακά κι όχι εκρηκτικά, ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής (αλλά έμπειρος και γνώριμος από τις κινηματογραφικές επιτυχίες του), Γιάννης Σακαρίδης, κράτησε ένα χαμηλό, ήρεμης δύναμης, προφίλ. Κράτησε, βέβαια κι απαράλλαχτη τη (μακρόσυρτη, πάντα) δομή της τελετής έναρξης, αλλά ίσως σκόπιμα, ελπίζουμε για να τη φρεσκάρει σ' ένα επόμενο βήμα.

Διαβάστε ακόμη: Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης, μιλάει στο Flix

Ο Σακαρίδης μίλησε με σοβαρότητα και εμφανές πάθος για την όρεξη και τους στόχους του, χαιρετίζοντας τις «ταινίες από μια νέα γενιά που θ' ακολουθήσει αλλά και θα ξεπεράσει την παράδοση του ελληνικού σινεμά». Σε μια χρονιά, όπως είπε, «έξω από την κοινή λογική», το Φεστιβάλ Δράμας στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλει τους νέους δημιουργούς και προσελκύει το κοινό. Σε μια χρονιά, την πρώτη του, να προσθέσουμε εμείς, όπου μόνο ο ουρανός δεν του έπεσε στο κεφάλι, με σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις, ο Σακαρίδης έχει ξεκινήσει θαυμάσια κι έτσι περιμένουμε ότι θα συνεχίσει. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, με μια διακριτική αλλά κι ευδιάκριτη ενωτική επιλογή, ευχαρίστησε από σκηνής όλους τους συνεργάτες και την ομάδα του ονομαστικά, κι έκλεισε τη σύντομη ομιλία του καλώντας μας «να σκεφτούμε έξω από τα τείχη και να βοηθήσουμε τους δημιουργούς σε μια εποχή όπου τα έργα πολιτισμού είναι τόσο σημαντικά.» Χωρίς εξαγγελίες, χωρίς εριστικότητα, συγκεντρωμένος στη δουλειά.

δράμα 2020 607

δράμα 2020 607

Ο αποχαιρετισμός στον Αντώνη Παπαδόπουλο Μοντέρ τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του, ο Γιάννης Σακαρίδης ξέρει τι σημαίνει δομή. Κι έτσι, η τελετή έναρξης ξεκίνησε γεμάτη από Αντώνη Παπαδόπουλο, μ' ένα βίντεο με πλούσιο υλικό από συνεντεύξεις κι ομιλίες του και με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας του Ωδείου της Δράμας, σε αίθουσα Αντώνη Παπαδόπουλου. Δόθηκε, λοιπόν, ένα πρέπον closure για ν' ανοίξει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η νέα σελίδα του Φεστιβάλ.

δράμα 2020 607

δράμα 2020 607

Η μαγεία και η μάσκα Σταθερός παρουσιαστής, με σταθερή άνεση και κομψότητα, ο Βασίλης Τερζόπουλος είπε την πιο ειλικρινή και απλή κουβέντα της βραδιάς: «Μέσα από τις συνθήκες που ζούμε, συνειδητοποιήσαμε την αξία του κινηματογράφου.» Κι είναι αλήθεια, όσο δεδομένο κι αν το θεωρούσαμε. Κι έγινε και πιο αισθητό, από το γεγονός ότι εμείς βλέπαμε την τελετή στην (πληρέστατη) online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, ενώ η αίθουσα του Ωδείου, ήταν, αραιά έστω, γεμάτη κοινό, την ώρα που η υπέροχη εργαζόμενη απολύμαινε, μετά από κάθε ομιλητή, πόντιουμ και μικρόφωνο. Αναγκαστικά προσαρμοσμένο στις επιταγές των ημερών, το Φεστιβάλ Δράμας μοιάζει έτοιμο να κάνει ό,τι χρειάζεται, για ν' αναδειχτεί αυτό, η αξία του κινηματογράφου που την εποχή της πανδημίας τόσο έντονα αμφισβητήθηκε.

δράμα 2020 607

Οι τοπικοί φορείς Ηταν, όπως πάντα, πολυάριθμοι και μίλησαν, όπως πάντα, μπόλικο. Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, τόνισε την πρόθεση για αναπτυξιακή πορεία του Φεστιβάλ, αλλά και τη διαπίστωση ότι παρά την πανδημία, δεν έγινε καμία έκπτωση στη διοργάνωσή του. Ο Δήμαρχος Δράμας, ο οικείος μας, πια, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο μόνος που αναφέρθηκε και στην υπό συζήτηση κινηματογραφική σχολή της Δράμας, μίλησε με τη χαρακτηριστική ποιητική του διάθεση, για «μια ακριτική πόλη που γέννησε στα σπλάχνα της το παιδί της τέχνης!» Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου, μιλώντας με μια ευφράδεια και χωρίς σημειώσεις, επισήμανε την οικονομική υποστήριξη του Φεστιβάλ από την Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης με 50.000 ευρώ τη χρονιά, επί τρία χρόνια, συνεργασία που θεσπίστηκε για πρώτη φορά.

Τουλάχιστον γλιτώσαμε το ΚΙΝΑΛ Σε μια πρωτοβουλία που, αν δεν κάνουμε λάθος, ξεκίνησε πέρσι, οι βουλευτές Δράμας του Σύριζα και της ΝΔ μίλησαν επίσης από σκηνής χαιρετίζοντας το Φεστιβάλ, αλλά και δίνοντας μια αφορμή για μια εντονότερη, ακόμα, σύνδεση της διοργάνωσης με την πολιτική Αρχή που, ίσως, περιττεύει. Τουλάχιστον φέτος έλειπε η βουλευτής ΚΙΝΑΛ και συντομεύσαμε.

δράμα 2020 607

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος, υπεύθυνος προγράμματος στο νέο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας, έδωσε νεύρο και πάθος στην τελετή, θυμίζοντας πως «χρειαζόμαστε αισιοδοξία για το σινεμά τώρα, όσο ποτέ.»

δράμα 2020 607

δράμα 2020 607

Οι κύριοι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος βρέθηκαν επίσης στην τελετή έναρξης. Ο Πάβελ Παβλικόφσκι από μακριά, με βίντεο-χαιρετισμό, ελπίζοντας ότι οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να ταξιδέψει στη Δράμα, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, περιμένουμε με ανυπομονησία. Κι ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος που επισήμανε, μαζί δυναμικά και τρυφερά, πως το σινεμά της νεότερης γενιάς «ανοίγει ένα δρόμο για έναν κόσμο πολύ πιο όμορφο, που μας χωράει όλους».

Κι έτσι το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε, σ' ένα κινηματογραφικό σύμπαν που ήδη μας χωράει όλους, όσους βρίσκονται στη Δράμα, όσους βρίσκονται μπροστά τον υπολογιστή τους, με την ίδια, τόσο δημιουργική, αγωνία: να μαζέψουν εικόνες, να γνωρίσουν ταινίες, να γευτούν όσα το ελληνικό και διεθνές σινεμά, με σύντομη διάρκεια, είναι αποφασισμένο να αποτυπώσει για πάντα.


Το Flix που παρακολουθεί ανελλιπώς το Φεστιβάλ από το 2012 μέχρι και σήμερα, θα παρακολουθήσει το πρόγραμμά του 43ου Φεστιβάλ Δράμας online και θα σας μεταφέρει καθημερινά εντυπώσεις, αλλά και κριτικές για όλες τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, αλλά και παρουσιάσεις των εκδηλώσεών του.

Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας και για τις ελληνικές συμμετοχές σε αυτό.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σπουδαστικο Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας και τις ελληνικές συμμετοχές στο Διαγωνιστικό του Τμήμα.

δράμα