Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος υπεύθυνος προγράμματος στο νέο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας

στα 10

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης μιλάει στο Flix για το νέο φιλόδοξο Διαγωνιστικό Τμήμα που εγκαινιάζεται από φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος υπεύθυνος προγράμματος στο νέο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας

«Νιώθω ότι είναι μία καρμική επιλογή!», αναφέρει στο Flix ο Θανάσης Νεοφώτιστος, βραβευμένος σκηνοθέτης που με τις μικρού μήκους ταινίες του έχει διακριθεί στη Δράμα, αλλά και σε διεθνή Φεστιβάλ, για την ανάληψη των καθηκόντων του ως head programmer του νέου Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος ταινιών μικρού μήκους που εγκαινιάζει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Γιάννης Σακαρίδης.

«Η σχέση μου με τη Δράμα ξεκινάει από πολύ παλιά κι αυτή είναι η ιστορία: Κάπου στο 1ο έτος της σχολής σκηνοθεσίας το 2011-2012 είχα κάνει μία φοιτητική ταινία που την έλεγα "Χαραγμένο Τριαντάφυλλο". Που πας με τέτοιο τίτλο θα μου πεις; Τέλος πάντων, τότε, υπήρχε στη Δράμα ένα Πανόραμα Σπουδαστικών Ταινιών. Είχα χαρεί πολύ που πέρασα στο πρώτο μου φεστιβάλ έβερ κι έκανα τα αδύνατα δυνατά να πάω εκείνη τη χρονιά (αφού δεν προσφέρανε φιλοξενία για το συγκεκριμένο τμήμα). Τα κατάφερα γιατί ήθελα πολύ να δω την ταινία μου για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Εκεί κατάλαβα ότι το Πανόραμα αυτό ήταν ένα τμήμα που μάλλον κατέληγαν οι ελληνικές ταινίες που δεν περάσαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό. Ημουν σχεδόν μόνος στην αίθουσα του Ωδείου, όπου και παίχτηκε η ταινία για μία φορά, ένα πρωινό. Οπως φαντάζεστε απογοητεύτηκα.
Την επόμενη χρονιά κάνω την επόμενη φοιτητική μου ταινία "Ο Ηλιος και ο Βοριάς" (2ο έτος) και ξαναστέλνω στη Δράμα το 2013. Η ταινία περνάει στο Εθνικό Διαγωνιστικό! Ξαναπήγα στη Δράμα με μεγάλη χαρά. Εκείνη την φορά ένιωσα την ανισότητα μεταξύ των ταινιών, αφού η φοιτητική μου ταινία παιζόταν δίπλα σε ταινίες από πιο ώριμους δημιουργούς. Ενιωθα σαν το παραπαίδι! Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη κριτική του Flix, που με είχε διαλύσει!
Τελικά στο 3ο έτος, στην πτυχιακή μου, κάνω την "Προσευχή" και ξαναστέλνω στη Δράμα νιώθοντας λιγάκι πιο ώριμος. Τότε, το 2014, ήταν που πήρα το πρώτο βραβείο, τον Χρυσό Διόνυσο. Και το όνειρο μου ξεκίνησε. Μακάρι τότε να ήξερα τι σημαίνει παγκόσμια πρεμιέρα βέβαια. Δεν είχα ιδέα από φεστιβάλ και εξωστρέφεια.
Την επόμενη χρονιά παίρνω το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ με τον "Πωγωνίσκο". Πέρυσι απέσυρα την ταινία μου "Λεωφόρο Πατησίων" από το διαγωνισμό.
Και φέτος βρίσκομαι να είμαι επικεφαλής προγράμματος του νεοσύστατου τμήματος Διεθνές Σπουδαστικού. Νομίζω κάτι παίζει με αυτή τη σχέση! Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση από τον Γιάννη Σακαρίδη και τον ευχαριστώ πολύ, και φυσικά ευχαριστώ τη Δράμα για όλο αυτό το τρελό ταξίδι και την εμπειρία μέχρι τώρα!»

προσευχή 607 Προσευχή

Θανάσης Νεοφώτιστος Στα γυρίσματα της «Λεωφόρου Πατησίων»

Το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα των σπουδαστικών ταινιών είναι ένα από τα καινούργια και πιο ελπιδοφόρα προγράμματα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι σημαντικότερες κινηματογραφικές σχολές από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, το νέο αυτό πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει βήμα στους πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού μέλλοντος και να αναδείξει καλλιτεχνικές τάσεις εν τη γενέσει τους. Ταυτόχρονα το διακριτό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό να αναδείξει την ελληνική παραγωγή σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους σε διεθνές επίπεδο.

Πόσο σημαντικό, όμως, είναι να είναι ξεχωριστά το σπουδαστικό τμήμα και πώς θα διαπραγματευτεί το θέμα της ποσότητας των ταινιών που υπήρξε και ο λόγος για την απόσυρση της «Λεωφόρου Πατησίων» από το περσινό Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ; Ο Θανάσης Νεοφώτιστος απαντάει στο Flix.

«Θα πατήσω πάνω στην ιστορία που ανέφερα πιο πριν. Τα σπουδαστικά τμήματα κατά τη γνώμη μου πρέπει να μην πέφτουν στην παγίδα να υποτιμούν το ρόλο τους επειδή απευθύνονται σε σπουδαστές. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που είτε υπάρχει θεσπισμένο ένα τέτοιο τμήμα το οποίο όμως είναι απαξιωμένο είτε όταν οι σπουδαστικές ταινίες συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Διαγωνιστικό. Τις καταδικάζεις έτσι να υποτιμηθούν λόγω δυσκολιών στην παραγωγή και έλλειψης ωριμότητας! Θεωρώ ότι εκτός από την ανεξαρτητοποίηση του θα αναδειχθεί και από το γεγονός ότι γίνεται Διεθνές και αυτό ανεβάζει την ανταγωνιστικότητα του και προσφέρει δυνατότητες για καλλιέργεια της εξωστρέφειας στους συμμετέχοντες. Φεστιβάλ παράδειγμα για μένα είναι το Φεστιβάλ Σπουδαστικών ταινιών του Μονάχου. Εκεί κατάλαβα ότι ο ρόλος του σπουδαστικού τμήματος είναι διττός: καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός για τους νέους σκηνοθέτες. Και οι δυο ρόλοι είναι εξίσου σημαντικοί. Η σπουδαστική ταινία είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου να επικοινωνήσει την τέχνη του για πρώτη φορά και η προσπάθεια του να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτό το χώρο. Είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι και πρέπει κάποιος να το προσεγγίσει με τον σεβασμό που του αξίζει. Είναι επίσης το πρώτο δείγμα δουλειάς σκηνοθετών και μπορεί να αναδείξει νέα ταλέντα. Με νοιάζει πολύ να βρω ταινίες που θα είναι αυθεντικές και θα πιστέψω στη δυνατότητα τους να εμπνεύσουν!»

«Σε σχέση με τον αριθμό των ταινιών που διαγωνίζονται δεν έχουν αλλάξει οι σκέψεις μου. Πιστεύω πολύ στη δυνατότητα της Δράμας να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική Σκηνή, και όχι μόνο, και πιστεύω ότι ο περιορισμός του αριθμού των ταινιών που θα κάνει το πρόγραμμα πιο ανταγωνιστικό, είναι μια αναγκαία συνθήκη. Νοιώθω ότι και ο Γιάννης Σακαρίδης έχει παρόμοια αίσθηση, οπότε προβλέπω ότι θα γίνουν αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Σε παρόμοια γραμμή θέλω να κινηθεί και το Σπουδαστικό Τμήμα για το οποίο δεσμεύομαι για ένα σφιχτό πρόγραμμα. Με ενδιαφέρει το Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα να ξεκινήσει με υψηλή καλλιτεχνική αξία.»


Αιτήσεις συμμετοχής για το νέο Διεθνές Τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών Μικρού Μήκους θα γίνονται δεκτές από τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του Κόσμου στην πλατφόρμα filmfreeway. Eιδικά για φέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους με καταληκτική ημερομηνία: 19 Ιουνίου 2020. Από το Φεστιβάλ διευκρινίζεται πως οι σπουδαστές μπορούν, εαν το επιθυμούν, να κάνουν αίτηση και στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 20 μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου του 2020.

νεοφώτιστος Στο Σαράγεβο, όπου γυρίστηκε η ταινία του «Route-3»