Buzz

Best of 2020: Η χρονιά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιντς

στα 10

Το 2020 ήταν σίγουρα μια από τις πιο παράλογες και σουρεαλιστικές χρονιές που έχουμε ζήσει. Κάτι που έκανε τον master Ντέιβιντ Λιντς να νιώσει σαν το σπίτι του.

Best of 2020: Η χρονιά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιντς

Αν το 2020 ήταν ταινία τότε σίγουρα το σενάριο και την σκηνοθεσία θα τα είχε αναλάβει ο Ντέιβιντ Λιντς. Ολο αυτό το σουρεαλιστικό και το παράλογο που ζει την χρονιά αυτή ολόκληρος ο πλανήτης, μοιάζει σαν να έχει πεταχτεί κάπου μέσα από το μυαλό του αγαπημένου μας σκηνοθέτη, καθώς ο ίδιος κάθετε αναπαυτικά στο σπίτι του και πίνει απλά τον ζεστό του καφέ.

Ναι, το 2020 άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο «Λιντσική» χρόνια του κόσμου η οποία, αν εξαιρέσουμε όλες τις καραντίνες και την πανδημία, ο Ντέιβιντ Λιντς μας χάριζε τα δικά του μοναδικά δώρα ήδη από την αρχή του έτους.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


David Lynch 607

Τον Γενάρη, και ανήμερα των 74ων γενεθλίων του, αποφάσισε να κυκλοφορήσει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflixμια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «What Did Jack Do?», στην οποία ένας ντετέκτιβ ανακρίνει μια μαϊμού. Ενα 17λεπτου μικρού μήκους δείγματος του ανεξάντλητου ταλέντου του Αμερικανού σκηνοθέτη στο να δημιουργεί αλλόκοτα, απόκοσμα ρομαντικά και, ταυτόχρονα, ζοφερά δυστοπικά σύμπαντα, ακόμα και με τα πιο απλά υλικά, τα οποία μπροστά από την κάμερα του αποκτούν ερεβώδεις και σουρεαλιστικές διαστάσεις. Οπως ο έρωτας ενός πιθήκου με ανθρώπινη φωνή και μιας κότας που οδηγεί τον πρώτο στο έγκλημα. Ναι, είναι τόσο υπέροχο και παράλογο μαζί όσο ακούγεται και πραγματικά απολαυστικό.

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: «What Did Jack Do?»: Μια ταινία του Ντέιβιντ Λιντς, ξαφνικά στο Netflix

what did jack do  gif 607

Από την άλλη πλευρά μάς περιμένει ένας διαφορετικός κόσμος και θα είναι ένας πιο σκεπτόμενος κόσμος. Θα βρούμε τις λύσεις και η ζωή μας θα είναι καλύτερη. Και σινεμά θα ξαναδούμε και όλα θα αναγεννηθούν - στην καλύτερη εκδοχή τους...»

Μέσα από την καραντίνα του ο Λιντς έδωσε και κάποιες συνεντεύξεις, όπως στο περιοδικό Vice όπου και δήλωσε ότι η ρουτίνα του (κι ο καφές φυσικά) τον βοηθάει να ανταπεξέλθει στον εγκλεισμό, αλλά και στο The Hollywood Reporter όπου και μίλησε για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ και την τηλεόραση, ενώ όταν το περιοδικό PCS Literary Magazine τον ρώτησε τι θα έκανε αν δεν υπήρχε η πανδημία, δήλωσε «μάλλον θα έφτιαχνα μια ταινία ή θα συνέχιζα μια ιστορία».

Φυσικά ο Λιντς, νιώθοντας ήδη σαν το σπίτι του με την απομόνωση, άρχισε και πάλι να δημιουργεί, με τον δικό του εκκεντρικό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο, «δελτία καιρού» και όχι τυχαία επιλέγει τις μέρες της μετα-καραντίνας για να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας σε όσους τον ακολουθούν. Αλλά βρήκε τον τρόπο, μέσω των βίντεο αυτών, να συνταχθεί με τους διαμαρτυρόμενους του #BlackLivesMatter, όπως εκείνος ξέρει καλύτερα, ηχηρά και αλλόκοτα, αφήνοντας την κάμερα ανοιχτή, ακίνητη, για ένα λεπτό αφότου ο ίδιος έχει βγει από το κάδρο, με ηχητική υπόκρουση κάτι που μοιάζει ξεκάθαρα με αλυσοπρίονο. Δείτε παρακάτω μια playlist με όλα τα «δελτία καιρού» του Λιντς η οποία ανανεώνεται συνεχώς.


O Λίντς όμως είναι από μόνος του ένα δώρο που συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα πράγματα σε όλους τους φανς του. Πέρα από τον καιρό ανέβαζε και μικρού μήκους ταινίες, όπως και το animation «Pozar», αλλά και το «The Story of a Small Bug», τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω και, σε συνεργασία με την παραγωγό του Σαμπρίνα Σάδερλαντ, ανέβασε επίσης στο κανάλι του ένα 40λεπτο βίντεο με Q&A στο οποίο ο ίδιος απαντά σε ερωτήσεις που του έστειλαν οι φανς σε διάφορα social media.



Πριν λίγο καιρό μαθεύτηκε πως ο ίδιος θα γράψει και θα σκηνοθετήσει μια ατιτλοφόρητη για την ώρα σειρά για το Netlix όπου από την οποία γνωρίζουμε μόνο τον ανεπίσημο τίτλο παραγωγής της «Wisteria» - η γλυσίνα, είναι αναρριχώμενο φυτό που έχουμε πολύ κι εδώ με μοβ λουλούδια, συνδεδεμένο ως εικόνα με τα αμερικανικά εύπορα προάστια: μην ξεχνάμε ότι στο «Desperate Housewives», ο δρόμος όπου έμεναν οι ηρωίδες λεγόταν Wisteria Lane.

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: Αγαλιάστε. O Ντέιβιντ Λιντς ετοιμάζει νέα σειρά για το Netflix

Φαίνεται πως ο Λιντς κράτησε το καλύτερο για το τέλος. Ή μάλλον, καλύτερα, για την αρχή μιας νέας καλύτερης χρονιάς ρίχνοντας την δική του αχτίδα αισιοδοξίας, με το λιντσικό του σύμπαν να το ζούμε, με όλη του την μαγεία, εκεί που του αξίζει περισσότερο: στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Best of 2020 | Η Ανασκόπηση του Flix


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020

david lynch 607