Buzz

Best of 2020: Quibi, ή κάθε πλατφόρμα δεν είναι χρυσός!

στα 10

Μια υπερ φιλόδοξη πλατφόρμα (κυρίως) για τα κινητά τηλέφωνα των millennials, που συγκέντρωσε κοντά δύο δισεκατομμύρια σε επενδύσεις και τρανταχτά ονόματα σε συντελεστές και πέθανε έξι μόλις μήνες αφού βγήκε στον αέρα.

Best of 2020: Quibi, ή κάθε πλατφόρμα δεν είναι χρυσός!

Η ιδέα του Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, πρώην αφεντικό της Disney και της συνιδρυτή της Dreamworks κι έμοιαζε ενδιαφέρουσα, ειδικά αφού συνοδευόταν από επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν το Quibi με κοντά στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην σύντομη διαδρομή του από την σύλληψή του στην ανυπαρξία.

Το όνομά του ήταν μια συντόμευση του Quick Bites κι είχε σαν στόχο έναν θεατή που δεν έχει χρόνο για τηλεοπτικά επεισόδια που κρατάνε 45 λεπτά ή ούτε καν 20. Τα επεισόδια στις σειρές του Quibi κρατούσαν κάτι λιγότερο από δέκα λεπτά, όσο μια σύντομη διαδρομή στο μετρό, ένα διάλειμμα για καφέ (ή τουαλέτα) στο γραφείο. Επαιζαν μόνο στο κινητό σου τηλέφωνο (τουλάχιστον στην αρχή) και το φορμάτ τους άλλαζε ανάλογα με το πως κρατούσες την συσκευή, οριζόντια ή κάθετα.


Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2020: Ψηφίστε κι εσείς για την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δώρα. Μπείτε εδώ για να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας.


quibi 607

Ναι, έμοιαζε με ένα χαριτωμένο gimmick αλλά ένα gimmick που ερχόταν με ονομάτα όπως αυτά του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Ρίντλεϊ Σκοτ, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Ρις Γουίδερσπουν, Ντουέιν Τζόνσον, Τίνα Φέι, και πάει λέγοντας. Η συνδρομή κόστιζε 5 δολάρια τον μήνα και ήταν διαθέσιμο μόνο στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, αφού τα πλάνα για επέκταση δεν πρόφτασαν να ευοδωθούν.

Το λανσαρισμά του συζητήθηκε πολύ, αλλά το κλεισιμό του όχι και τόσο. Δεν ήταν ακριβώς ότι έμοιαζε αναμενόμενο, αλλά δεν εξέπληξε κανέναν σε μια χρονιά όπου όλα άλλαξαν δραματικά. Οι άνθρωποι δεν έπαιρναν πια το μετρό (ή κι αν το έκαναν δεν είχαν την διάθεση να δουν ένα μίνι επεισόδιο), δεν πήγαιναν καν στη δουλειά και είχαν πολύ χρόνο στην διάρκεια της κάθε καραντίνας για να δουν όχι απλά επεισόδια που κρατούσαν 45 λεπτα, αλλά ολόκληρους κύκλους σειρών.

quibi 607

Και φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό. Η άφιξη του Quibi συνέπεσε με μια αληθινή έκρηξη σε streaming content και σε μια υπερπροσφορά σε πλατφόρμες από ανταγωνιστές πολλαπλάσιας δύναμης κι αναγνωρισιμότητας. Από το Apple TV+ ως το Disney+ και το HBO Max, οι επιλογές αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα χρήματα για συνδρομές επίσης. Και μετά το αρχικό ενδιαφέρον για την υπηρεσία, οι συνδρομητές του Quibi, άρχισαν να μειώνονται με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς.

Η κατάληξη έμοιαζε αναπόφευκτη και η αλήθεια είναι πως δεν θα λείψει σε πολλούς, αλλά η πορεία του πιθανότατα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο μάθημα και έναν σημάδι στον χάρτη για ναυτιλομένους στα ακόμη αχαρτογράφητα νερά του streaming.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Best of 2020 | Η Ανασκόπηση του Flix


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020