Buzz

Best of 2020: H τρανς κοινότητα και ο θηλυκός Βόλντεμορτ

στα 10

Κοιτάζουμε πίσω, στη χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με την ανασκόπηση του 2020 από το Flix.

Best of 2020: H τρανς κοινότητα και ο θηλυκός Βόλντεμορτ

Με την ανακοίνωσή του χτες πως ο υποψήφιος με Οσκαρ ηθοποιός Ελιοτ Πέιτζ είναι διεμφυλικός αύξησε την προβολή μιας κοινότητας που ζητούσε ακριβώς αυτό, καθώς και ακριβέστερη αναπαράσταση σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Σύσσωμο το Χόλιγουντ έσπευσε να δηλώσει την στήριξη και την αγάπη του στον Ελιοτ, σε μια χρονιά που η κοινότητα φαίνεται να δέχτηκε αρκετά πυρά από διάσημους καλλιτέχνες.

Στις αρχές Ιουνίου, μήνας που έχει εδραιωθεί ως Μήνας Υπερηφάνειας, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σχολίασε, με τον πιο απαξιωτικό τρόπο, ότι οι διεμφυλικοί άντρες και γυναίκες δεν είναι στην ουσία πραγματικοί άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, μετατρέποντας τον εαυτό της μέσα σε μια μέρα σε θηλυκό Βόλντεμορτ. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε «αν το φύλο δεν είναι αληθινό, τότε δεν υπάρχει έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εάν το φύλο δεν είναι αληθινό, οι ζωές των γυναικών παγκοσμίως διαγράφονται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς άτομα, αλλά με το να διαγράφουμε την έννοια του φύλου καταργούμε την δυνατότητα να συζητάμε ουσιαστικά για τις ζωές τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια.»

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: Η τρανσοφοβική Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

rowling Illustration από το fnewsmagazine.com

Τα πράγματα πήραν γρήγορα τεράστιες διαστάσεις με πολλούς φανς να απαρνούνται τόσο την ίδια όσο και το έργο της, μια σειρά βιβλίων που τους είχε δώσει ελπίδα όταν ένιωθαν διαφορετικοί από τα υπόλοιπους ανθρώπους, πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και τους ενέπνευσε με τέτοιο τρόπο ώστε «να βγουν από την ντουλάπα», να νιώθουν περήφανοι για αυτό που είναι, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Από τότε μέχρι σήμερα, καλλιτέχνες και ηθοποιοί όπως η Εμα Γουότσον και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ένωσαν τις φωνές τους δηλώνοντας την υποστήριξή τους στη διεμφυλική κοινότητα, ενώ ο πρωταγωνιστής της σειράς «Φανταστικά Ζώα» Εντι Ρεντμέιν, αν και στέκεται δίπλα στην κοινότητα και διαφωνεί κάθετα με τα σχόλια της Ρόουλινγκ, δήλωσε πως θεωρεί απαράδεκτα και άρρωστα όλα αυτά τα βιτριολικά σχόλια που γράφονται εναντίον της.

Από την άλλη βέβαια η Ρόουλινγκ όχι μόνο δεν βγήκε να ζητήσει συγγνώμη για όλα όσα είπε αλλά έριχνε και περισσότερο λάδι στην φωτιά γράφοντας μια εκτενή δήλωση στο site της ως μια διαρκής υπέρασπιση των απόψεών της, γράφοντας πως έχει ερευνήσει το θέμα εκτενώς και θεωρεί τον εαυτό της ειδικό στο θέμα των διεμφυλικών ατόμων. Στο πλευρό της στάθηκε και ο Τζον Κλιζ, ο οποίος ήταν ένας από τα 58 άτομα που υπέγραψε μια επιστολή στους Sunday Times, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως «δεν τον ενδιαφέρουν τα τρανς άτομα, αλλά εύχεται πως είναι ευτυχισμένα και οι άνθρωποι τους αντιμετωπίζουν καλά.» Διαβάστε τα tweets του παρακάτω.

Ευτυχώς αυτές οι φωνές, οι οποίες μοιάζουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ρόουλινγκ, είναι λίγες. Οχι μόνο η κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και αρκετός κόσμος δείχνει συνεχώς την συμπαράστασή του στην διεμφυλική κοινότητα, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση του Ελιοτ Πέιτζ μπορεί να μοιάζει ως ένα μικρό βήμα, αλλά στην πραγματικότητα δίνει μια τεράστια ενίσχυση στην τρανς ορατότητα σε μια χρονιά μάλιστα που την χρειάζεται όσο τίποτε άλλο.

Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020

Rowling Illustration από τη Washington Post