Buzz

Η τρανσοφοβική Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

στα 10

H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, για ακόμη μια φορά. δέχεται τα δικαιολογημένα πυρά από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μετά και τα τελευταία τρανσοφοβικά μηνύματα που δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η τρανσοφοβική Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Είναι πραγματικά λυπηρό το να διαβάζεις από μια γυναίκα, όπως είναι η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία έχει γράψει τα βιβλία του «Χάρι Πότερ» που έχουν αγαπηθεί από τους πάντες - γιατί είναι υπέροχες ιστορίες όχι μόνο για την αέναη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και για την ελπίδα, την δύναμη της αγάπης, η οποία μπορεί να νικήσει τα πάντα, αλλά κυρίως για την ισότητα και την αποδοχή όλων των ανθρώπων από όπου και αν προέρχονται - να σχολιάζει απαξιωτικά το ότι οι διεμφυλικοί άντρες και γυναίκες δεν είναι στην ουσία πραγματικοί άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Αυτές τις προσωπικές απόψεις ανέβασε στο λογαριασμό της στο twitter και ξεκίνησε ένας πόλεμος αντιπαραθέσεων με τους φανς της, οι οποίοι την αποκαλούν τρανσοφοβική φεμινίστρια, (TERF - trans-exclusionary radical feminist), ανάμεσα σε άλλα. Ολα ξεκίνησαν όταν η ίδια σχολίασε την έννοια του φύλου μετά από ένα άρθρο για τον Covid-19 και τι πρέπει να προσέχουν τα «άτομα τα οποία έχουν εμμηνόρροια», γράφοντας πως «αν το φύλο δεν είναι αληθινό, τότε δεν υπάρχει έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εάν το φύλο δεν είναι αληθινό, οι ζωές των γυναικών παγκοσμίως διαγράφονται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς άτομα, αλλά με το να διαγράφουμε την έννοια του φύλου καταργούμε την δυνατότητα να συζητάμε ουσιαστικά για τις ζωές τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια.»

<

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς μια γυναίκα, της οποία η πένα στάθηκε δίπλα στις μειονότητες, έδωσε ελπίδα σε παιδιά και νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία ένιωθαν διαφορετικά από τα υπόλοιπα, πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα και τους ενέπνευσε με τέτοιο τρόπο ώστε «να βγουν από την ντουλάπα», να νιώθουν περήφανοι για αυτό που είναι, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, από αγαπημένη ηρωίδα να μετατρέπεται σε έναν θηλυκό Βόλντεμορτ, μέρος τελικά ενός προβλήματος κατά του οποίου, τάχα, θέλει τόσο περίτρανα να πολεμά.

Λίγους μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2019, η ίδια υποστήριξε την ερευνήτρια Μάγια Φορστάρτερ που έχασε τη δουλειά της όταν δήλωσε πως το βιολογικό φύλο ενός ατόμου δεν μπορεί να αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο από διεμφυλικά άτομα αλλά και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπως η GLAAD οι οποίοι, εκτός από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, έστειλαν και επιστολή στην Warner Bros., το στούντιο που έχει τα δικαιώματα για τα βιβλία του «Χάρι Πότερ», γράφοντας τα εξής:

«Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συνεχίζει να διαδίδει ψευδή στοιχεία ενώ έχει αρνηθεί να καθίσει να συζητήσει με αντιπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίοι απλώς θέλουν να έχουν ένα διάλογο μαζί της και να της εξηγήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών που υποστηρίζει. Αν η ίδια αρνείται να κάνει διάλογο, τότε οι εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με αυτήν θα πρέπει να πουν στην κοινότητα την δική τους θέση. Τα στούντιο, δίκτυα και επώνυμες εταιρείες που σχετίζονται με την Ρόουλινγκ, χρωστούν στους διεμφυλικούς υπαλλήλους και καταναλωτές τους να μιλήσουν ενάντια σε όλα τα ανακριβή και επώδυνα σχόλιά της.»

Ακόμα και ο ίδιος ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο Χάρι Πότερ των ταινιών της σειράς, υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, στάθηκε εναντία στις δηλώσεις της Ρόουλινγκ.

«Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», δήλωσε ο ηθοποιός με ένα γράμμα του το οποίο δημοσιεύτηκε στο site της μη κερδοσκοπικής οργάνωση Trevor Project που σκοπός της είναι η αποτροπή αυτοκτονιών ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

daniel radcliffe 607

Ομως ο Ράντκλιφ δεν είπε μόνο τα αυτονόητα αλλά εξέφρασε και την ελπίδα του πως οι δηλώσεις της Ρόουλινγκ δεν θα αμαυρώσουν τη γνώμη που έχουν οι αναγνώστες για τις ιστορίες της. «Σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι η εμπειρία των βιβλίων έχει αμαυρωθεί ή έχει μειωθεί, λυπάμαι πολύ για τον πόνο που σας προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις. Πραγματικά ελπίζω πως δεν θα χάσετε τελείως ό,τι πολύτιμο βρίσκεται μέσα σε αυτές τις ιστορίες για εσάς. Αν αυτά τα βιβλία σας έμαθαν πως η αγάπη είναι το πιο δυνατό πράγμα στο σύμπαν, ικανή να νικήσει τα πάντα, αν σας έμαθαν πως η δύναμη βρίσκεται στη διαφορετικότητα, ότι οι δογματικές ιδέες για αγνή φυλή οδηγούν στην καταπίεση ευάλωτων ομάδων, αν πιστεύετε πως ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι διεμφυλικός, μη δυαδικός, gender fluid, ή ότι είναι γκέι ή αμφιφυλόφιλος, αν βρήκατε έστω κάτι που έκανε αυτές τις ιστορίες να μιλήσουν βαθιά μέσα σας και σας βοήθησαν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή σας – τότε αυτό είναι μεταξύ σας και του βιβλίου που διαβάσατε, κι αυτό είναι ιερό. Και κατά την γνώμη μου κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό. Σημαίνει για εσάς ό,τι σημαίνει, και εύχομαι πως αυτά τα σχόλια δεν θα αμαυρώσουν αυτή τη σχέση», έγραψε ο Ράντκλιφ.

Πόσο εύκολο και δίκαιο όμως είναι να ξεχωρίσεις το έργο από το δημιουργό του; Πόσο εύκολα οι φανς και ο υπόλοιπος κόσμος θα αποδεχτούν τη σημασία κάποιου καλλιτεχνικού προϊόντος μακριά από τις όποιες πεποιθήσεις ή και πράξεις του δημιουργών του, διασώζοντας έτσι το σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην κουλτούρα μας; Ενα ερώτημα που πάντα βρίσκει οπαδούς και στις δυο πλευρές του νομίσματος, με την αλήθεια να βρίσκεται, μάλλον, σε μια γκρίζα ζώνη η οποία κρύβει αγάπη και σεβασμό απέναντι σε αυτά τα έργα αναγνωρίζοντάς τα ως κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες αντιλήψεις των δημιουργών τους. Ειδικά όταν μιλάμε για κάτι του διαμετρήματος της σειράς των βιβλίων «Χάρι Πότερ».

newt 607

Στο πλευρό του Ντάνιελ Ράντκλιφ τάχθηκε και ο Εντι Ρεντμέιν, ο πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών «Φανταστικά Ζώα», ο οποίος έχοντας παίξει το ρόλο μιας τρανς γυναίκας στο «Κορίτσι από τη Δανία», με την σειρά του έστειλε μια επιστολή στο Variety γράφοντας τα εξής:

«Ο σεβασμός προς τα διεμφυλικά άτομα παραμένει επιτακτικός, και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να εκπαιδεύω συνεχώς τον εαυτό μου. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Ως κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αλλά και με μέλη της τρανς κοινότητας, ήθελα να ξεκαθαρίσω τις θέσεις μου. Διαφωνώ με τα σχόλια της Τζο. Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, οι τρανς άντρες είναι άντρες, και οι μη δυαδικές ταυτότητες υπάρχουν. Δεν θα ήθελα ποτέ να μιλήσω εκ μέρους της κοινότητας, αλλά γνωρίζω πως οι αγαπημένοι διεμφυλικοί φίλοι και συνεργάτες μου έχουν κουραστεί με αυτή τη συνεχή αμφισβήτηση των ταυτοτήτων τους, κάτι που πολύ συχνά οδηγεί σε βία και κακοποίηση. Απλώς θέλουν να ζήσουν τις ζωές τους ειρηνικά και ήρθε η ώρα να τους αφήσουμε να το κάνουν.»

Ανάμεσα στις φωνές που δηλώνουν την υποστήριξή τους στη διεμφυλική κοινότητα και αυτή της Εμα Γουότσον η οποία έπαιξε την Ερμιόνη Γκρέιντζερ στις ταινίες.

Ολες αυτές οι φωνές, κάθε στιγμή που περνάει, συνεχώς και πληθαίνουν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται η Ρόουλινγκ δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω. Σε μια εκτενή δήλωση στην οποία έγραψε στο site της, η ίδια προσπάθησε να κατευνάσει κάπως τα πνεύματα θέλοντας να διευκρινίσει τα, φαινομενικά για εκείνη, αντιτράνς σχόλια. Αλλά αντ’ αυτού ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά μια και σε ολόκληρο το κείμενό της δεν υπάρχει καμία συγγνώμη, κανένα απολογητικό ύφος, παρά μια διαρκής υπέρασπιση των απόψεών της, γράφοντας πως έχει ερευνήσει το θέμα εκτενώς και θεωρεί τον εαυτό της ειδικό στο θέμα των διεμφυλικών ατόμων!

Μέσα σε όλα αυτά αναφέρει για πρώτη φορά την ενδοοικογενειακή βία την οποία έζησε με τον πρώτο της γάμο και ενώ μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι και οι διεμφυλικές γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς στον κοινωνικό τους περίγυρο, τοποθετεί αυτή την «ασφάλεια» μέσα σε μια ρητορική τοποθέτηση για την ασφάλεια των cis γυναικών, όταν κάποιος άντρας ο οποίος λέει πως νιώθει ως γυναίκα μπορεί να «μπουκάρει», σύμφωνα με τα όσα λέει, τόσο εύκολα στις γυναικείες τουαλέτες. Επίσης αναφέρει πως και η ίδια μπορεί να άλλαζε φύλο εάν ήταν νέα την τωρινή εποχή γράφοντας πως «η γοητεία του να μπορώ να αποδράσω από την γυναικεία φύση μου θα ήταν τεράστια. Αντιμετώπιζα τρελό OCD όταν ήμουν έφηβη. Αν έβρισκα μια κοινότητα και τόση συμπάθεια στο διαδίκτυο, κάτι που δεν θα μπορούσα να βρω στο περιβάλλον μου, σίγουρα θα είχα πειστεί πολύ εύκολα να γίνω ο γιος που ο πατέρας μου τόσες φορές ανοιχτά είχε πει πως προτιμάει.»

rowling 607

Διαβάζοντας μερικές μόνο σειρές από το εκτενές αυτό κείμενο της Ρόουλινγκ καταλαβαίνεις αμέσως το λάθος τρόπο σκέψης της και πως με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ακυρώνει όλα τα βιώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα εξισώνει τη μετάβαση της αλλαγής φύλου σε μια απλή επιλογή ή μια παρόρμηση της στιγμής που παίρνει κάποιος σε μια νύχτα και μάλιστα με ελαφριά την καρδιά, φέρνοντας μαζί με τον τρόπο αυτό σίγουρα ακόμα περισσότερες και σκληρές αντιδράσεις.

Υπάρχουν αρκετοί βέβαια που αναρωτιούνται μετά από όλα αυτά τι θα γίνει με το franchise του Χάρι Πότερ και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Warner. Θα την υποστηρίξει και θα συνεχίσει ακάθεκτα να ετοιμάζει τις επόμενες ταινίες του «Φανταστικά Ζώα» ή θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα κόψει κάθε σχέση με την γυναίκα που γέννησε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά franchises των τελευταίων χρόνων; Η απάντηση δεν άργησε καθόλου...

Η Warner εξέδωσε μια δήλωση η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρει πως πιστεύει στη διαφορετικότητα αλλά ταυτόχρονα εκτιμά και το έργο των δημιουργών τους (βλ. Ρόουλινγκ). Διαβάστε την παρακάτω.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων μας ανάγκασαν ως εταιρεία να έρθουμε αντιμέτωποι με δύσκολα κοινωνικά ζητήματα. Η θέση της Warner Bros. στην διαφορετικότητα είναι γνωστή, και η καλλιτέργεια μιας κουλτούρας που θα περιέχει τη διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς ήταν πάντα ό,τι πιο σημαντικό για την εταιρεία μας και το κοινό μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμούμε βαθύτατα τη δουλειά των δημιουργών μας οι οποίοι δίνουν τόσα πολλά από τον εαυτό τους στο να μοιραστούν τα έργα τους με όλους εμάς. Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να προωθήσουμε την ενσυναίσθηση και να υποστηρίξουμε την κατανόηση όλων των κοινοτήτων και όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων με τους οποίους συνεργαζόμαστε και όλους όσους αγγίζουμε με το περιεχόμενό μας.

Α, και καλό μήνα υπερηφάνειας είπαμε; Δεν είπαμε...