Ενημέρωση

Flix 2020 | Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής θα ήθελε να βγούμε από αυτή τη χρονιά με μεγαλύτερη συνείδηση της συνύπαρξής μας

στα 10

Οχι, το 2020 δεν ήταν μόνο Covid-19. Είχε και δημιουργία κι επιτυχίες και χαρές. Κάθε μέρα ένα πρόσωπο της ελληνικής κινηματογραφικής επικαιρότητας, θα κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής θα ήθελε να βγούμε από αυτή τη χρονιά με μεγαλύτερη συνείδηση της συνύπαρξής μας

Αυτή την εποχή, κάθε χρόνο, είναι παράδοση να κοιτάμε πίσω και να κάνουμε την κινηματογραφική ανασκόπηση της χρονιάς.

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα του Flix 2020:

απόστρατος 607

Ζαχαρίας Μαυροειδής, σκηνοθέτης - «Απόστρατος»

Οκτώ χρόνια μετά τον ανεξάρτητο «Ξεναγό» και δύο μετά το ντοκιμαντέρ «Στο Σώμα της», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επέστρεψε με τον «Απόστρατο», ανοίγοντας ένα κρυφό κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, που μιλά με συναισθηματική ειλικρίνεια για τις μεγάλες (εθνικές και προσωπκές) πληγές.

Ο «Απόστρατος», βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Ιρις Σεναρίου.

Το επόμενό του πρότζεκτ, και για αυτό το Flix τον συνάντησε φέτος και στο Animasyros Animation Film Festival, θα είναι ένα animation πάνω στο δικό του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο «Εφτα Ψυχές στο Στόμα» από τις εκδόσεις Polaris.

Σε συλλογικό επίπεδο, μακράν η καλύτερη στιγμή του 2020 ήταν αυτή της ανακοίνωσης της καταδίκης των μελών της Χρυσής Αυγής.»

Ζαχαρίας Μαυροειδής 607

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Σε επίπεδο προσωπικό υπήρξαν πολλές "καλύτερες στιγμές". Σε συλλογικό επίπεδο, μακράν η καλύτερη στιγμή ήταν αυτή της ανακοίνωσης της καταδίκης των μελών της Χρυσής Αυγής, όταν ένα αίσθημα αγαλλίασης απλώθηκε σαν κύμα στα πρόσωπα όσων βρίσκονταν μαζεμένοι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Μια από τις χειρότερες στιγμές μου το 2020 ήταν πάλι στο Εφετείο Αθηνών, αυτή τη φορά εντός του κτιρίου, στην δίκη του Γιώργου Καρκά όπου είχα βρεθεί στο ακροατήριο σε ένδειξη συμπαράστασης. Είχα καιρό να νιώσω τόσο έντονα το συναίσθημα να με πνίγει το δίκιο μου ακούγοντας τις αγορεύσεις μιας φερόμενης ως ψυχολόγου η οποία ξερνούσε έναν αχταρμά από ομοφοβικές επιστημονικοφανείς ανακρίβειες προκειμένου να υπερασπιστεί την ετεροκανονικότητα ενός μάτσο ταξιτζή που ντρεπόταν να παραδεχτεί ότι ψαχνόταν. Η απόλυτη φρίκη.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Η πρώτη καραντίνα πέρασε κάπως ανώδυνα - βοήθησε και η άνοιξη. Η δεύτερη που περνάμε τώρα είναι σαφώς πιο βαριά. Παρά τους χαλαρούς ρυθμούς, τις ταινίες, τα φαγητά, υπάρχει ένα υπόγειο αίσθημα αγωνίας για το κοινό μας μέλλον, για τους κοντινούς μου ανθρώπους, για το νόημα όλων αυτών που βιώνουμε. Οπότε θα έλεγα ότι αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι η ελπίδα για το μετά.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Η πανδημία έφερε τον κινηματογράφο ενώπιον μιας υπαρξιακής κρίσης η οποία ήταν προδιαγεγραμμένη: το που και πως βλέπουμε οπτικοακουστικές αφηγήσεις βρίσκεται σε ένα λίμπο. Το μαζί, στην ίδια αίθουσα συγκρούεται με το όλοι μαζί online, σε ένα chat room ή σε έναν τοίχο με μηνύματα. Στο βαθμό που η συνύπαρξη πλέον διαχωρίζεται ισότιμα στο φυσικό και στον ιντερνετικό χώρο, νομοτελειακά και η θέαση ταινιών, ως συλλογική εμπειρία, θα διασπαστεί στα δύο αυτά σύμπαντα. Η πανδημία έφερε αυτή την αλλαγή στο προσκήνιο.

Τι εύχομαι για το 2021: Εύχομαι τα απανωτά εμπόδια του 2020 να γίνουν πολύτιμα εφόδια. Να βγούμε από την πανδημία με περισσότερη συμπόνια για τους άλλους, με μεγαλύτερη συνείδηση της συνύπαρξής μας σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα το οποίο προσφέρει απλόχερα το δώρο της ζωής σε όλους τους οργανισμούς που το απαρτίζουν. Πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε λιγότερο.


Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2020: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς


Περισσότερα Best of 2020


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020