Buzz

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής έχει «Εφτά Ψυχές στο Στόμα»

στα 10

Γνωστός ως δημιουργός του «Ξεναγού», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής κάνει ένα διάλειμμά από τη σκηνοθεσία και κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Εφτά Ψυχές στο Στόμα». Στο Flix γράφει πως το να μεγαλώνεις με γάτες μπορεί να σε οδηγήσει ταυτόχρονα στη γκρίζα περιοχή ανάμεσα στην εξημέρωση και την εξαγρίωση...

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής έχει «Εφτά Ψυχές στο Στόμα»

«Η απόσταση που πρέπει να διανύσει με την ομάδα του Χρουστσόφ ως το λιμάνι είναι σκληρή σαν τον κόσμο που σιγά-σιγά ανακαλύπτει: αυτόν της ενηλικίωσης. Διασχίζοντας το νησί, η Μαρί Σαντάλ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μπόρες, ανεμοθύελλες, κυνόδοντες, νύχια και ράμφη. Θα εκμυστηρευτεί τους καημούς της, θα ερωτευτεί και θα μισήσει, θα κυνηγήσει και θα κυνηγηθεί. Μαζί με όλη την ομάδα, θα ακονίσει τα ένστικτά της, θα γλείψει τις πληγές της και θα ακροβατήσει πάνω στην αιχμηρή προσαρμοστικότητά της. Είναι όμως έτοιμη ν' αφήσει την ελευθερία της για τη σιγουριά της υιοθεσίας, να ξεχάσει την αδρεναλίνη του κυνηγιού, να απαρνηθεί έναν έρωτα;»

Το κείμενο στο οπισθόφυλλο του «Εφτά Ψυχές στο Στόμα» του Ζαχαρία Μαυροειδή περιγράφει μόνο λίγα απ' όσα θα συμβούν στην Μαρί Σαντάλ έναν άγριο χειμώνα σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Περνώντας από το σενάριο και στη σκηνοθεσία, στη συγγραφή, ο σκηνοθέτης του «Ξεναγού» περιγράφει το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris ως «Ενα εφτάψυχο road movie, και ένα ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο ταξίδι ελευθερίας» και γράφει στο Flix για τις αφορμές που το γέννησαν.

2

Καλοκαίρι

Η ιστορία του βιβλίου γεννήθηκε στη Σύρο, στο εξοχικό ενός φίλου όπου κάναμε διακοπές μια μεγάλη παρέα. Στο σπίτι είχαν εμφανιστεί δύο γατάκια τα οποία είχαν αποφασίσει να συγκατοικήσουν μαζί μας. Είχαν φτάσει στην αυλή με διαφορά αρκετών ημερών αλλά η οικειότητα που είχαν μεταξύ τους, το παρεμφερές μέγεθός τους και η πανομοιότυπη γούνα τους άφηναν βάσιμες υποψίες για τη συγγένειά τους. Σύντομα βαφτίστηκαν: Τόντο ο παιχνιδιάρης αρσενικός και Μαρί Σαντάλ η απόμακρη θηλυκή. Καθώς οι διακοπές πλησιάζανε προς το τέλος τους συνειδητοποίησα ότι σύντομα τα δύο γατιά θα έπρεπε να τη βγάλουν πέρα μόνα τους. Αυτή ήταν η αφορμή για την ιστορία. Η απάντηση στο ερώτημα «πως βγάζουν τον χειμώνα οι γάτες που φιλοξενούνται στα διάφορα εξοχικά τα καλοκαίρια». Ο αρχικός τίτλος ήταν «Τόντο και Μαρί Σαντάλ». Έγραψα τις πρώτες γραμμές με τα δύο ομώνυμα γατιά στα πόδια μου κι ύστερα πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσω τελικά την ιστορία…

Κινούμενο σχέδιο

Ξεκίνησα θεωρώντας ότι γράφω σενάριο για ταινία κινουμένων σχεδίων. Σύντομα όμως άρχισα να παρασύρομαι προς μια λογοτεχνική γραφή καθώς ενδεικνυόταν για την αποτύπωση των βουβών δράσεων και αντιδράσεων των εφτάψυχων πρωταγωνιστών. Παράλληλα, συνειδητοποίησα ότι η παραγωγή μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων είναι ένας υπέρμετρα φιλόδοξος στόχος ο οποίος θα γινόταν ελάχιστα πιο εφικτός αν πατούσε πάνω σ’ ένα επιτυχημένο βιβλίο. Κάπως έτσι βρέθηκα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα... Παρ’ όλ’ αυτά, μετά τη ολοκλήρωσή του, αισθάνομαι σαν να έκανα την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μου.

Λογοτεχνία

Το σενάριο είναι λίγο σαν τον στριφνό συγγενή της λογοτεχνίας καθώς υπάγεται σε αυστηρούς κανόνες μορφοποίησης και χρησιμοποιεί μια λιτή γλώσσα. Η μετάβαση στη λογοτεχνική γραφή ήταν σα να βγαίνω από μακροχρόνια νηστεία: επίθετα, μεταφορές, αλληγορίες... Κι επίσης στη λογοτεχνία δεν υπάρχει παραγωγή και προϋπολογισμός οπότε τα πάντα είναι ευπρόσδεκτα, από αφηγηματικής άποψης. Αισθάνθηκα σαν να βούτηξα στον κόσμο της ιστορίας χωρίς κανένα βαρίδι. Στην πορεία φυσικά αντιμετώπισα τις προκλήσεις της λογοτεχνίας ως προς το ύφος και την ακρίβεια της γλώσσας αλλά κι αυτό ήταν μέρος της απόλαυσης. Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν η πρώτη μου σοβαρή συναναστροφή με την ελληνική γλώσσα.

Γάτες

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου πάντα κυκλοφορούσαν γάτες γι’ αυτό και αισθάνομαι μεγάλη οικειότητα με το είδος. Γράφοντας το βιβλίο μπήκα βαθιά στον κόσμο τους και συνειδητοποίησα ότι αυτό που με γοητεύει πάνω τους είναι η ευκολία με την οποία πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην εξημέρωση και την αγριότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό τους διατρέχει όλη την ιστορία η οποία αφηγείται ένα ταξίδι επιβίωσης σε ένα κυκλαδίτικο νησί κατά της διάρκεια ενός άγριου χειμώνα. Υπάρχει ένα σημείο στο βιβλίο όπου η Μαρί Σαντάλ, αφού έχει σκοτώσει ένα θήραμα για πρώτη φορά, αναρωτιέται: μπορεί κανείς να εξαγριωθεί μέσω της εκλογίκευσης; Αυτή η ερώτηση νομίζω ότι συνοψίζει την ιστορία του βιβλίου.

To «Εφτά Ψυχές στο Στόμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris. Τρεις από εσάς μπορείτε να κερδίσετε από ένα αντίτυπο αν κάνετε share, like ή αφήσετε σχόλιο στο post στη σελίδα μας στο Facebook κάνοντας κλικ εδω. Οι νικητές θα προκύψουν μετά από κλήρωση και θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα βιβλία τους από τα γραφεία των εκδόσεων Polaris (ώρες γραφείου / 9-4) στο δεύτερο όροφο της οδού Ναυαρίνου 17.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις εκδόσεις Polaris.

Διαβάστε ακόμη: