Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Zoom στην «Ευτυχία»

στα 10

Μέσω zoom έγινε η ανακοίνωση των φετινών νικητών των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή να θριαμβεύει με συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας για το 2020.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Zoom στην «Ευτυχία»

Η φετινή απονομή των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν αλλιώτικη, όπως είναι όλα γύρω μας. Με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τους ηθοποιούς και μέλη Ελλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη, τα βραβεία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, παρουσία συμβολαιογράφου, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού.

Η «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενα, ο μεγάλος θριαμβευτής των φετινών βραβείων Ιρις. Η ταινία για τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κέρδισε συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσά τους αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Τρεις από τους ηθοποιούς της «Ευτυχίας» (Κάτια Γκουλιώνη, Θάνος Τοκάκης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) κέρδισαν στις κατηγορίες τους, όχι όμως και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που είδε την Αγγελική Παπούλια από το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» να αναμετριέται μαζί της στα σημεία. Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 2 βραβεία Ιρις. Από 2 βραβεία Ιρις κέρδισαν και το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, η «Winona» του The Boy, ενώ από 1 βραβείο Ιρις κέρδισαν ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, και το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη.

Στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης κέρδισε το «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους προσπέρασε το Χρυσό Φοίνικα του Βασίλη Κεκάτου και κατέληξε στο «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το Βραβείο Ιρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης κέρδισε ο «Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κέρδισε το «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.


Διαβάστε εδώ τις μίνι-συνεντεύξεις των υποψηφίων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Flix και πατήστε play στα videos τους όπου απαντούν στην ερώτηση: «Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας;»


ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΡΙΣ ΤHΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2020
(πατώντας πάνω στον τίτλο της κάθε ταινίας διαβάζετε τη γνώμη του Flix)

Ευτυχία

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Ευτυχία | Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης

Τρίτη υποψηφιότητα και πρώτη νίκη για τον Διονύση Σαμιώτη (ήταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» στη μυθοπλασία και για το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» στην τεκμηρίωση).


Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες 607

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου

Τρίτη υποψηφιότητα για την Μαριάννα Οικονόμου (ήταν υποψήφια το 2016 για Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης με το «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» και το 2019 στην κατηγορία της Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης με τα «Θραύσματα»).


electric swan 607

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας

Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Τρίτη υποψηφιότητα και τρίτη νίκη της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Ηταν υποψήφια και κέρδισε στην ίδια κατηγορία και με το «Washingtonia» το 2014 και με το «Limbo» το 2017.


Χειροπαλαιστής

Βραβειο Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης

Χειροπαλαιστής του Γιώργου Γούση

Πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τον Γιώργο Γούση.


j;enow

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων

Heatwave του Φωκίωνα Ξένου

Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φωκιώνα Ξένο στην κατηγορία αυτή. Δεύτερη συνολικά, αφού ήταν υποψήφιος και νικητής το 2015 ως μέλος της ομάδας των Ειδικών Εφέ για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.


sargasso 607

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Σύλλας Τζουμέρκας για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Τρίτη υποψηφιότητα και δεύτερη νίκη στη σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά τη «Χώρα Προέλευσης» το 2011 - την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος και για σκηνοθεσία και για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη όπου και το κέρδισε.


ρηνιώ

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Ρηνιώ Δραγασάκη για το για το «Cosmic Candy»

Τρίτη υποψηφιότητα και δεύτερη νίκη για τη Ρηνιώ Δραγασάκη στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου φέτος με το ντεμπούτο μεγάλου μήκους «Cosmic Candy». Ηταν ξανά υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους το 2012 με το «Ο Φρέντυ, ο Λένιν και ο Μπαμπάς Μου» όπου και κέρδισε και το 2014 πάλι για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους με το «Προαύλιο».


απόστρατος 607

Βραβείο Σεναρίου

Ζαχαρίας Μαυροειδής για τον «Απόστρατο»

Πρώτη υποψηφιότητα σεναρίου και νίκη για τον Ζαχαρία Μαυροειδή.


Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης για την «Ευτυχία»

Πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.


το θαύμα της θάλασσας των σαργασσών 607

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Αγγελική Παπούλια για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Τρίτη υποψηφιότητα και πρώτη νίκη για την Αγγελική Παπούλια - ήταν υποψήφια το 2010 στον Α' Γυναικείο Ρόλο για τον «Κυνόδοντα», το 2015 στον Α' Γυναικείο Ρολο για την «Εκρηξη».


τοκάκης

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Θάνος Τοκακης για την «Ευτυχία»

Πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τον Θάνο Τοκάκη.


ευτυχία

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Κάτια Γκουλιώνη για την «Ευτυχία»

Δεύτερη ερμηνευτική υποψηφιότητα και τρίτο βραβείο Ιρις για την Κάτια Γκουλιώνη. Η πρώτη ήταν για Α' Γυναικείο Ρόλο στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018 όπου και κέρδισε. Η Κάτια Γκουλιώνη ήταν υποψήφια και το 2019 στην κατηγορία του Βραβείου Ιρις Καλύτερων Κοστουμιών για το «Ακίνητο Ποτάμι», όπου και κέρδισε.


μουμούρη

Βραβείο Φωτογραφίας

Χριστίνα Μουμούρη για το «Ζίζοτεκ»

Πρώτη υποψηφιότητα της Χριστίνας Μουμούρη.


νίκος πάστρας 607

Βραβείο Μοντάζ

Νίκος Πάστρας για τη «Winona»

Πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τον Νίκο Πάστρα.


Winona 607

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Δεσποινίς Τρίχρωμη, The Boy για τη «Winona»

Από το «Winona» πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για την Δεσποινίς Τρίχρωμη και πέμπτη υποψηφιόητα και δέυτερη νίκη για τον The Boy (aka Αλέξανδρο Βούλγαρη) για μουσική (ήταν υποψήφιος και κέρδισε στους «Αισθηματίες» το 2014, στο «Park» και το «Νήμα» το 2017, στο «Τελευταίο Σημείωμα» το 2018).


samiotis

Βραβείο Σκηνογραφίας

Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος για την «Ευτυχία»

Από την ομάδα της «Ευτυχίας» πρώτη υποψηφιότητα και νίκη για τους Μιχάλη Σαμιώτη και Γιάννη Παπαδόπουλο.


ευτυχία 607

Βραβείο Ενδυματολογίας

Ιουλία Σταυρίδου για την «Ευτυχία»

Τρίτη υποψηφιότητα και πρώτη νίκη της Ιουλίας Σταυρίδου στην ενδυματολογία. Ηταν υποψήφια επίσης το 2011 για την «Υπογραφή» και το 2015 για το «Μικρό Ψάρι». Η Ιουλία Σταυρίδου έχει επίσης υποψηφιότητες για σκηνογραφία (ήταν υποψήφια το 2011 για την «Υπογραφή» και για τον «Μαχαιροβγάλτη» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφια και το 2015 για το «Μικρό Ψάρι»).


βαρυμπο

Βραβείο Ηχου

Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιώτης για την «Ευτυχία»

Από την ομάδα της «Ευτυχίας» πρώτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Μπουγιούκο, έβδομη για τον Αρη Λουζιώτη (υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένη», υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» και τον «Παράδεισο» όπου και κέρδισε, υποψήφιος και νικητής το 2013 για το «Αν...», υποψήφιος και νικητής το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα»), δέκατη έβδομη υποψηφιότητα για τον Κώστα Βαρυμποπιώτη που είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ήταν υποψήφιος το 2010 για την «Ψυχή Βαθιά» όπου και κέρδισε και για το «Ricordi Mi», ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα», ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Παράδεισο» όπου και κέρδισε και τον «Αδικο Κόσμο», ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» και για το «Αν...» όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα», το 2016 για το «Chevalier», το 2017 ήταν υποψήφιος και νικητής για το «Park» και υποψήφιος για τον «Νοτιά», το 2018 ήταν υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» και υποψήφιος για το «Do it Yourself», το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» και το «Ακίνητο Ποτάμι».


γιατράκου

Βραβείο Μακιγιάζ

Δήμητρα Γιατράκου για την «Ευτυχία»

Δεύτερη υποψηφιότητα και πρώτη νίκη για την Δήμητρα Γιατράκου (ήταν υποψήφια το 2014 για το «Ο Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου).


cosmic

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Γιάννης Αγελαδόπουλος, Ανδρέας Χέλμης, Γιώργος Φουκαράκης για το «Cosmic Candy»

Από την ομάδα του «Cosmic Candy» ο Γιάννης Αγελαδόπουλος ήταν ξανά υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», ο Ανδρέας Χέλμης ήταν υποψήφιος ξανά το 2018 για το «Do it Yourself» (το οποίο και κέρδισε), πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Φουκαράκη. Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος φτάνουν με αυτή εδώ την όγδοη υποψηφιότητά τους. Εχουν κερδίσει έξι Βραβεία Ιρις Ειδικών Εφέ. Ηταν υποψήφιοι το 2010 με τον «Κυνόδοντα». Ηταν υποψήφιοι το 2012 με την «Πόλη των Παιδιών» όπου και κέρδισαν. Το 2013 ήταν υποψήφιοι για τη «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή», όπου και κέρδισαν. Το 2015 ήταν υποψήφιοι για τη «Νορβηγία» όπου και κέρδισαν. Το 2016 ήταν υποψήφιοι για το «Τετάρτη 04.45» όπου και κέρδισαν. Το 2017 ήταν υποψήφιοι για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισαν. Το 2019 ήταν υποψήφιοι για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισαν.


Διαβάστε εδώ τις μίνι-συνεντεύξεις των υποψηφίων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Flix και πατήστε play στα videos τους όπου απαντούν στην ερώτηση: «Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας;»