Buzz

Best (worst) of 2020: H Χρυσή Αρκτος και η σύλληψη του Μoχάμαντ Ρασούλοφ

στα 10

H Berlinale του 2020 ολοκληρώνεται με τη Χρυσή Αρκτο να πηγαίνει στον (υπό περιορισμό στο Ιράν) Μοχάμαντ Ρασούλοφ για το «There's no Evil». Λίγα 24ωρα μετά, το καθεστώς της χώρας του τον συλλαμβάνει. There is evil.

Best (worst) of 2020: H Χρυσή Αρκτος και η σύλληψη του Μoχάμαντ Ρασούλοφ

Τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου υπήρξαν ευτυχώς περισσότερο... αντιπροσωπευτικά από το μετριότατο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, με μεγάλο νικητή τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ και το «There's no Evi».

Χωρίς να μειώνει σε τίποτα την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, η πολιτική διάσταση της απόφασης του Τζέρεμι Αϊρονς και της Κριτικής Επιτροπής της Berlinale ήταν ακόμα πιο ηχηρή. Η νέα ταινία του Ρασούλοφ, όπως κι όλες οι προηγούμενες («Ενας Ακέραιος Ανθρωπος», «Τα Χειρόγραφα Δεν Καίγονται»), κάνει ένα καυστικό πολιτικό σχόλιο, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα κακώς κείμενα του απολυταρχικού καθεστώτος. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης φυλακίστηκε μετά τον «Ακέραιο Ανθρωπο» για ένα χρόνο, δεν μπορεί να βγει από τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του έχει κατασχέσει το διαβατήριό του και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για τα γυρίσματα αυτής της ταινίας.

Διαβάστε την κριτική του Flix: To «There's no Evil» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ αναρωτιέται σε ποια πλευρά του νόμου κρύβεται το κακό

Ρασούλοφ  berlinale 607


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Στο σπονδυλωτό «There's no Evil». οι ιστορίες των τεσσάρων ηρώων ενώνονται σε μία κοινή θεματική: το Ιράν διατηρεί νομοθεσία που επιτρέπει τη θανατική ποινή. Μάλιστα, είναι δεύτερο στον κόσμο σε αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο (213 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2017 στο Ιράν, σε αντίθεση με 22 στις Η.Π.Α) μετά την Κίνα.

Από το Βερολίνο, το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...»

ρασούλοφ berlinale 607 2

Δυστυχώς όμως το περιμέναμε: η αντίδραση του καθεστώτος του Ιράν ήταν ακαριαία. Λίγα 24ωρα μετά τη βράβευσή του στην Berlinale, η περσική κυβέρνηση τον συλλαμβάνει.

Το έργο επαναλαμβάνεται. Το 2017 ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ είχει επιστρέψει από τις Κάννες με τον «Ακέραιο Ανθρωπο» να έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Αμέσως, η ιρανική κυβέρνηση τον είχε συλλάβει, καταδικάσει σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα - αλλά και του να γυρίζει ταινίες.

Και το 2011 (που πάλι το «Αντίο» του είχε κερδίσει βραβεία στις Κάννες) οι αρχές τον είχαν καταδικάσει σε έξι χρόνια και εικοσετή απαγόρευση να γυρίζει ταινίες, όμως είχαν ανακαλέσει λίγους μήνες αργότερα. Μετά το 2017 και τον «Ακέραιο Ανθρωπο» όμως όλα έγιναν πολύ πιο απόλυτα και πολύ πιο αυστηρά.

Ρασούλοφ 607

Μόνο που σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, όπως λέει κι ο ίδιος ο Ρασούλοφ, λόγω (και) Κορονοϊού.«Η επικείμενη φυλάκισή μου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αποκαλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό της βίας και της απολυταρχίας ενός καθεστώτος που δεν ανέχεται καμία κριτική. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες ακτιβιστές αυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή γιατί εναντιώθηκαν στο καθεστώς. Ομως, εκτός όλων των άλλων, η επιδημία του Κορονοϊού στις Ιρανικές φυλακές θέτει έναν ακόμα παραγοντικό κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι συνθήκες είναι άθλιες και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας επείγει...»

Χρειαζόμαστε φωνές σαν του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, φωνές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.» | Βιμ Βέντερς

ρασούλοφ berlinale 607 3

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα αντέδρασε. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ και το Κέντρο Κινηματογράφου του Αμβγούργου (Hamburg Schleswig-Holstein), το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Κέντρο Κινηματογράφου της Ολλανδίας, η Ακαδημία Κινηματογράφου της Ιταλίας υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης του Ρσούλοφ κι εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους για την επαπειλούμενη φυλάκισή του.»

Καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη του Μοχάμαντ Ρασούλοφ και καλούμε τις ιρανικές αρχές να εγγυηθούν άμεσα για την ασφάλεια και την υγεία του. Επίσης αιτούμαστε να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του, όπως και και να αίρουν την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα - άμεσα και χωρίς καμία άλλη δέσμευση. Προσκαλούμε και τα υπόλοιπα διεθνή φεστιβάλ, τις ακαδημίες, τα κέντρα κινηματογράφου και τους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο.

Διαβάστε περισσότερες δηλώσεις σκηνοθετών και θεσμών εδώ.

Αν κάτι απέδειξε το 2020 είναι ότι το κακό βρίσκεται παντού. Κι εμείς πρέπει να απαγρυπνούμε.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Περισσότερα Best of 2020


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020