Buzz

Συμπαράσταση στον Μοχάμαντ Ρασούλοφ από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα

στα 10

H παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα υπογράφει αίτημα συμπαράστασης στον Ιρανό σκηνοθέτη, ο οποίος κατηγορήθηκε ξανά (μετά την Χρυσή Αρκτο για το «There is no Evil»), από το καθεστώς ως εχθρός του κράτους, με επαπειλούμενη τη φυλάκισή του.

Συμπαράσταση στον Μοχάμαντ Ρασούλοφ από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα

Το είχαμε πληροφορηθεί πριν από μία εβδομάδα από εκπροσώπους του ιρανικού Τύπου που ζουν κι εργάζονται στο Λονδίνο: ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ, αμέσως μετά την πρεμιέρα και την κατάκτηση της Χρυσής Αρκτου με το «There is no Evil» στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, έγινε στόχος. Κατηγορήθηκε για άλλη μία φορά για προπαγάνδα εναντίον του Ιρανικού κράτους, οδηγήθηκε στο ειδικό για θέματα Media και Πολιτισμού Εισαγγελικό Τμήμα και ασκήθηκε δίωξη εναντίον με ποινή ενός χρόνου φυλάκισης (όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με τον «Ακέραιο Ανθρωπο»).

Διαβάστε αναλυτικά: There is evil! Η κυβέρνηση του Ιράν συλλαμβάνει ξανά τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Μόνο που σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, όπως λέει κι ο ίδιος ο Ρασούλοφ, λόγω (και) Κορονοϊού.«Η επικείμενη φυλάκισή μου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αποκαλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό της βίας και της απολυταρχίας ενός καθεστώτος που δεν ανέχεται καμία κριτική. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες ακτιβιστές αυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή γιατί εναντιώθηκαν στο καθεστώς. Ομως, εκτός όλων των άλλων, η επιδημία του Κορονοϊού στις Ιρανικές φυλακές θέτει έναν ακόμα παραγοντικό κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι συνθήκες είναι άθλιες και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας επείγει...»

Mohammad Rasoulof 607 2 Η κόρη του, Μπαράν Ρασούλοφ, παραλαμβάνει τη Χρυσή Αρκτο από τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής της 70ης Berlinale, Τζέρεμι Αϊρονς

Η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα αντέδρασε. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ και το Κέντρο Κινηματογράφου του Αμβγούργου (Hamburg Schleswig-Holstein), το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Κέντρο Κινηματογράφου της Ολλανδίας, η Ακαδημία Κινηματογράφου της Ιταλίας υπέγραψαν δήλωση υποστήριξης του Ρσούλοφ κι εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους για την επαπειλούμενη φυλάκισή του.»

Καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη σύλληψη του Μοχάμαντ Ρασούλοφ και καλούμε τις ιρανικές αρχές να εγγυηθούν άμεσα για την ασφάλεια και την υγεία του. Επίσης αιτούμαστε να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του, όπως και και να αίρουν την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα - άμεσα και χωρίς καμία άλλη δέσμευση. Προσκαλούμε και τα υπόλοιπα διεθνή φεστιβάλ, τις ακαδημίες, τα κέντρα κινηματογράφου και τους καλλιτέχνες να κάνουν το ίδιο.

Mohammad Rasoulof 607 1

Δείτε κι αυτό: Δείτε την Skype συνέντευξη του (καταδικασμένου σε περιορισμό στο Ιράν) Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Ο Βιμ Βέντερες, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, δήλωσε: «Ο συνάδελφός μας Μοχάμαντ Ρασούλοφ είναι ένας καλλιτέχνης που εμμένει στο να μας αποκαλύπτει μία πραγματικότητα, για την οποία δε θα γνωρίζαμε τίποτα διαφορετικά. Το «There is no Evil», με το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, είναι ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο πορτρέτο χαρακτήρων που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά ακραίες συνθήκες - συνθήκες που κανένας άνθρωπος δε θα έπρεπε ποτέ να πιεστεί να αντιμετωπίσει. Χρειαζόμαστε φωνές σαν του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, φωνές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.»

Ο Ούλριχ Μάτες, Πρόεδρος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρόσθεσε: «Ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ είναι ένας εκπληκτικός καλλιτέχνης. Οι βαθιά ανθρώπινες ταινίες του μιλούν για ελευθερία και καταπίεση κι έχουν αγγίξει το παγκόσμιο κοινό σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του. Είναι ένας μάστερ του Ιρανικού σινεμά - ενός σινεμά με παράδοση που μάς έχει χαρίσει μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες για την ανθρώπινη κατάσταση. Οι ταινίες του Ρσούλοφ δεν μιλούν απλά για τη ζωή στο Ιράν. Μιλούν μία παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα ενσυναίσθησης και ειρήνης. Χρειαζόμαστε καλλιτέχνες σαν τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ, καλλιτέχνες που δεν φοβούνται να υψώσουν άφοβα τη φωνή τους. »

Διαβάστε την κριτική του Flix: To «There's no Evil» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ αναρωτιέται σε ποια πλευρά του νόμου κρύβεται το κακό

rasoulof Η κενή θέση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ στην πρεμιέρα της ταινίας

Ο Ρασούλοφ δεν ήταν παρών ούτε στην πρεμιέρα της ταινίας στην Berlinale, αλλά ούτε φυσικά και στην τελετή απονομής. Τη Χρυσή Αρκτο παρέλαβε η κόρη του, Μπαράν Ρασούλοφ, και οι παραγωγοί του.

«Στην πρεμιέρα η θέση του Μοχάμαντ ήταν κενή. Ομως, κοίταξα γύρω μου στο Berlinale Palast στα μάτια όλων των θεατών και είδα ότι ο Μοχάμαντ καθόταν σε κάθε θέση. Χαίρομαι διπλά που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο στο Βερολίνο. Γιατί από εδώ το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...»

«Αυτή η νέα μικρή μου φίλη, η Χρυσή Αρκτος, θα ταξιδέψει σύντομα στην υπέροχη χώρα μου και έχει κάτι να πει στον Μοχάμαντ: «δεν είσαι μόνος». Κι ο Μοχάμαντ θα της δείξει πόσο φιλικοί και ειρηνικοί είναι οι άνθρωποι στο Ιράν...»

Διαβάστε περισσότερα: