Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2020: Χρυσή Αρκτος με πολιτικό μήνυμα στον Μoχάμαντ Ρασούλοφ

στα 10

«Δεν χωράνε τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα». Με τη Χρυσή Αρκτο να πηγαίνει στον (υπό περιορισμό στο Ιράν) Μοχάμαντ Ρασούλοφ για το «There's no Evil», ο Τζέρεμι Αϊρονς και η Κριτική Επιτροπή της 70ής Berlinale στέλνουν ένα μήνυμα από το Βερολίνο.

Flix Team
Berlinale 2020: Χρυσή Αρκτος με πολιτικό μήνυμα στον Μoχάμαντ Ρασούλοφ

Τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου υπήρξαν ευτυχώς περισσότερο... αντιπροσωπευτικά από το μετριότατο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, με μεγάλο νικητή τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ και το «There's no Evi».

Χωρίς να μειώνει σε τίποτα την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, η πολιτική διάσταση της απόφασης του Τζέρεμι Αϊρονς και της Κριτικής Επιτροπής της Berlinale ήταν ακόμα πιο ηχηρή. Η νέα ταινία του Ρασούλοφ, όπως κι όλες οι προηγούμενες («Ενας Ακέραιος Ανθρωπος», «Τα Χειρόγραφα Δεν Καίγονται»), κάνει ένα καυστικό πολιτικό σχόλιο, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα κακώς κείμενα του απολυταρχικού καθεστώτος. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης φυλακίστηκε μετά τον «Ακέραιο Ανθρωπο» για ένα χρόνο, δεν μπορεί να βγει από τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του έχει κατασχέσει το διαβατήριό του και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του για τα γυρίσματα αυτής της ταινίας.

Διαβάστε την κριτική του Flix: To «There's no Evil» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ αναρωτιέται σε ποια πλευρά του νόμου κρύβεται το κακό

rasoulof 607 5

Στο σπονδυλωτό «There's no Evil». οι ιστορίες των τεσσάρων ηρώων ενώνονται σε μία κοινή θεματική: το Ιράν διατηρεί νομοθεσία που επιτρέπει τη θανατική ποινή. Μάλιστα, είναι δεύτερο στον κόσμο σε αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο (213 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2017 στο Ιράν, σε αντίθεση με 22 στις Η.Π.Α) μετά την Κίνα. Με εξαιρετικούς ηθοποιούς (άλλοι ερμηνεύουν διακριτικά, άλλοι στα κόκκινα) καλογραμμένο κείμενο (προτιμήσαμε τον παγωμένο κυνισμό της πρώτης ιστορίας από το μελόδραμα κάποιων επόμενων) και μία αστραφτερή κινηματογραφική εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν προδίδει τις guerilla συνθήκες με τις οποίες δούλεψε ο κυνηγημένος Ρασούλοφ, το «There is No Evil» παρουσιάζει τα ηθικά του διλήμματα με τρισδιάστατη, ολοκληρωμένη αποτύπωση και αφήνει το θεατή συγκλονισμένο.

Από το Βερολίνο, το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...»

rasoulof 607 1

Την Χρυσή Αρκτο παρέλαβε η κόρη του Ρασούλοφ (και πρωταγωνίστριά του στην τελευταία ιστορία του «There's No Evil»), Mπαράν Ρασούλοφ:

«Είμαι τόσο πανευτυχής και τόσο θλιμμένη ταυτόχρονα γιατί ο πατέρας μου δεν μπορεί να είναι μαζί μας απόψε. Οπότε εκ μέρους όλων μας θέλω να πω ότι αυτό το βραβείο είναι δικό του».

rasoulof 607 2

Ο παραγωγός Φαρζάντ Πακ πήρε το λόγο ευχαριστώντας το συνεργείο και το καστ:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καταπληκτικούς πρωταγωνιστές και το συνεργείο που έβαλαν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να γυριστεί αυτή η ταινία...» Οταν τους παρακάλεσε να σηκωθούν από τη θέση τους για να δεχθούν το χειροκρότημα της αίθουσας, κανένα μάτι δεν έμεινε στεγνό.

Ο παραγωγός Καβέ Φαρνάμ όμως, έδωσε τον πιο συγκινητικό ευχαριστήριο λόγο της βραδιάς, κερδίζοντας το δικαιολογημένο standing ovation χειροκρότημα του κοινού.

rasoulof 607 4

rasoulof 607 3

rasoulof 607 6

«Στην πρεμιέρα η θέση του Μοχάμαντ ήταν κενή. Ομως, κοίταξα γύρω μου στο Berlinale Palast στα μάτια όλων των θεατών και είδα ότι ο Μοχάμαντ καθόταν σε κάθε θέση. Χαίρομαι διπλά που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο στο Βερολίνο. Γιατί από εδώ το μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα: δεν χωράνε Τείχη στην τέχνη και την ανθρωπότητα. Κανένα Τείχος δεν μπορεί να σταματήσει ιδέες, ιδεολογίες ή την αγάπη. Οι δικτατορίες πέφτουν μαζί με τα Τείχη...»

«Αυτή η νέα μικρή μου φίλη, η Χρυσή Αρκτος, θα ταξιδέψει σύντομα στην υπέροχη χώρα μου και έχει κάτι να πει στον Μοχάμαντ: «δεν είσαι μόνος». Κι ο Μοχάμαντ θα της δείξει πόσο φιλικοί και ειρηνικοί είναι οι άνθρωποι στο Ιράν...»

rasoulof Η κενή θέση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ στην πρεμιέρα της ταινίας

Το «μήνυμα» των βραβείων της 70ής Berlinale συμπλήρωσε ιδανική η Αργυρή Αρκτος στο «Never Rarely Sometimes Always» της Ελάιζα Χίτμαν που αφηγείται την προσπάθεια μιας 17χρονης κοπέλας από την Πενσιλβάνια να ταξιδέψει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να κάνει έκτρωση. Εκτός μηνυμάτων και βραβείων έμεινε η πολυσυζητημένη διασκευή του Μπουρχάν Κουρμπανί στο «Berlin Alexanderplatz» του Μπρούνο Ντόμπλιν και το «First Cow» της Κέλι Ράινχαρντ που παρέμεινε μέχρι το τέλος μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε στο Φεστιβάλ.

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξήχθη από τις 20 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου 2020. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε στο ειδικό τμήμα του Flix.


Αναλυτικά τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου:

Χρυσή Αρκτος στο «There's no Evil» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ

Berlinale 2020 Awards 607 4

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο «Never Rarely Sometimes Always» της Ελάιζα Χίτμαν

«Για να κάνω την ταινία πέρασα πάρα πολύ χρόνο με τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Planned Parenthood πρόγραμμα. Και θέλω από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Και θέλω να ευχαρστήσω και τις ηθοποιούς μου για τις δυνατές κι εύθραυστες ερμηνείες τους σ' ένα δύσκολο θέμα...»

Berlinale 2020 Awards 607 3

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Χονγκ Σανγκ-σου για το «The Woman Who Ran»

Berlinale 2020 Awards 607 5

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στην Πόλα Μπερ για το «Undine» του Κρίστιαν Πέτσολντ

Berlinale 2020 Awards 607 1

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στον Ελιο Τζερμάνο για το «Hidden Away» του Τζιόρτζιο Ντιρίτι

«Αφιερώνω το βραβείο σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο, τους εξόριστους και τον Αντόνιο Λιγκαμπούε και στο μεγάλο μάθημα που μας έχει δώσει, πως αυτό που κάνουμε στη ζωή ζει για πάντα», δήλωσε ο Ιταλός ηθοποιός που υποδύθηκε με κάθε εκατοστό του κορμιού του τον Αντόνιο Λιγκαμπούε.

Berlinale 2020 Awards 607 2

Βραβείο Σεναρίου στους αδελφούς Ντ' Ινοτσέντζο για το «Favolacce»

Elio Germano and Damiano D'Innocenzo 607

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στoν Διευθυντή Φωτογραφίας Γιούργκεν Γιούργκες για το «Dau: Natasha»

Jürgen Jürges 607

Ειδική Αργυρή Αρκτος για την 70ή Berlinale στο «Effacer l' Historique» των Μπενουά Ντελεπάν και Γκιστάβ Κερβέρν

«Μια αρκούδα να παραλαμβάνει μια άρκτο είναι κάτι φανταστικό», δήλωσε ο - πάντα καυστικός - Γκιστάβ Κερβέρν.

Benoît Delépine and Gustave Kervern 607


ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ENCOUNTERS

Καλύτερη Ταινία στο «The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)» των Σ.Β.Βίντερ και Αντερς Εντστορμ

Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin 607

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο «The Trouble With Being Born» της Σάντρα Βόλνερ

sandra wollner 607

Καλύτερη Σκηνοθεσία στον Κρίστι Πουίου για το «Malmkrog»

Malmkrog 607

Ειδική Μνεία στον Ματίας Πινέιρο για το «Isabella»

isabella


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο «Irradiés» του Ρίτι Παν

Ριγη

Ειδική Μνεία στο «Notes from the Underground» των Τίτσα Κόβι και Ράινερ Φρίμελ

notes


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο Los Conductos του Καμίλο Ρεστρέπο

camillo

Ειδική μνεία στο «Naked Animals» της Μέλανι Γουέλντε (από το τμήμα Encounters)

μελανει


ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: Τ της Κίσα Ρέι Γούιδερσπουν

Keisha Rae Witherspoon

Αργυρή Αρκτος - Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους Ταινίας: Filipinana του Ραφαέλ Μανουέλ

Rafael Manuel

Βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας: Genius Loci του Αντριέν Μεριγκό

adrien


Διαβάστε ακόμη:

Berlinale 2020: Αυτά είναι τα βραβεία των ανεξάρτητων επιτροπών
Berlinale 2020: Βραβείο στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη από τη Διεθνή Ενωση Κινηματογράφων Τέχνης
Berlinale 2020: Η γνώμη του Flix για όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος
Berlinale 2020: Τα πρόσωπα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου


Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξήχθη από τις 20 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου 2020. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε στο ειδικό τμήμα του Flix.