Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2020: Βραβείο στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη από τη Διεθνή Ενωση Κινηματογράφων Τέχνης

στα 10

Με το βραβείο CICAE Art Cinema Award τιμήθηκε το ντεμπούτο του Ελληνα σκηνοθέτη που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην 70ή Berlinale

Flix Team
Berlinale 2020: Βραβείο στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη από τη Διεθνή Ενωση Κινηματογράφων Τέχνης
Στη φωτογραφία ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, η παραγωγός Αθηνά Τσαγγάρη, ο Βαγγέλης Μουρίκης και ο Αργύρης Πανταζάρας από την πρεμιέρα της ταινίας

To ντεμπούτο του Τζώρτζη Γρηγοράκη με τον τίτλο «Digger», διεθνής συμπαραγωγή, υπήρξε μία από τις ταινίες που ξέχωρισαν στη φετινή 70ή Berlinale, στο τμήμα Πανοράμα - ενα χαμηλότονο γουέστερν που ανιχνεύει τη σχέση ενός πατέρα και ενός γιου που θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν, με φόντο μια αθέατη Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Digger»

Στα ανεξάρτητα βραβεία του Φεστιβάλ, η ταινία απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφων Τέχνης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ταινία να φτάσει εν δυνάμει σε 2000 κινηματογράφους - παραλήπτες σε όλον τον κόσμο.

H τριμελής κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τρεις ιδιοκτήτες κινηματογράφων τέχνης από Γερμανία, Ολλανδία και Κροατία συνόδευσαν το βραβείο τους με την εξής δήλωση: «Η ταινία παρουσιάζει μια πολύ προσωπική ιστορία πατέρα-γιου και περιέχει μια ποικιλία κοινωνικών θεμάτων. Για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση του διεθνούς κεφαλαίου σε μια αγροτική κοινότητα που έχει ρίζες στη φύση. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής απειλείται με αποτέλεσμα την ένταση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η δύναμη της ταινίας είναι ότι ο σκηνοθέτης παρέχει διαφορετικές προοπτικές στο θέμα χωρίς να κρίνει. Αναμειγνύει τραγωδία και κωμωδία με ευκολία και έχει καθολική ποιότητα που βρίσκεται συναισθηματικά και θεματικά κοντά σε θεατές σε όλο τον κόσμο. Σημαντική και η συμβολή στην ποιότητα της ταινίας του υψηλού επίπεδου της κινηματογράφησης. Πιστεύουμε ότι αυτή η ταινία έχει όλα τα διακριτά χαρακτηριστικά για την ετικέτα CICAE και απονέμουμε ομόφωνα το βραβείο CICAE για ταινία του Πανοράματος στον Τζώρτζη Γρηγοράκη.»

Τζώρζης Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης παραλαμβάνει το βραβείο CICAE της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφων Τέχνης

Με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη και τον Αργύρη Πανταζάρα και, δίπλα τους, τη Σοφία Κόκκαλη, το «Digger» είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία ενός άντρα που ζει και δουλεύει μόνος σε ένα κτήμα στη μέση ενός ορεινού δάσους. Τα τελευταία χρόνια παλεύει με έναν εχθρό που διαταράσσει την πλούσια άγρια φύση στο βουνό, επεκτείνεται επιθετικά και απειλεί τον ίδιο και την περιουσία του. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική επιστροφή του γιου του μετά από 20 χρόνια. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση γύρω τους ως τον μόνο παρατηρητή, που τελικά δίνει την πιο απρόσμενη λύση.

Διαβάστε ακόμη: «Digger»: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης μιλά στο Flix για πατέρες, γιους και τη φύση (του σύγχρονου σινεμά)