Ενημέρωση

Flix 2020 | Ο Μπάμπης Μακρίδης δεν εύχεται τίποτα για το μέλλον, θέλει να ζει στο παρόν

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Ο Μπάμπης Μακρίδης δεν εύχεται τίποτα για το μέλλον, θέλει να ζει στο παρόν

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.

Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Ορνιθες 607

Μπάμπης Μακρίδης, σκηνοθέτης |«Ορνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)»

Ο Μπάμπης Μακρίδης («Οίκτος», «L») το 2020 μάς έμαθε να πετάμε. Με πρώτη ύλη μία θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη, έφτιαξε μια αυθύπαρκτη κινηματογραφική ταινία. Το «Ορνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)», ένα υβριδικό φιλμ μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μπορεί να ξεκίνησε ως ένα διαφορετικό making of της παράστασης του Νίκου Καραθάνου «Ορνιθες», αλλά ο πάντα ευρηματικός σκηνοθέτης κατάφερε να του ανοίξει τα φτερά και να το απογειώσει - σε κάτι άλλο. Ενα εγχειρίδιο πτήσης, ή και τρόπου να κοιτάς τον κόσμο και τη ζωή.

Η ταινία πρόλαβε κι έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, και στην Ελλάδα το είδαμε λίγους μήνες μετά τόσο στο on line Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης αλλά κι από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, που ήταν κι ο παραγωγός του εγχειρήματος.

To σινεμά μπορεί να γίνει πιο μικροσκοπικό όπως θα γίνει και η ζωή μας. Σημασία έχει να εξακολουθεί να λέει ιστορίες και ας είναι η προβολή τους πάνω σε ένα κεφάλι καρφίτσας. Μπορεί έτσι να γεννηθεί μια νεά μυσταγωγική εμπειρία. Ποιός ξέρει;»

Μπάμπης Μακρίδης 607 1

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Ανασκόπηση. Μάταιη διαδικασία. Μεγαλώνοντας μαθαίνεις να ζεις το παρόν . Η ανασκοπήση μόνο θλίψη μπορεί να φέρει και ας φέρνει στο φως χαρούμενες στιγμές. Οι στιγμές αυτές πέρασαν, μείνανε πίσω.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Ανασκόπηση κακών στιγμών. Πιο μάταιη από την προηγούμενη.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Oχι πολλά πράγματα. Iσως η 3 cm απόσταση.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά ίδιο θα είναι. Θα αφηγείται πάντα ιστορίες. Αυτή είναι η δουλειά του. Αυτό δεν θα αλλάξει. Iσως αλλάξει η κατασκευή του. Το hardware του. Μπορεί να γίνει πιο μικροσκοπικό όπως θα γίνει και η ζωή μας. Σημασία έχει να εξακολουθεί να λέει ιστορίες και ας είναι η προβολή τους πάνω σε ένα κεφάλι καρφίτσας. Μπορεί έτσι να γεννηθεί μια νεά μυσταγωγική εμπειρία. Ποιός ξέρει;

Για το 2021 εύχομαι: Καμία ευχή για το μέλλον. Τώρα μόνο παρόν.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους: