Ενημέρωση

Flix 2020 | O Γιάννης Οικονομίδης πιστεύει ότι το σινεμά του μέλλοντός μας θα παραμείνει ίδιο (κι ας το βλέπουμε διαφορετικά)

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | O Γιάννης Οικονομίδης πιστεύει ότι το σινεμά του μέλλοντός μας θα παραμείνει ίδιο (κι ας το βλέπουμε διαφορετικά)

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.

Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020

Μπαλάντα

Γιάννης Οικονομίδης, σκηνοθέτης | «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»

Υπέγραψε το success story μίας άτυχης, τρύπιας χρονιάς. Εξι χρόνια μετά το «Μικρό Ψάρι», ο Γιάννης Οικονομίδης («Μαχαιροβγάλτης», «Η Ψυχή στο Στόμα», «Σπιρτόκουτο») προλαβαίνει και βγάζει στις αίθουσες, με sold-out παραστάσεις, την νέα του ταινία. «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου του 2020, γνωρίζει απίστευτη επιτυχία, φανατικό κοινό, πολύ καλές κριτικές. Και μετά κλείνουν τα πάντα. Οταν όμως ξανανοίγουν τα θερινά, η επιτυχία συνεχίζεται ακάθεκτη.

Δείτε το εδώ: «Ελλάδα, ευχαριστούμε για την έμπνευση»: Γιάννης Οικονομίδης & ΛΕΞ μιλάνε στο Flix για κινηματογραφικές και μουσικές μπαλάντες

Με το πρόσχημα ενός επαρχιακού νεονουάρ, ο Οικονομίδης πειραματίζεται με τη μαύρη κωμωδία, χωρίς να προδίδει τις προθέσεις ή το σήμα-κατατεθέν κινηματογραφικό του στιλ. Μία καυστική ματιά στον νεοέλληνα που ανεβάζει το χιούμορ στα κόκκινα, καθώς θέλει να αποτυπώσει την ανθρώπινη γελοιότητα. Και κερδίζει το στοίχημα.

Λίγο πριν την on-line πρεμιέρα της για λίγες παραστάσεις (ενημερωθείτε και κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ), ο Γιάννης Οικονομίδης κοιτά πίσω, αυτή την περίεργη χρονιά, με ανάμεικτα συναισθήματα.

Τι έλειψε μέσα στην καραντίνα; Δυστυχώς, έλειψε η απλή λογική, σε όλη αυτή τη φάση. Η fucking απλή λογική!»

Γιάννης Οικονομίδης 607 Σκίτσο της Λένας Κιτσοπούλου

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η «Μπαλάντα» στους θερινούς εν καιρώ covid, με τα χίλια ζόρια!

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Ο θάνατος του πατέρα μου και της Ιουλίας Σταυρίδου...

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Δυστυχώς, έλειψε η απλή λογική, σε όλη αυτή τη φάση. Η fucking απλή λογική!

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά μια χαρά το ίδιο θα είναι. Ο τρόπος που το βλέπουμε θα αλλάξει.

Για το 2021 εύχομαι: Τα αυτονόητα... που παραμένουν πάντα απραγματοποίητα, έτσι κι αλλιώς.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους: