Ενημέρωση

Flix 2020 | O Γιώργος Γεωργόπουλος πιστεύει ότι τώρα θα αγκαλιάσουμε το σινεμά με περισσότερη αγάπη

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | O Γιώργος Γεωργόπουλος πιστεύει ότι τώρα θα αγκαλιάσουμε το σινεμά με περισσότερη αγάπη

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος 607 2

Γιώργος Γεωργόπουλος, σκηνοθέτης | «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό»

Οκτώ χρόνια μετά το «Tungsten», ο Γιώργος Γεωργόπουλος επέστρεψε. Εγινε δυσάρεστος, με πολύ ευχάριστα κινηματογραφικά αποτελέσματα.

Ναι, το (πολύ δυσάρεστο) 2020, η δεύτερη ταινία του, το «Δε Θέλω Να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» ταξίδεψε τον κόσμο και βραβεύτηκε: ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της στο Οστιν, Τέξας και την προβολή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (όπου το φιλμ κέρδισε το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου), το «Δε Θέλω Να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό», κέρδισε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Raindnace στο Λονδίνο.

Και πόσο ειρωνικό, ότι το θέμα της (παρόλο τον συμβολισμό του) έπιασε τον σφυγμό της χρονιάς: ένας ιός που μεταδίδεται ακαριαία, μας αναγκάζει να γίνουμε δυσάρεστοι. Να μιλάμε για κάτι πολύ σοβαρό. Να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Να βλέπουμε γυμνή την αντανάκλαση, τις συμπεριφορές του παρελθόντος, την ευθύνη μας.

Για το 2021 εύχομαι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πριν αρχίσει όλη αυτή η ιστορία. Να μην ξεκινήσουμε από πιο πίσω. Να μπορούμε να πούμε ότι ήταν παρένθεση και όχι πισωγύρισμα.»

Γεωργόπουλος 607 1 Από την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Νομίζω πως κάθε χρονιά η καλύτερες στιγμές βρίσκονται κάπου μέσα στα καλοκαίρια που περνάω με αγαπημένα πρόσωπα, στο σπίτι μου στην Ικαρία.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Μάλλον η στιγμή που, μιλώντας με κάποιους πανικόβλητους φίλους στην Ιταλία, συνειδητοποίησα ότι όλο το ζήτημα με την πανδημία είναι σοβαρό και όχι κάποια υπερβολή.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Η επαφή με φίλους και οικογένεια, τα τραπεζώματα, τα ουισκάκια μου σε κάποιο μπαρ, τα ταξίδια. Και κυρίως μου έλειψε το να μην έχω να σκεφτώ τίποτα για να κάνω κάτι πολύ απλό και καθημερινό, όπως να βγάλω τους σκύλους μου μία βόλτα.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Ελπίζω πως το σινεμά δεν θα είναι το ίδιο γιατί θα συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο μας έλειψε και θα το αγκαλιάσουμε με περισσότερη αγάπη.

Τι εύχομαι για το 2021: Για το 2021 εύχομαι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πριν αρχίσει όλη αυτή η ιστορία. Να μην ξεκινήσουμε από πιο πίσω. Να μπορούμε να πούμε ότι ήταν παρένθεση και όχι πισωγύρισμα.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020