Ενημέρωση

Flix 2020: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης εύχεται σύγκρουση, συμφιλίωση, ανάληψη ευθυνών κι επιστροφή στις ρίζες

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης εύχεται σύγκρουση, συμφιλίωση, ανάληψη ευθυνών κι επιστροφή στις ρίζες

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Τζώρτζης Γρηγοράκης 607 1

Τζώρτζης Γρηγοράκης, σκηνοθέτης | «Digger»

Από το 2009, που είχε κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους της ΕΑΚ με το «Κι Εγώ για Μένα», ο Τζώρτζης Γρηγοράκης κρατά γερά τη θέση του στο νέο ελληνικό σινεμά, ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους δημιουργούς του. Δύο χρόνια μετά, τον ξανασυναντήσαμε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2012 με το «Revolving», ενώ και το «45 Βαθμοί» είχε επιλεχθεί από το Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν.

Θυμηθείτε τη συνέντευξή του στο Flix: «Digger»: Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης μιλά στο Flix για πατέρες, γιους και τη φύση (του σύγχρονου σινεμά)

Το 2020 όμως ήταν η χρονιά που έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την πρώτη του μεγάλου μήκους. Το «Digger» έκανε την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου (όπου έφυγε με το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφων Τέχνης) και συνέχισε την πορεία του στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβο (με τον Βαγγέλη Μουρική να κερδίζει το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού), αλλά και το 61 Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τον Αργυρό Αλέξανδρο και 4 ακόμα διακρίσεις: το βραβείο του Ε.Κ.Κ., το βραβείο κοινού Fisher, το ειδικό βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το βραβείο Νεότητς των Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Το Οσκαρ σεναρίου 2021 πάντως πάει στην επιστημονική πραγματικότητα, που ξεπερνάει κατά πολύ κάθε φαντασία μας και είμαστε μόνο στην αρχή του πρώτου επεισοδίου του Planetflix, το λέει και η σύνοδος Δια-Κρόνου στο ηλιοστάσιο...»

Τζώρτζης Γρηγοράκης 607 2

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Παγκόσμια πρεμιέρα Digger στο Βερολίνο. 2ήμερο πάρτυ μετά την πρώτη καραντίνα στην Πελοπόννησο.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Οταν μια νυχτερίδα δεν είχε πια δάσος και πήρε το δρόμο για την πόλη…

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Πολλά που είχαμε ως δεδομένα πριν την καραντίνα.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί βλέποντας ταινία του 2020 και πίσω φαίνεται σαν ταινία εποχής. Το Οσκαρ σεναρίου 2021 πάντως πάει στην επιστημονική πραγματικότητα, που ξεπερνάει κατά πολύ κάθε φαντασία μας και είμαστε μόνο στην αρχή του πρώτου επεισοδίου του Planetflix, το λέει και η σύνοδος Δια-Κρόνου στο ηλιοστάσιο. Από την άλλη, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Τι εύχομαι για το 2021: Συγκρούσεις, δημιουργικότητα, διεκδικήσεις, συμφιλίωση, επανασχεδιασμό, ψυχραιμία, φωτιά στα μπατζάκια τους και «να τους δω να τρέχουν», ανάληψη ευθυνών, διαφάνεια, εγρήγορση, drive in cinemas, υγεία, καύλα και επιστροφή στις ρίζες, εκεί που βρίσκεται η α-λήθεια (που ξεχάσαμε), καλές ταινίες και καλό Πάσχα… ε ρε γλέντια !

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020