Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως «χαρακτηριστικά γνωρίσματα» μιας εποχής

στα 10

Το 61ο online Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε. Διαβάστε αναλυτικά τις ταινίες που διακρίθηκαν.

Flix Team
Τα βραβεία του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως «χαρακτηριστικά γνωρίσματα» μιας εποχής

Το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έκανε τις 10 προηγούμενες ημέρες να θυμίζουν κάτι από την κινηματογραφική συνήθεια κάθε Νοεμβρίου. Εστω και μέσα σε συνθήκες lockdown με τη σκέψη αλλού και την ανησυχία σε πρώτο πλάνο, οι ταινίες της διοργάνωσης απλωμένες σε μια πλατφόρμα που κράτησε παρέα στους θεατές όλης της Ελλάδας υπήρξαν ένα βλέμμα σε μια άλλη ζωή, σε μια άλλη εποχή, σε μια διέξοδο προς πάσα κατεύθυνση.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ - με μεγάλο νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου την υπέροχη ταινία της Φερνάντα Βαλαντές από το Μεξικό «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» αλλά και πολλές διακρίσεις για το ελληνικό σινεμά, με το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη να κερδίζει τον Αργυρό Αλέξανδρο και μια σειρά από άλλα σημαντικά βραβεία και τον Αρη Σερβετάλη να βραβεύεται για την ερμηνεία του στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου.


Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Μελίκα Φορουτάν, ηθοποιός (Ιράν)
Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα, σκηνοθέτις (Βόρεια Μακεδονία)
Βάνια Καλούτζερσιτς, διευθύντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (Κροατία)
Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης (Ελλάδα)
Μπγιόρν Βίκτορσον, σχεδιαστής ήχου & ηχολήπτης (Ισλανδία)

Identifying Features 607

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ): Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα της Φερνάντας Βαλαντές

Σε έναν σκληρό κόσμο απογοητεύσεων, τραγωδίας και επιβίωσης, γεννιέται ένας απρόσμενος δεσμός. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη σκηνοθετική προσέγγιση της κινηματογραφικής φόρμας, η οποία δεν ξεπερνά ποτέ τη φυσική ροή της ιστορίας, αλλά την ανυψώνει συνεχώς σε μια υψηλότερη και βαθύτερη στάση και πρόταση. Ξεκινάει αργά και κλασικά για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε οπτικό σκοτάδι, ή και σε κόλαση, όπως ακριβώς και η ιστορία που ξεδιπλώνεται. Η ταινία αποτελεί υπενθύμιση του απεριόριστου χώρου που μπορεί να καταλάβει η καλλιτεχνική έκφραση.

digger 607

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ): Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Με έναν πολύ απλό και προσωπικό τρόπο, μέσα από μια ιστορία πατέρα-γιου, αυτή η περίτεχνη ταινία εισέρχεται με κινηματογραφική ορμή μέσα στα δάση και στη Φύση, για να «σκάψει» βαθιά σε μια μεταλλασσόμενη αγροτική κοινότητα ανθρώπων. Η ιστορία ενός τόπου, αλλά ταυτόχρονα μια ιστορία οικουμενική.

shorta 607

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος: Αντερς Έλχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ για την ταινία «Παγιδευμένοι»

Γυρισμένο με ακρίβεια, αυτό το κοφτερό και αγχωτικό θρίλερ, δεν θα μπορούσε να αφορά περισσότερο την εποχή μας. Φέρνοντας στο προσκήνιο την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, την κοινωνική αναταραχή και τον συστημικό ρατσισμό, οι σκηνοθέτες μάς φέρνουν ευφυώς αντιμέτωπους με φλογερά επίκαιρα ζητήματα, όπως το στίγμα και το μίσος στην κοινωνία μας.

Μήλα 607 1

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Στον Αρη Σερβετάλη για τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Μια χαμηλόφωνη και λεπτών αποχρώσεων, αλλά συνάμα δυνατή και αξέχαστη ερμηνεία. Με το εκφραστικό πρόσωπό του, το ευφυές χιούμορ του και έχοντας τον πλήρη έλεγχο κάθε εκατοστού στο κορμί του, ο Άρης Σερβετάλης μάς χαρίζει μια τραγικά αστεία ενσάρκωση ενός άνδρα που μάλλον πάσχει από αμνησία.

After Love 607 3

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Τζοάνα Σκάνλαν για το «Μετά την Αγάπη» του Αλίμ Καν

Η ερμηνεία της Τζοάνα Σκάνλαν είναι δυνατή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι ακριβής, ευφυής και αναπάντεχη, είναι χάρμα οφθαλμών. Αποτυπώνει την Φαχίμα/Μέρι μακριά από τα γνωστά στερεότυπα και χαρίζει στον χαρακτήρα της αξιοσημείωτη αξιοπρέπεια, που απαιτεί αληθινό στοχασμό και κυριαρχία επί της τέχνης της.

la Nuit de Rois

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: Η Νύχτα των Βασιλιάδων του Φιλίπ Λακότ

Ένα φιλμ επιβίωσης ενάντια σε όλες τις συνθήκες, μπαρόκ και πληθωρικό σε στυλ. Αντλώντας από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου καταγωγής του, ο σκηνοθέτης μάς καλεί να δούμε τον κόσμο με πιο γλαφυρό τρόπο, σε πείσμα της σκληρότητας των καταστάσεων που βρίσκονται οι χαρακτήρες. Οι προσεκτικά χορογραφημένες σκηνές έχουν γυριστεί αριστοτεχνικά, με λάμψη και φρεσκάδα, αυξάνοντας το συναισθηματικό μας φορτίο. Η τόλμη του σκηνοθέτη να προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης μάς δίνει μια ταινία που προκαλεί και αναζωογονεί σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για όλες τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ «ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ»

Το νεοσύστατο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη χρονιά του φέτος, με τον εύγλωττο τίτλο «Γνωρίστε τους Γείτονες», αποτελείται από πρώτες ή δεύτερες ταινίες από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που ορίζεται από τη νότια όχθη του Δούναβη, τις ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας και φτάνει μέχρι τις εκβολές του Νείλου. Με έμφαση στη «γνωριμία» των ανθρώπων και των πραγμάτων στην ευρύτερη «γειτονιά», της Ελλάδας, οι ταινίες του τμήματος κοιτάζουν τον κόσμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Φεστιβάλ, με μια ξεχωριστή και νεωτερική καλλιτεχνική ματιά.

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι οι: Ιωάννα Χατζηθωμά (σκηνοθέτις & εικαστική καλλιτέχνις), Μιχάλης Παλαιοδήμος (διευθυντής φωτογραφίας) και Σβέτλα Τσοτσόρκοβα (σκηνοθέτις).

200 Meters 607

Χρυσός Αλέξανδρος - Meet the Neighbors (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ): 200 Μέτρα του Αμίν Ναϊφέ

Η κριτική επιτροπή απονέμει τον Χρυσό Αλέξανδρο στην ταινία 200 μέτρα για τον δυναμισμό με τον οποίο ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός Παλαιστίνιου και της οικογένειάς του, σε ένα περιβάλλον γεμάτο ένταση, όπου ακόμα και οι πιο απλές εργασίες μετατρέπονται σε ένα επικό ταξίδι. Καθώς περιηγούμαστε στα ταπεινωτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής μας, οι υπόλοιποι χαρακτήρες προσπαθούν απεγνωσμένα να υπάρξουν και να επιβιώσουν μέσα στη συλλογική τρέλα που τους περιβάλλει. Ο Αμίν Ναϊφέ καταφέρνει να αναδείξει τις εντάσεις των χαρακτήρων, χωρίς να γίνεται υπερβολικά πολιτικός, και φτιάχνει με επιτυχία μία ταινία που διατηρεί μια συγκρατημένη προσέγγιση καθόλη τη διάρκειά της, μέχρι την τελική σκηνή του φινάλε.

Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) : Οταν Κοπάσει ο Ανεμος της Νόρα Μαρτιροσιάν

Η κριτική επιτροπή απονέμει τον Αργυρό Αλέξανδρο στην ταινία Όταν Κοπάσει ο Άνεμος για τη διακριτική, αλλά συνάμα δυνατή, απεικόνιση της ελπίδας και της αποδοχής, σε μια περιοχή του κόσμου που πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο. Με χαρακτήρες ειλικρινείς και προσιτούς, η Νόρα Μαρτιροσιάν συνυφαίνει, με ποιητικό τρόπο, το τοπίο, την πλοκή, τη συγκρουσιακή ιστορία της περιοχής και τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων της. Υπογραμμίζει την ανθρώπινη πλευρά μιας περιοχής, η οποία συνήθως απεικονίζεται κάτω από ένα πολύ διαφορετικό φως, με τελικό αποτέλεσμα μια πανέμορφα κατασκευασμένη ταινία, με αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και εξαιρετική κινηματογραφική προσέγγιση.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: [Αμίν Ναϊφέ για την ταινία «200 Μέτρα»

Ο Αμίν Ναϊφέ καταφέρνει να αναδείξει τις εντάσεις των χαρακτήρων, χωρίς να γίνεται υπερβολικά πολιτικός, και φτιάχνει με επιτυχία μία ταινία που διατηρεί μια συγκρατημένη προσέγγιση καθόλη τη διάρκειά της, μέχρι την τελική σκηνή του φινάλε.

Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (εξ ημισείας): Δίνη (Spirál) της Σεσίλια Φελμέρι και Λούξορ της Ζέινα Ντούρα

Κατά τη γνώμη μας, τόσο το Spiral όσο και το Luxor απεικονίζουν πολύ επιτυχημένα τη διαδικασία ίασης δύο ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τον τρομερό τους πόνο, με έναν τρόπο αληθινά κινηματογραφικό και εικονογραφικό. Θεωρήσαμε λάθος να ξεχωρίσουμε μόνο μία από τις δύο και αποφασίσαμε ότι αμφότερες αξίζουν εξίσου το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.
Το Spiral είναι μια ταινία με πανέμορφη φωτογραφία και δυνατές ερμηνείες, η οποία εξερευνά την ανθρώπινη θλίψη με εξαιρετική αυτοσυγκράτηση και ευαισθησία. Παρότι ανήκει σε εκείνο το είδος ταινιών στις οποίες δύσκολα βρίσκει κανείς σημείο ισορροπίας, καθώς ο ανταγωνιστής και ο πρωταγωνιστής είναι το ίδιο πρόσωπο, η Σεσίλια Φελμέρι χειρίζεται τις μεταφορές της θλίψης και της απώλειας, των σχέσεων του ζευγαριού και της ζωής, με εξαιρετική λεπτότητα.
Στο Luxor, ο σκηνοθέτης αποφεύγει τα κλισέ και τις οριενταλιστικές ευκολίες με έναν απροσδόκητο τρόπο, πετυχαίνοντας έναν μαγευτικό ρυθμό, και παραδίδει μια ταινία που κινεί την περιέργεια του κοινού σε όλη τη διάρκειά της. Ένα πανέμορφο πορτρέτο μιας γυναίκας, το οποίο απηχεί την πόλη του Λούξορ. Μια πόλη που με τη σειρά της βοηθά την πρωταγωνίστρια, καθώς τη συνδέει εκ νέου με τη διαχρονικότητα της περιοχής, ώστε να αποδεχθεί μια πιθανή αναγέννηση μέσα από τον έρωτα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για όλες τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος «Meet the Neighbours» του 61ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Βραβεία FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Ελλη Μαστώρου (Βέλγιο), Λίζα φαν ντερ Βάαλ (Ολλανδία), Κώστας Κωνσταντινίδης (Ελλάδα)

shorta 607

Βραβείο FIPRESCI για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Παγιδευμένοι» (Shorta) των Αντερς Ελχολμ και Φρέντερικ Λους Χβιντ, Δανία, 2020

ράφτης 607

Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 (πρεμιέρα) στην ταινία Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Ελλάδα – Γερμανία - Βέλγιο, 2020


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

  • Πρώτο βραβείο (3.000 ευρώ, στην ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI): Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν
  • Δεύτερο βραβείο (2.000 ευρώ, στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στο Agora Lab - Works in Progress): 18, Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς (Kfilms), Κατερίνα Μπεληγιάννη (Kabel), Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από την Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης – Hellas Film, τη Βένια Βέργου, Διευθύντρια Hellenic Film Commission και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής.

Το Ε.Κ.Κ. απονέμει βραβείο σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη / πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Το βραβείο συνοδεύεται από 5.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται στον:

digger 607

Τζώρτζη Γρηγοράκη για την ταινία του «Digger»

Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της επιτροπής του Ε.Κ.Κ. απονέμουν το βραβείο σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ο οποίος μας εντυπωσίασε με τη σκηνοθετική ωριμότητά του δημιουργώντας έναν κόσμο ολοκληρωμένων χαρακτήρων και φωτίζοντας την πάλη ανθρώπου-φύσης στον 21ο αιώνα με απίστευτη οξυδέρκεια.

Το βραβείο Best Location, απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ε.Κ.Κ. σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Το βραβείο συνοδεύεται από 1.500 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται στον location manager:

Kala Azar 607

Βασίλη Ντινόπουλο για την ταινία «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου

Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της επιτροπής του Ε.Κ.Κ. απονέμουν το βραβείο σε έναν location manager o οποίος υπηρέτησε απόλυτα το όραμα της σκηνοθέτιδας επιλέγοντας πλούσιους αφηγηματικά χώρους ικανούς να υπαινιχθούν τις δικές τους σκληρές ιστορίες.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειο ιδρύσεώς του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ταινία του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.Τη φετινή επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζουν οι: Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος- κριτικός κινηματογράφου), Εύα Στεφανή (σκηνοθέτις & καθηγήτρια ΕΚΠΑ) και Γιώργος Φρέντζος (διευθυντής φωτογραφίας).

digger 607

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Ξεκινώντας από μια κλασική ιστορία «γεφύρωσης σχέσεων» ανάμεσα σε έναν μοναχικό πατέρα και τον γιο του και με φόντο ένα κομμάτι της ελληνικής φύσης που σπανίως βλέπουμε στην εγχώρια κινηματογραφική μυθοπλασία, ο σκηνοθέτης Τζώρτζης Γρηγοράκης «πάντρεψε» σχεδόν αυθόρμητα τον ρεαλισμό με την ποίηση μιλώντας με πάθος για το δισυπόστατο της φύσης, όχι μόνο της ανθρώπινης αλλά της φύσης γενικότερα. Χωρίς ποτέ να παρασύρεται από τις ευκολίες της ηθογραφίας ή της αμιγώς οικολογικής καταγγελίας, το Digger αναφέρεται επίσης στην ακούραστη προσπάθεια ενός ανθρώπου να προστατέψει τη βασανισμένη γη του. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία με βαθιά εθνογραφική ματιά, φτιαγμένη θαρρείς από λάσπη, κλαδιά και νερό παρότι άρτια σε κάθε τεχνικό τομέα. Τέλος, τους δύο αμφίσημους ήρωες της ιστορίας, υπηρετούν με συνέπεια έκτακτοι ερμηνευτές που με έναν σχεδόν σουρεαλιστικό τρόπο βοηθούν τον θεατή να κατανοήσει τον ρεαλισμό τους.


days 607

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID AWARD

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν φέτος οι: Έιντζελ Τσενγκ, παραγωγός και υπεύθυνη για το διεθνές σκέλος των δημοσίων σχέσεων στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Ντόχα, Μιχάι Τσιρίλοβ, κριτικός κινηματογράφου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσιλβανίας και Βασίλης Κεκάτος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία **Ημέρες του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ | Ταϊβάν

Με εντυπωσιακή επιδεξιότητα, ισορροπώντας ανάμεσα στην απομόνωση και στη σύνδεση, η ταινία αυτή είναι ένας πανέμορφος και χαμηλόφωνος στοχασμός για τα βάσανα του σώματος και της ψυχής, για την πιθανότητα αγάπης και τρυφερότητας - έστω και για μια φευγαλέα στιγμή. Η συναισθηματική ευφράδεια της ακινησίας και της απουσίας των λέξεων αντικαθιστά τη λεκτική επαφή, καθώς σφυρηλατείται ένας εύθραυστος σωματικός και συναισθηματικός δεσμός μεταξύ δύο ανδρών. Για τη βαθυστόχαστη απεικόνιση της παροδικότητας και της αξίας του να υπάρχεις μόνο στη στιγμή, απονέμουμε το Mermaid Award του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία Ημέρες του Τσάι Μινγκ-Λιανγκ.


ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GREECE

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ή του τμήματος Meet the Neighbors για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις), Μανίνα Ζουμπουλάκη (συγγραφέας & σεναριογράφος) και Έφη Σκρομπόλα (creative producer).

GHOSTS 607

Φαντάσματα στην Πόλη (Ghosts) της Αζρα Ντενίζ Οκιάι | Τουρκία – Γαλλία - Κατάρ, 2020

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία της Αζρά Ντενίζ Οκιάι, για μια οξεία ματιά σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι, για την αφηγηματική και φιλμική έκφραση της διαφορετικότητας, και για τη θαρραλέα αντίστασή της στη διαβρωτική πατριαρχία.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Αρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, συντονιστή προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ghosts 607

Φαντάσματα στην Πόλη (Ghosts) της Αζρα Ντενίζ Οκιάι | Τουρκία – Γαλλία - Κατάρ, 2020

Με φρεσκάδα και διεισδυτικότητα η ταινία αποκαλύπτει μια κοινωνία που σπαράσσεται από ακραίες αντιθέσεις, ταραχές, αγριότητα και βία, ενώ συγχρόνως ιχνηλατεί με αφηγηματική δεξιοτεχνία τις διαδρομές διαφορετικών γυναικείων χαρακτήρων που αντιστέκονται στις συνθήκες καταπίεσης που βιώνουν.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα μέλη της είναι οι: Πηνελόπη Λεβεντάκη (πρόεδρος), Αναστασία-Ασπασία Καμπανταΐδη, Κωνσταντίνος Τάσιος, Νίκος Τσικούλης, Καλλιόπη Χλιούμη, Μαρίνα Φραγκίσκη Βαμβακάρη. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2020 (πρεμιέρα).

digger 607

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Με κυρίαρχο στοιχείο την ομορφιά του ελληνικού ορεινού τοπίου, σκηνοθετείται ένα σύγχρονο γουέστερν που προκαλεί δέος με την ταπεινότητά του. Η σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, μάς βάζει σε σκέψεις, όσο παράλληλα παρακολουθούμε τη γεμάτη ρωγμές σχέση ενός πατέρα κι ενός γιού να χτίζεται για να γκρεμιστεί, ώστε να χτιστεί και πάλι από την αρχή. Παρότι λακωνική, η ταινία είναι ικανή να μεταδώσει με τον τρόπο της όλα όσα οι ήρωες δε μας λένε. Εξαιρετική μουσική επένδυση, υποδειγματικές ερμηνείες, καλογραμμένο σενάριο με αρκετή δόση χιούμορ και ένα ανατρεπτικό φινάλε που μας μυεί στο αίσθημα της ελπίδας. Μια ελπίδα τόσο φωτεινή, ακριβώς επειδή αναδύεται μέσα από το πιο σκοτεινό χώμα.

ράφτης 607

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας: Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με πρωτότυπο ρομαντισμό, ο Ράφτης προλαβαίνει να μας βάλει στον κόσμο του και να βιώσουμε μαζί του το πάθος για δημιουργία, για περιπέτεια, για έρωτα...για όλα αυτά που μας κλείνουν το μάτι κι εμείς γυρνάμε δειλά από την άλλη, χαμογελώντας. Η σκηνοθεσία, η μουσική και η σκηνογραφία δημιουργούν μια αισθητική που μαγνητίζει, σε ένα πλαίσιο όπου η αθωότητα μάχεται την σκληρότητα της πραγματικότητας, όπου η ευγένεια και η συγκράτηση φλερτάρουν με το ρίσκο και την πρόκληση. Μια τρυφερή coming of age ταινία που μας υπενθυμίζει πως ο κόσμος είναι ακόμα εκεί έξω και μας περιμένει, αρκεί να είμαστε αρκετά θαρραλέοι να νιώσουμε έτοιμοι.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER


Δείτε εδώ ένα making of του 61oυ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης