Ενημέρωση

Flix 2020 | Η Τζάνις Ραφαηλίδου θα ήθελε να είχε μοιραστεί με όλους την πρεμιέρα της σε μεγάλη οθόνη

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Η Τζάνις Ραφαηλίδου θα ήθελε να είχε μοιραστεί με όλους την πρεμιέρα της σε μεγάλη οθόνη

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Kala Azar 607

Τζάνις Ραφαηλίδου, σκηνοθέτης | «Kala azar»

Το 2020 η Τζάνις Ραφαηλίδου έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Και πρόλαβε να το συνοδεύσει και να το παρουσιάσει, κάτι που, ένα μήνα μετά, θα ήταν αδύνατον. Το «Kala azar», με πρωταγωνιστές την Πηνελόπη Τσιλίκα και τον Δημήτρη Λάλο, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπου διακρίθηκε με το βραβείο KNF, της Ενωσης Ολλανδών Δημοσιογράφων.

Το «Kala azar» συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας ακόμα περισσότερα βραβεία: Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, το βραβείο Vevam της Ενωσης Σκηνοθετών Ολλανδίας, το Βραβείο Φωτογραφίας του Black Canvas Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και το Best Location βραβείο στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αυτή την εποχή, η ταινία προβάλλεται στο τμήμα «New Directors / New Films» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa) και στο Lincoln Centre, ενώ έχει κυκλοφορήσει ήδη στις αίθουσες της Ολλανδίας από τον Αύγουστο.

Τι εύχομαι για το 2021; Να μην παραμείνουν όλα όπως πριν.»

Τζάνις Ραφαηλίδου 607 2

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η πρεμιέρα του «Kala azar» και η απόλαυση να την βλέπεις στην μεγάλη οθόνη του Ρότερνταμ, κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με όλους όσους την αγάπησαν και δούλεψαν για αυτήν

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Ο αποχωρισμός από τον αγαπημένο μου «Μέντος», το άλογο που ζήσαμε μαζί για 25 χρόνια.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Τα ταξίδια μας με το αυτοκίνητο

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί πια υπάρχουν οι ταινίες φαντάσματα του 2020 να περιφέρονται...

Τι εύχομαι για το 2021: Να μην παραμείνουν όλα όπως πριν.

Τζάνις Ραφαηλίδου 607 1 Η χειρότερη στιγμή του 2020

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020