Ενημέρωση

Flix 2020: O Ακύλλας Καραζήσης πάντα θα ονειρεύεται να γίνει η ζωή μας... σινεμά

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020: O Ακύλλας Καραζήσης πάντα θα ονειρεύεται να γίνει η ζωή μας... σινεμά

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Ακύλλας Καραζήσης 607 1

Ακύλλας Καραζήσης, πρωταγωνιστής | «Παράθυρο στη Θάλασσα» του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεθ

Είναι ένας από τους πιο στιβαρούς, ταλαντούχους, εξαιρετικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Το υπέροχο όμως είναι ότι ο Ακύλλας Καραζήσης είχε πάντα τις σωστές ισορροπές και μελετημένες, σωστής θερμοκρασάς, ερμηνείες και όταν περνούσε στο σινεμά. Κι αυτό, δεν είναι καθόλου δεδομένο στην παράδοση των μεγαλόστομων ερμηνειών του ελληνικού σινεμά (με ηθοποιούς που ακολουθούν τις θεατρικές τους σπουδές ή τις τηλεοπτικές επιταγές). Με εμπειρία τριών σχεδόν δεκαετιών στην μεγάλη οθόνη (από τον «Τσαλαπετεινό του Wyoming» του Δημήτρη Ινδαρέ και τον «Δεκαπενταύγουστο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, μέχρι την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου και την «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή), ο Ακύλλας Καραζήσης έχει χτίσει μία κινηματογραφική καριέρα που μετρά κι αρκετές συμμετοχές σε ξενόγλωσσες συμπαραγωγές.

Το 2020, μία από αυτές του έδωσε την ευκαιρία να παραδώσει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της κινηματογραφικής του πορείας: το «Παράθυρο στη Θάλασσα» του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεθ, στο οποίο πρωταγωνιστεί δίπλα στην μούσα του Αλμοδόβαρ Εμα Σουάρεζ, το οποίο γυρίστηκε εν μέρει στην Ελλάδα, στη Νίσυρο. Γράψαμε στο Flix: «Η κάμερα του Χιμένεθ έχει έναν δικό της ρεαλισμό. Φυσικά και θα συλλάβει την ομορφιά του τοπίου, και τι αισθήσεις αυτή θα ξυπνήσει στην ηρωίδα, αλλά θα σταθεί περισσότερο στη δύναμη της γήινης απλότητας, ξυπόλητη και τσαλακωμένη και χτυπημένη από αλμύρα - όπως το πρόσωπο του Ακύλλα Καραζήση, ο οποίος χαρίζει μία μελετημένη ενέργεια στον μεσήλικα ψαρά του. Σαν το άναρχο μούσι του κι αυτός - αρρενωπός και παρατημένος, να καλύπτει με το χύμα του μία κρυμμένη επιδερμίδα ευγένειας και ανικανοποίητης τρυφερότητας.» Διαβαστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Η ζωή έχει μια βασική διαφορά από τις ταινίες: ο θάνατος είναι πραγματικός.»

Ακύλλας Καραζήσης 607 2

Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν η ίδια: Η αρχή της καραντίνας του Μαρτίου. Απροετοίμαστος για κάτι τέτοιο, μπήκα σ' αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση πολιορκίας, τρομαγμένος αλλά και χαρούμενος. Παιδικά χαρούμενος για αυτή τη δυστοπική περιπέτεια. Και τρομαγμένος γιατί η ζωή έχει μια βασική διαφορά από τις ταινίες: ο θάνατος είναι πραγματικός.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Παρά τον εγκλεισμό (ή, ίσως, εξαιτίας του) είχα την παράλογη αίσθηση ότι τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν. Μου έλειψε ακριβώς αυτό: ότι δεν συνέβη τίποτα.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά μετά το 2020 θα είναι η συνέχεια αυτού που ήταν και πριν. Δυστυχώς ούτε η πανδημία κατάφερε να κάνει την ίδια τη ζωή σινεμά. Κάτι που εμείς οι φαντασιόπληκτοι πάντα ονειρευόμαστε.

Για το 2021 εύχομαι... (πατήστε το play):


Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020