Ενημέρωση

Flix 2020: Η Σόνια Λίζα Κέντερμαν εύχεται τώρα το κοινό να έχει ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα να δει σινεμά στη μεγάλη οθόνη!

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020: Η Σόνια Λίζα Κέντερμαν εύχεται τώρα το κοινό να έχει ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα να δει σινεμά στη μεγάλη οθόνη!

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Ράφτης 607

Σόνια Λίζα Κέντερμαν, σκηνοθέτης | «Ο Ράφτης»

Γνωρίσαμε τη Σόνια Λίζα Κέντερμαν από τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες της: τη «Νικολέτα» του 2013 και το «Λευκό Σεντόνι» του 2014.

Το 2020 ολοκληρώνει την πρώτη της μεγάλου μήκους, τον «Ράφτη». Κι όχι μόνο αυτό: «Ο Ράφτης» καταφέρνει να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τάλιν και η σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της να συνοδέψουν και να παρουσιάσουν την ταινία στο κοινό. Κάτι, καθόλου δεδομένο για τη χρονιά που ζήσαμε!

Να ορμήξουμε στα πιο τρελά μας όνειρα. Δεν έχουμε, πια, τίποτα να χάσουμε.»

Σόνια Λίζα Κέντερμαν 607

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για εμένα ήταν: Στον ελεύθερο χρόνο, στον εγκλεισμό του σπιτιού μου, αντιμετώπισα την αλήθεια του εαυτού μου. Αυτό το ξεδιάλυμα ήταν πολύτιμο. Και σίγουρα η ωραιότερη στιγμή ήταν η ολοκλήρωση της ταινίας και, σαν παραδοξότητα, ότι μπορέσαμε να τη μοιραστούμε με το κοινό του Ταλίν δια ζώσης.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Δύσκολα συμπυκνώνεται αυτή η χρονιά σε μια στιγμή... Πέρα από τις προσωπικές προκλήσεις, η πανδημία ήρθε άγρια σαν καθρέπτης και μας φανέρωσε ολοκάθαρα τους πολιτικούς περιορισμούς που βιώνουμε και το ξέφτισμα του συστήματος υγείας. Επίσης, τους αθρήνητους νεκρούς. Χρησιμοποιώντας έναν πραγματικό ιό με το πρόσχημα του μύθου ενός αόρατου εχθρού και τον παραλληλισμό του πολέμου, ζήσαμε ένα γενικευμένο φόβο του άγνωστου που χρησιμοποιείται πολιτικά και μουδιάζει την κριτική μας στο παράλογο. Μαζί με την πανδημία ταξίδεψε επιταχυμένα και ο ρατσισμός.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Το μοίρασμα, οι αγαπημένοι μου, οι φωνές των περαστικών από τον πεζόδρομο του σπιτιού μου, στην πρώτη καραντίνα, η ζωή πέρα από τις οθόνες και τα παράθυρα του μπαλκονιού.

Γιατί το σινεμά δεν θα είναι το ίδιο μετά το 2020; Γιατί τίποτα στη ζωή και στην οικονομία δεν θα είναι πια το ίδιο. Γιατί δεν ξέρουμε πόσες εταιρίες και πόσα σινεμά θα έχουν επιβιώσει. Γιατί γυρίστηκαν πολύ λίγες ταινίες. Και γιατί δεν ξέρουμε πως θα προλάβει το σινεμά να τρέξει πιο μπροστά από τις πλατφόρμες streaming. Εύχομαι όμως ότι το κοινό θα έχει ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα να δει σινεμά στη μεγάλη οθόνη.

Τι εύχομαι για το 2021: Να μην επιστρέψουμε στο πριν, στην κατ’επίφασιν κανονικότητα. Να διώξουμε το φόβο. Να ορμήξουμε στα πιο τρελά μας όνειρα. Δεν έχουμε, πια, τίποτα να χάσουμε.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020