Ενημέρωση

Flix 2020 | H Εύη Καλογηροπούλου θα ήθελε το 2021 να μην προσγειωθεί ένας τυραννόσαυρος στην Ομόνοια

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | H Εύη Καλογηροπούλου θα ήθελε το 2021 να μην προσγειωθεί ένας τυραννόσαυρος στην Ομόνοια

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Motorway 65 poster 607 2

Eύη Καλογηροπούλου, σκηνοθέτης / εικαστική καλλιτέχνις | «Motorway 65»

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Λονδίνο, στην Chisenhale Gallery, τη Whitechapel Gallery και το BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου).

Το 2020, η μικρού μήκους ταινία της «Motorway 65» επιλέγεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ανάμεσα από 3.810 ταινίες, από 137 χώρες. Και καθώς το τμήμα του φεστιβάλ λαμβάνει χώρο λίγο πριν το δεύτερο lockdown, η Καλογηροπούλου και η ομάδα των πρωταγωνιστών και συντελεστών του «Motorway 65» καταφέρνουν να ταξιδέψουν στις Κάννες και να παρουσιάσουν την ταινία τους.

Επίσης, με το πρότζεκτ της μεγάλης μήκους «Cora», η Καλογηροπούλου συμμετέχει στην 38η CineMart, την co-production Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Τι εύχομαι για το 2021; Εξάλειψη της καταστολής, της αστυνομικής βίας, των προκαταλήψεων, του ρατσισμού και των σεξιστικών αντιλήψεων. Εύχομαι, Αλληλεγγύη.

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν (πατήστε play)


Η χειρότερη στιγμή του 2020: Οι στιγμές είναι πάρα πολλές. Λόγω covid, κι όχι μόνο.

Ο αριθμός θανάτων των ανθρώπων ανά τον κόσμο προκαλεί ένα αίσθημα βαθιάς λύπης στεναχώριας απόγνωσης. Η αίσθηση περιορισμού, άλλα και η καταστολή που ασκείται τους τελευταίους μήνες με σκοπό την «προστασία» και τον «έλεγχο». Η ανέχεια που πρόκειται να ακολουθήσει και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και η αύξησή της ανεργίας.

Δεν μπορείς να χαρείς πραγματικά με τίποτα όταν σκέφτεσαι όλα αυτά.

Γενικά, τι να πούμε για το 2020...

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Οι φίλοι μου, η γιαγιά μου στο χωριό (έχω να την δω ένα χρόνο κοντά), να βγω έξω μέχρι τα ξημερώματα και αλλά και να ταξιδεύω. Να μπορώ να φύγω από το σπίτι και να μην σκέφτομαι τι ώρα θα γυρίσω. Να βγαίνω στο δρόμο και να βλέπω κόσμο - και γενικά να δω πολύ κόσμο, γιατί έτσι. Απλά να δω πολύ κόσμο. Να είναι τα πράγματα κανονικά και να σκέφτομαι αισιόδοξα. Να μπορώ να χαρώ κάτι καλό που γίνεται, χωρίς “αλλά...” «Α, η ταινία θα συμμετέχει στο φεστιβάλ εκείνο! Α τι καλά, αλλά δεν μπορώ να πάω...»

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί τίποτα δεν θα είναι το ίδιο - όπως και μετά την οικονομική κρίση τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Οπως και τίποτα δεν ήταν ίδιο μετά την εκλογή του Τραμπ για τον κόσμο, αλλά και για τον κόσμο του αμερικανικού κινηματογράφου. Πώς να είναι το ίδιο, μετά από αυτό το παγκόσμιο χαστούκι; Σίγουρα όλα θα είναι πιο δυστοπικά στη ζωή μας, αν και η ανθρωπότητα έχει ξαναπεράσει παγκόσμιες επιδημίες. Πάντα πιστεύαμε, λόγω της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, ότι είμαστε άτρωτοί απέναντι στη φύση.

Τι εύχομαι για το 2021: Εύχομαι να υπάρχει υγεία για όλους, να υπάρχει εργασία και να βγούμε από την κατάσταση αυτή με λιγότερeς απώλειες, σe όλα τα επίπεδα.

Eπίσης, εξάλειψη της καταστολής, της αστυνομικής βίας, των προκαταλήψεων, του ρατσισμού και των σεξιστικών αντιλήψεων. Εύχομαι, Αλληλεγγύη.

Α επίσης, εύχομαι καλή χρονιά στις «Επιτροπάρες», στην παρέα (συμμετέχοντες επιτροπή Δράμας).

Βέβαια, δεν ξέρω, μετά την οικονομική κρίση και τώρα με την Covid εποχή, απλά θα ήθελα να μην προσγειωθεί ένας δεινόσαυρος, ένας τυραννόσαυρος στην Ομόνοια, το τέρας του Λοχ Νες, ή να μας απαγάγουν εξωγήινοι. Αυτό, νομίζω θα ήταν μια αρκετά καλή αρχή για το 2021.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020