Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου στο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους των Καννών

στα 10

Με σημερινή του ανακοίνωση, το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αποκαλύπτει τις 11 μικρού μήκους ταινίες που φέτος (καλώς εχόντων των πραγμάτων το φθινόπωρο) θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσά τους και μία ελληνική!

Flix Team
Το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου στο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους των Καννών

Ηταν μεγάλο χτύπημα ότι το 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ακυρώθηκε, αλλά και τι δεν γκρέμισε στο πέρασμά της αυτή η πανδημία.

Οπως όμως είχε υποσχεθεί ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τιερί Φρεμό, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε κανονικά το επίσημο πρόγραμμά του, δημοσιοποίησε (κάποιες) από τις επιλογές του, και ξεχώρισε 50+ ταινίες που θα πάρουν τη «σφραγίδα» του φεστιβάλ Καννών (Cannes 2020) και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ του φθινοπώρου.

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτή είναι η λίστα με τις 56 ταινίες του φετινού (ακυρωμένου) Φεστιβάλ των Καννών

Motorway65 607 1

Πριν από λίγο, ανακοινώθηκαν και οι 11 ταινίες μικρού μήκους που έχουν επιλεχθεί για το Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 2020.

Κι εκεί, ένα χρόνο μετά τον Χρυσό Φοίνικα στον Βασίλη Κεκάτο για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», βλέπουμε με χαρά μία ακόμα ελληνική συμμετοχή.

Το «Μotorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, είναι μία παραγωγή, χρηματοδοτούμενη από τον οργανισμό Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Motorway65 607 2

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

Η ιστορία ακολουθεί τη σχέση δύο αδελφών που ζουν στην βιομηχανική Ελευσίνα - σε μια περιοχή, όπου μια γέφυρα ενώνει τη γειτονιά τους με ένα άλλο κομμάτι της πόλης, όπου κατοικούν μετανάστες. Οι κάτοικοι των δύο περιοχών, γνωστές στους κατοικους ως «Ανω Μικρή Μόσχα» και «Κάτω Μικρή Μόσχα», βρίσκονται συνεχώς σε αναταραχή και σύγκρουση. Από τη μία, πληθυσμοί που κατάγονται από τον Πόντο, από την άλλη σύγχρονοι πρόσφυγες από Αλβανία, Πακιστάν, Αφρική. Οι εντάσεις εκδηλώνονται και στις αθλητικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών, όπου, όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλη κόντρα κι ανταγωνισμός. Τα δύο αδέλφια αντιμετωπίζουν διαφορετικά την αντιπαλότητα της συνοικίας τους. Η Σίμα είναι πολύ πιο ανοιχτή να αποδεχθεί την διαφορετικότητα από τον αδελφό της και προτιμά να κάνει παρέα με ανθρώπους από την απέναντι πλευρά, όπως την κολλητή της, την Ξένια. Το όνομα της γέφυρας που ενώνει όλους είναι Motorway65.

Motorway65 607 5

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια. Αυτή την εποχή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Arts του Λονδίνου, και οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Λονδίνο, στην Chisenhale Gallery, τη Whitechapel Gallery και το BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου).

Το «Μotorway 65» επιλέχθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ανάμεσα από 3.810 ταινίες, από 137 χώρες, και είναι μία από τις 11 ταινίες (από 12 χώρες) που απαρτίζουν το επίσημο πρόγραμμα του 2020.

Οι ταινίες θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους, το φθινόπωρο του 2020, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Palais des festivals, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ούτε και ποιοι θα απαρτίζουν την Κριτική Επιτροπή για φέτος.

Διαβάστε περισσότερα:

Motorway 65 poster 607