Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο εξετάζει εναλλακτικές για την φετινή διεξαγωγή του

στα 10

Αν και η αναβολή του Φεστιβάλ δεν είναι (μέχρι στιγμής) στο τραπέζι, οι διοργανωτές του εξετάζουν τον ψηφιακό τρόπο διεξαγωγής του.

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο εξετάζει εναλλακτικές για την φετινή διεξαγωγή του

To ένα πίσω από το άλλο τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου ανακοινώνουν την ακύρωσή τους για φέτος λόγω υγειονομικής κρίσης, με τελευταίο το Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αρκετά - με μεγαλύτερο αυτό της Βενετίας - ήδη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της απόφασης που πρέπει να πάρουν καθώς πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ενα από αυτά είναι και το Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 10-20 Σεπτεμβρίου. Οι διοργανωτές του, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρνούνται να πάρουν την απόφαση ακύρωσής του, αν και αναγνωρίζουν το γεγονός πως ακόμα και εάν τα μέτρα για τον κοροναϊό αρθούν ως τον Σεπτέμβρη, αρκετός κόσμος θα είναι διστακτικός να μπει σε μια γεμάτη αίθουσα. Ετσι αναζητούν παράλληλα άλλους τρόπους διεξαγωγής του, και ένας από αυτούς που σκέφτονται είναι να το κάνουν ψηφιακά.

Διαβάστε ακόμα: To φεστιβάλ της Βενετίας ετοιμάζεται κανονικά - ή έτσι υποστηρίζει

toronto 607

Το Variety αναφέρει μια δήλωση της διευθύντριας του Φεστιβάλ, Τζοάνα Βισέντε, η οποία αναφέρει πως «η αναβολή του δεν υπάρχει ως πιθανότητα. Με όσα ήδη μαθαίνουμε τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα τον Οκτώβριο/Νοέμβριο αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του ιού», με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Κάμερον Μπέιλι να προσθέτει πως «τα στούντιο και οι κινηματογραφιστές ανυπομονούν να κάνουν πρεμιέρα τις δουλειές τους και ανυπομονούν οι ταινίες τους να προταθούν [για το φεστιβάλ]. Ολοι συνεργάζονται για να διασφαλίσουν πως θα δούμε τις ταινίες που πρέπει να δούμε.»

«Θα έχουμε μια τροποποιημένη εκδοχή του φεστιβάλ για φέτος. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα είδος κοινωνικής απομόνωσης. Μπορεί να μην είναι ενάμιση μέτρο απόσταση αλλά ίσως μια θέση κενή ανάμεσα στους θεατές», ανέφερε η Βισέντε και συνέχισε πως «φέτος θα έχουμε ένα είδους "υβριδικού" φεστιβάλ και αυτό γιατί σίγουρα υπάρχει κάποιο ψηφιακό περιεχόμενο. Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό και πόσο υλικό θα περιέχει ακόμα το μελετάμε.»

Ισως το Φεστιβάλ του Τορόντο ακολουθήσει το παράδειγμα της online Αγοράς του Φεστιβάλ των Καννών ή ίσως προσπαθήσει να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Διαβάστε ακόμα: Ακυρώνονται το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και η Εβδομάδα της Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών για το 2020