Φεστιβάλ / Βραβεία

Τελευταία ανακοίνωση: Το Φεστιβάλ Βενετίας δεν ακυρώνεται

στα 10

Ο Κυβερνήτης της περιφέρειεας Βένετο διαβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες για το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας συνεχίζονται κανονικά.

Τελευταία ανακοίνωση: Το Φεστιβάλ Βενετίας δεν ακυρώνεται

Η υγειονομική κρίση έχει ρίξει αυλαία στις περισσότερες (όχι μόνο) πολιστικές διοργανώσεις παγκοσμίως. Με τις Κάννες να το παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά τελικά να ακυρώνουν τη διεξαγωγή τους φέτος, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βενετία. Θα μπορέσει το παλιότερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ να επανεκκινήσει την κινηματογραφική επικαιρότητα και να διεξαχθεί κανονικά; Θα μπορέσει η Βόρεια Ιταλία, το μέρος που συνδυάστηκε άμεσα με την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε χιλιάδες καλεσμένους και επαγγελματίες του χώρου για να επισκεφτούν τη Βενετία;

Η απάντηση του Κυβερνήτη της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Ζάια, με χθεσινές του δηλώσεις, ήταν καταφατική: το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (2 με 12 Σεπτεμβρίου, 2020) θα διεξαχθεί κανονικά.

Δείτε ακόμη: To Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο εξετάζει εναλλακτικές για την φετινή διεξαγωγή του

Ο Ζάια, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπιενάλε, έκανε δηλώσεις στα ιταλικά τοπικά μέσα και είπε ότι μπορεί η φετινή διοργάνωση να έχει λιγότερες ταινίες, λόγω της πανδημίας, αλλά θα διεξαχθεί κανονικά και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου.

Mostra 607

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Variety διοργάνωσε μία έρευνα τον Μάιο, επικοινωνώντας με μία ευρεία γκάμα στελεχών της παγκόσμιας κινηματογραφίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες και αναζητώντας προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η φετινή διοργάνωση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, υπέγραφε το γράμμα προς τους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και παραγωγούς, ζητώντας τους να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους για το αν θα έπαιρναν το ρίσκο να παραστούν φέτος.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι απλώς αδύνατον να οργανώνεις ένα φεστιβάλ χωρίς να ξέρεις αν θα διεξαχθεί» δήλωνε ο Μπαρμπέρα. «Αλλά το Φεστιβάλ Βενετίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή, και την ηχηρή υπόσχεση ότι το σινεμά θα παραμείνει ζωντανό, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες για όλους στιγμές...»

Cate Blanchett 607 Mostra Θα δεχθεί να αναλάβει τα καθήκοντα της Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής, όπως είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο, η Κέιτ Μπλάνσετ;

Σύμφωνα με τις απαντήσεις και τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τον καλλιτεχνικό κόσμο λοιπόν, ο Ζάια αποκάλυψε ότι «έχουν την πεποίθηση ότι το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο».

Να τονίσουμε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι επίσημη δήλωση των διοργανωτών.

Η Ιταλία, πάντως, θα ανοίξει τα σύνορά της στις 3 Ιουνίου, έχοντας όμως ένα σχέδιο για καραντίνα των επισκεπτών από το εξωτερικό. Για να δούμε αν όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλείς προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μαζική προσέλευση επαγγελματιών και κοινού τον Σεπτέμβριο στη Βενετία.

Διαβάστε περισσότερα: