Ενημέρωση

Flix 2020: Ο Μίνως Νικολακάκης ελπίζει ότι το σινεμά θα βγει από το τούνελ ανανεωμένο

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020: Ο Μίνως Νικολακάκης ελπίζει ότι το σινεμά θα βγει από το τούνελ ανανεωμένο

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


αλυτη entwined 607

Μίνως Νικολακάκης, σκηνοθέτης | «Αλυτη»

Ο Μίνως Νικολακάκης («Το Πατάρι», «Ticket to Ride», «Το Δώρο», «Μαριονέτα», «The Happy Life») έκανε φέτος το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους με την ταινία «Αλυτη». Μία ταινία που βραβεύτηκε (στο περυσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για το location της, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Discovery του Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε στα φεστιβάλ του κόσμου, ήταν υποψήφια για τρία βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και κατάφερε να κυκλοφορήσε στις αίθουσες τον Σεπτέμβριο και στη χώρα μας - έχοντας ήδη βρει διανομή στην Αμερική και εξασφαλίσει και την on demand πρεμιέρα της σε μεγάλες πλατφόρμες.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2020, ένα ακόμα μεγάλο δώρο: η εφημερίδα USA Today ψηφίζει την «Αλυτη» ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς!

Η χειρότερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι μέσα στην «κρίση» και ιεράρχηση προτεραιοτήτων που υποστήκαμε λόγω covid, ο κινηματογράφος και η δημιουργία αντιμετωπίστηκαν ως πολυτέλεια.»

Μίνως Νικολακάκης 607 2

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Οταν έμαθα ότι θα αποκτήσουμε ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Η δημιουργία ταινιών είναι μια διαδικασία με αδιάκοπα σκαμπανεβάσματα, ψυχανεμίσματα και αβεβαιότητα. Βρίσκω ελπιδοφόρο η ευτυχία να πηγάζει από την ζωή την ίδια.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Οταν μέσα στην «κρίση» και ιεράρχηση προτεραιοτήτων που υποστήκαμε λόγω covid, ο κινηματογράφος και η δημιουργία αντιμετωπίστηκαν ως πολυτέλεια από πολλά (και αναπάντεχα) μέτωπα. Μακάρι να ήταν μονάχα μια στιγμή που το αισθάνθηκα αυτό αλλά δυστυχώς δεν ήταν.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: (πατήστε play)


Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά δεν είναι το ίδιο πολύ πριν το 2020, επειδή η κινηματογραφική βιομηχανία πλήττεται από πολλούς παράγοντες. Θέλω να ελπίζω πως θα βγει ανανεωμένο, γιατί η ανάγκη για τη «συλλογική» εμπειρία που προσφέρει δε θα πάψει.

Τι εύχομαι για το 2021: Να βρεθούμε όλοι πιο κοντά σε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και λιγότερο σε αυτά που πρέπει.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020