Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Entwined» του Μίνωα Νικολακάκη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Μίνωα Νικολακάκη θα κάνει την πρεμιέρα της στο τμήμα Discovery του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο που φέτος διεξάγεγαι από τις 5 μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το «Entwined» του Μίνωα Νικολακάκη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο

«Είναι μεγάλη τιμή για την ταινία μας να επιλεχθεί στο φεστιβάλ του Τορόντο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μία ταινία είδους (genre), η οποία έχει αντλήσει τα στοιχεία της από την πολιτιστική κληρονομιά και τους θρύλους της Ελλάδας. Είναι ίσως ξεχωριστή τιμή αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως η παραγωγή στον τομέα του φανταστικού είναι σχετικά περιορισμένη στην χώρα μας. Χαιρόμαστε που το φεστιβάλ δεν επικεντρώθηκε μόνο στο φανταστικό περίβλημα της ταινίας, αλλά ξεχώρισε την ανθρώπινη ιστορία μέσα σε αυτή. Αναμένω με αγωνία να μοιραστώ αυτή την ιστορία με το κοινό του Τορόντο και ελπίζω να είναι η αφετηρία για να ταξιδέψει όσο το δυνατόν περισσότερο».

To «Entwined», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μίνωα Νικολακάκη, σε σενάριο του ίδιου και σε συνεργασια με τον Τζον ντε Χόλαντ, αφηγείται την ιστορία ενός γιατρού ο οποίος μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται μια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρμα της σα φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να την θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει το μοναδικό, παράδοξο τρόπο για να την σώσει.

Entwined

Entwined

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος και η Αναστασία - Ραφαέλα Κονίδη, ενώ επίσης εμφανίζονται οι Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης, και η Αλέκα Τουμαζάτου. Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε τοποθεσίες της Πελοποννήσου, που είναι και άλλωστε οι πηγές έμπνευσης μύθων και των θρύλων του παρελθόντος, όπως δηλώνει ο Μίνως Νικολακάκης.

«Η ταινία μας τοποθετείται στο "σημείο συνάντησης" διαφορετικών κόσμων, της σημερινής κοινωνίας και των παραδοσιακών νόμων, μεταξύ του σύγχρονου ορθολογισμού και του μυστικισμού της φύσης. Ο πρωταγωνιστής και ο θεατής, θα βρεθούν στο ίδιο κατώφλι, όπου πρέπει να κάνουν ένα μικρό βήμα ώστε να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχουν περισσότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται ο νους. Στη ουσία, είναι μια αρχαία αλήθεια η οποία είναι τόσο προφανής, ακόμα και αν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, και ίσως μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με την φύση, που έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη σήμερα».

Entwined

Στην περίοδο του development, η ταινία συμμετείχε στα προγράμματα: Talents Sarajevo (Βραβείο Pack & Pitch), MIDPOINT, Balkan Film Connections και στο Meetings on the Bridge του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Μίνωα Νικολακάκη και της Λιλέτ Μπόταση σε εκτέλεση της Inkas Film Productions, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ, και τις Melancholy Star (Η.Β.), Multivision και Authorwave. Η γαλλική εταιρεία Stray Dogs, έχει αναλάβει τις διεθνείς πωλήσεις και την προώθηση.

Ο Μίνως Νικολακάκης γεννήθηκε το 1980, είναι απόφοιτος απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εχει συμμετάσχει στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας και οι μικρου μήκους ταινίες του («Ticket to Ride» του 2003, «Το Δώρο» του 2005, «Μαριονέτα» του 2007, «The Happy Life» του 2009, «Το Πατάρι» του 2012) έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων LA Shorts Fest, CINEMED Montpellier, Uppsala και Flickers Fest). Το «Πατάρι» προβλήθηκε στην γκαλερί σύγχρονης τέχνης Egbert Baqué στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης David Bowie. Ο Μίνως Νικολάκακης συμμετέχει και στην παραγωγή της μικρού μήκους ταινίας «The Last Image of the Father» του Στέφαν Ντζόρντζεβιτς που κάνει αυτόν τον καιρό την πρεμιέρα του στα Φεστιβάλ Λοκάρνο και Σαράγεβο.

Entwined

Entwined | σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης / σενάριο: John de Holland, Μίνως Νικολακάκης / διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μιχόπουλος / μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος / σκηνικά - κοστούμια: Χρύσα Δαπόντε / μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος / ήχος: Γιάννης Αντύπας / επεξεργασία εικόνας: Άγγελος Μάντζιος (MetaPost) / επεξεργασία ήχου: Power Media Productions / μακιγιάζ: Ιωάννα Συμεωνίδη / προσθετικά εφφέ: Προκόπης Βλασερός / ειδικά εφφέ: Melancholy Star, Kent / παραγωγοί: Μίνως Νικολακάκης, Λιλέτ Μπόταση / σε συμπαραγωγή με: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, EΡΤ, Multivision, Authorwave, Melancholy Star / με την υποστήριξη: Ελληνική Τεχνική / εκτέλεση παραγωγής: Inkas Film Productions / διεθνείς πωλήσεις: Stray Dogs / ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστασία - Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Λάσκος, Μάνος Βακούσης, Αλέκα Τουμαζάτου, John de Holland, Μαρία Εγγλεζάκη

Δείτε εδώ μια σκηνή από το «Entwined»: