Ενημέρωση

Flix 2020 | Η Σοφία Γεωργοβασίλη εύχεται Αλληλεγγύη. Το πιο ισχυρό και πολύτιμο όπλο μας.

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Η Σοφία Γεωργοβασίλη εύχεται Αλληλεγγύη. Το πιο ισχυρό και πολύτιμο όπλο μας.
Photo credit: Ελλη Οικονομίδη / Εlly Economides

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Σοφία Γεωργοβασίλη Μήλα 607

Σοφία Γεωργοβασίλη, πρωταγωνίστρια | «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Βραβευμένη ηθοποιός του ελληνικού σινεμά («Μικρή Αρκτος», «Μαύρο Λιβάδι» για το οποίο κέρδισε το 2010 Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης), αλλά και διακεκριμμένη σκηνοθέτης μικρού μήκους («Cedar Wolf», «Προετοιμασία», αλλά και του μουσικού βίντεο της «Ισορροπίας» των Στέρεο Νόβα), η Σοφία Γεωργοβασίλη, μετά την επιτυχία της «Προετοιμασίας», ετοιμάζει το «Mignon», την πρώτη μεγάλου μήκους της - ιστορία δύο κοριτσιών που μεγαλώνουν στην Αθήνα των 90s, την Αθήνα της οικονομικής ανάπτυξης πριν τη μεγάλη κρίση.

Το 2020 την βρήκε να πρωταγωνιστεί, δίπλα στον Αρη Σερβετάλη, στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως το επίσημο άνοιγμα των Οριζόντων του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας, με τη Σοφία να συνοδεύει την ομάδα της ταινίας στην πρεμιέρα και τη συνέντευξη Τύπου. Η επιτυχία της ταινίας απογειώθηκε με την Κέιτ Μπλάνσετ να μπαίνει ως παραγωγός στα «Μήλα» και την Ελλάδα να την ψηφίζει ως την επιλογή της για την οσκαρική κούρσα.

Η χειρότερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν όταν χρειάστηκε να αποχαιρετήσω την Ούμα...»

Σοφία Γεωργοβασίλη Flx2020 607 Photo credit: Ελλη Οικονομίδη / Εlly Economides

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η πρεμιέρα των «Μήλων» στη Βενετία. Και λίγο μετά, στις 7 Οκτώβρη, έξω απο το εφετείο Αθηνών, στο άκουσμα της απόφασης οτι η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Οταν χρειάστηκε να αποχαιρετήσω την Ούμα.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Μέσα στη διαστολή του χρόνου που μου επέτρεψε να πάρω μια βαθιά ανάσα και να αφουγκραστώ επιθυμίες που είχαν καταλήξει σε νευρώσεις λόγω του άγχους και της ταχύτητας, δεν μου έλειψε τίποτα άλλο παρά μόνο οι κινηματογραφικές αίθουσες με φίλους. Και τα γυρίσματα.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Δεν ξέρω. Θ' αλλάξει; Δε θέλω να δω τη μετάλλαξή του. Σε απτικό επίπεδο [αν μπορώ να το πω ετσι], το να χώνεσαι σε μια αίθουσα, στα καθίσματα, και να βυθίζεσαι στην ταινία είναι από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής. Γιατί ν' αλλάξει; Σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπουν άλλα ερωτήματα στο κομμάτι της αφήγησης που δε μπορούμε να φανταστούμε τώρα. Οι sci-fi ταινίες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι dépassé μπροστά τους.

Τι εύχομαι για το 2021: Αλληλεγγύη. Το πιο ισχυρό και πολύτιμο όπλο μας. Λεφτά στη δημόσια υγεία. Και στον πολιτισμό.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020