Industry

Η Κέιτ Μπλάνσετ μπαίνει παραγωγός στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

στα 10

Δηλώνοντας γοητευμένη από το Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία, η Μπλάνσετ αναλαμβάνει το ρόλο της executive producer.

Flix Team
Η Κέιτ Μπλάνσετ μπαίνει παραγωγός στα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Μία ελληνική ταινία φέρνει την υπογραφή της Κέιτ Μπλάνσετ στην παραγωγή; Ναι – κι αυτή είναι ακόμα μία επιτυχία που κατακτούν τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου. Στο σερί των μέχρι στιγμής πρωτιών κι επιτυχιών: μετά την επιλογή της ταινίας ως το επίσημο άνοιγμα των Οριζόντων του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας, την επιτυχία της στο φεστιβάλ του Telluride στην Αμερική, τη διανομή της σε πάνω από 30 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και στη Μ. Βρετανία και μάλιστα από την Curzon Artificial Eye), τις διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο, μετά τις πρεμιέρες της στη Βενετία και το Τορόντο.

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας, Κέιτ Μπλάνσετ, είδε τα «Μήλα», συναντήθηκε με τον Χρήστο Νίκου τις μέρες του φεστιβάλ και του δήλωσε πόσο αγάπησε την ταινία (η οποία, δυστυχώς, δεν ήταν στο επίσημο διαγωνιστικό, ώστε να πάρει και την ψήφο της). Από τότε, ξεκίνησαν μία επικοινωνία για συνεργασία, η οποία μοιάζει να ευοδώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: η Μπλάνσετ μπαίνει executive producer στα «Μήλα», μέσω της εταιρίας παραγωγής της Dirty Pictures (στην οποία είναι συνέταιρος με τους Αντριου Απτον και Κόκο Φρανσίνι).

Τα "Μήλα" είναι μία πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία» | Κέιτ Μπλάνσετ

Στόχος, όπως αναφέρει στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Deadline είναι να συνδεθεί το όνομά της, η υπογραφή της, η επιρροής της με την πιθανή οσκαρική πορεία της ταινίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Μπλάνσετ θέλει να την παρουσιάσει δυναμικά στα οσκαρικά screenings και να την φέρει στην πεντάδα της Καλύτερης Διεθνούς (πρώην «ξενόγλωσσης») Ταινίας.

«Τα "Μήλα" είναι μία πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία» δήλωσαν οι Μπλάνσετ, Απτον, Φρανσίνι. «Η ταινία του Χρήστου Νίκου είναι μία μοναδική και πανέμορφη παραβολή για την μνήμη και την απώλεια, η οποία αποκτά νέο βάθος τη χρονική στιγμή που ζούμε. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε δημιουργικά με τον Χρήστο και θα βοηθήσουμε στο να διαδώσουμε τη ζεστασιά, το χιούμορ και την συναρπαστική ματιά του...»

Χρήστος Νίκου Βενετία 607 8

«Δεν ξέρω πόσο επιλεκτική είναι η μνήμη, αλλά αυτή η στιγμή θα μου μείνει αξέχαστη» δηλώνει ο Χρήστος Νίκου. «Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε στην ομάδα των "Μήλων" τρεις καταπληκτικούς, ταλαντούχους κι επιδραστικούς παραγωγούς όπως οι Κέιτ Μπλάνσετ, Κόκο Φρασίν και Αντριου Απτον..»

Να θυμίσουμε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Δεν ξέρουμε αν τα «Μήλα» θα είναι αυτή η επιλογή της Ελλάδας για το ποια ταινία θα μας εκπροσωπήσει στα Oscars 2021, καθώς, αυτή την εποχή, η επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού μελετά όλες τις υποψήφιες ταινίες και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στο τέλος του μήνα.

Τα «Μήλα» είναι μία παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή (Boo productions), μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας.

Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου από τη Feelgood.

Περιμένουμε τις εξελίξεις.

Μήλα 607 1

Η ιστορία:

Ενας 35χρονος άντρας τριγυρίζει στο διαμέρισμά του με εμφανή σημάδια κατάθλιψης. Κλείνει την πόρτα πίσω του και βγαίνει στο δρόμο. Από αυτό το σημείο και μετά, δε θυμάται τίποτα. Γιατροί τον περιμαζεύουν και τον οδηγούν σε ένα άσυλο. Ολοι στα γύρω δωμάτια, γυναίκες και άντρες διαφορετικών ηλικιών, πάσχουν κι αυτοί από αυτή την παράξενη αμνησία που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Οι κάτοικοι της Αθήνας ξεχνούν – ποιοι είναι, που μένουν, ποιοι τους αγαπούν. Μήπως επειδή κανείς πια δεν αγαπά κανέναν. Ο άντρας θα πάρει μέρος σ' ένα πείραμα μίας θεραπεύτριας που θέλει τους ασθενείς να αναλαμβάνουν τη ζωή τους από την αρχή. Τους βάζει ασκήσεις/αποστολές στον έξω κόσμο και τους ζητά να τραβούν polaroid φωτογραφίες από τις νέες τους εμπειρίες. Ο άντρας ακολουθεί μουδιασμένος τις οδηγίες, γνωρίζεται και με μία κοπέλα που κάνει και η ίδια το ίδιο πρόγραμμα. Ολοι προσπαθούν να πιαστούν από κάπου, να ξαναθυμηθούν, η ζωή να αποκτήσει ξανά νόημα. Το μόνο που μοιάζει να του δίνει μία οικεία αίσθηση χαράς κι ασφάλειας; Τα μήλα που αγοράζει από τον γειτονικό μπακάλη. Οταν τα γεύεται κάτι ακουμπά στο παρελθόν του.

Μήλα αφίσα 607

Μήλα | Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου | Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης | Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Αγγελος Βενέτης, Αρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer) | Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions | Συμπαραγωγή: Mariusz Wlodarski, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski | Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης | Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Κουτελιδάκης | Μουσική: The Boy | Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα | Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα | Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου | Διεύθυνση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη | Πρωταγωνιστούν: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Λάσκος, Μπάμπης Μακρίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Κίμωνας Φιορέττος, Νότα Τσερνιάφκσι, Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Διαβάστε περισσότερα: