Buzz

Το Vanity Fair ψηφίζει τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου ως μία από τις πιο πολυναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ του Τορόντο

στα 10

Περιμένοντας τα βραβεία της Βενετίας αύριο, διαβάζουμε ότι και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει τεντωμένες τις κεραίες της για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου.

Το Vanity Fair ψηφίζει τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου ως μία από τις πιο πολυναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ του Τορόντο

«Veni, vidi, vici». Αυτό έκανε ο Χρήστος Νίκου στη Βενετία φέτος. Πήγε με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και κατέκτησε διθυραμβικές κριτικές και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς (η ταινία έχει ήδη κλείσει διανομή σε δεκάδες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και στην Μ. Βρετανία με την Curzon, κάτι που αποτελεί μεγάλο προνόμιο για ξενόγλωσση ταινία). Αν θα κερδίσει και βραβείο(α) θα το μάθουμε αύριο στην τελετή λήξης του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας.

Διαβάστε αναλυτικά: Βενετία 2020: Ολοι θέλουν μια μπουκιά από τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε και το Τορόντο. Μετά το Τέλιουραϊντ, τα «Μήλα» δοκιμάζονται σ' ένα ακόμα πολύ καθοριστικό φεστιβάλ που ο θόρυβος, οι κριτικές, η εικόνα μίας ταινίας σπρώχνει την καριέρα της στην μεγάλη αμερικανική αγορά, αλλά και, είναι προφανές, και στην οσκαρική κούρσα.

Αλλωστε, ο Νίκου με εκπροσώπους την CAA και μάνατζερ τον Ζερόμ Ντιμπόζ (πελάτες του, ανάμεσα σε άλλους, οι Μπονγκ Τζον Χο κι ο Ρούμπεν Εστλουντ) εκεί θα πρέπει να προσδοκεί. Να χτίσει ένα buzz που θα τον φέρει με σταθερά βήματα στην οσκαρική πεντάδα ξενόγλωσσου.

Χρήστου Γεωργοβασίλη 607 Ο Χρήστος Νίκου και η πρωταγωνίστρια Σοφία Γεωργοβασίλη στο photocall των «Μήλων» στη Βενετία

Τα πρώτα δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λοιπόν, με πρώτο το Vanity Fair που ανοίξαμε για να χαζέψουμε τις «17 επιλογές του για τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ του Τορόντο» και, ειδικά επειδή τις είχε αλφαβητικά, πέσαμε στο «Apples» να φιγουράρει στη 2η θέση. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα «Μήλα» είναι μία από τις 3 ξενόγλωσσες που τρύπωσαν στη λίστα - όλες οι άλλες είναι αμερικανικές παραγωγές.

Το συνοδευτικό κείμενο θίγει τα προφανή: η ταινία άνοιξε με εξαιρετικές κριτικές. Σε μια πολύ κακή χρονιά, άδεια από καλές ταινίες. Σε μια χρονιά που η τρύπα που άφησε το μη-γενόμενο Φεστιβάλ Καννών δεν έδωσε το συνηθισμένο μπουστάρισμα στις ξενόγλωσσες ταινίες για να βγουν μπροστά στην οσκαρική κούρσα. Σε μια χρονιά που ο κόσμος έχει πληγεί από μια πανδημία, κι από σύμπτωση, η αλληγορία της ταινίας είναι ακριβώς αυτό. Σύμφωνα με τον υπογράφοντα του Vanity Fair, τα «Μήλα» ενδέχεται να έχουν μία πολύ ευνοϊκή οσκαρική πορεία.

Για να δούμε τι θα αποφασίσει και η Κλερ Ντενί κι η επιτροπή της αύριο. Μια μέρα τη φορά. Ενα μήλο την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα: Βενετία 2020: Ο Χρήστος Νίκου παρουσιάζει τα «Μήλα». Ολα όσα είπε στην επίσημη συνέντευξη Τύπου

Μήλα αφίσα 607