Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Καμία απόσταση πλέον ανάμεσα στον Βασίλη Κεκάτο και τον ουρανό

στα 10

Ο πρώτος Ελληνας που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας για την ταινία «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», μιλάει στο Flix λίγες ώρες μετά την ιστορική απονομή.

Κάννες 2019: Καμία απόσταση πλέον ανάμεσα στον Βασίλη Κεκάτο και τον ουρανό

Ο Βασίλης Κεκάτος, νικητής του Χρυσού Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» που του απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή της Προέδρου Κλερ Ντενί και των μελών Στέισι Μάρτιν, Πάνου Χ. Κούτρα, Καταλίν Μιτουλέσκου και Εράν Κόλιριν, δεν βάζει καμία... τελεία όταν τον ρωτάμε τι ένιωσε τη στιγμή που άκουσε το όνομά του στην τελετή λήξης του 72ου Φεστιβάλ Καννών και τι σημαίνει για το από δω και πέρα μια τέτοια διάκριση.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2019: Ο Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους στο «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

kekatos

«Η στιγμή που μου απονεμήθηκε το βραβείο ήταν η πιο ονειρική της ζωής μου. Τόσα χρόνια παρακολουθούσα, μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας μου και καλύτερο μου φίλο, την τελετή απονομής των Καννων κάθε Ανοιξη στο λαπτοπ, από το μπαλκόνι μου στην Κυψέλη. Και ξαφνικά ήμουν εκεί. Ημασταν όλοι εκεί. Στο Palais de Festival. Με την ταινία μας να διαγωνίζεται. Κι εμας πλέον να μοιραζομαστε την ίδια αγωνία με καλλιτεχνες που ούτε που φανταζόμουν πως θα παρευρεθώ στον ίδιο χώρο ποτέ, ποσό μάλλον στην ιδια κατάσταση. Και τότε ακούω το όνομα μου. Τον τίτλο της ταινίας μας και το όνομα μου. Κι εκεί που τρέμουν τα χέρια μου και προσπαθώ να ηρεμήσω, λέγοντας ξανά και ξανά στο εαυτο μου «χαλάρωσε τώρα, κερδίσαμε, όλα τελείωσαν», μου κλείνει το μάτι ο Μάικλ Μουρ στα παρασκήνια και σαν να είχε ακούσει τη σκέψη μου, μου λέει «τώρα αρχίζουν όλα». Και εκεί που νόμιζα πως θα ξεσπάσει μέσα μου νέος κατακλυσμός ταραχής, αισθάνθηκα μια απρόσμενη ευφορία, η οποία πολύ σύντομα μετατράπηκε σε γαλήνη και σιγουριά. Αυτό είναι που θέλω να κρατήσω λοιπόν. Οτι αυτός ο Χρυσος Φοίνικας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαδρομής που δεν έχω ιδέα πού μπορεί να με οδηγήσει. Αλλά σίγουρα έχει την ωραιότερη αφετηρία.»

Αυτό είναι που θέλω να κρατήσω λοιπόν. Οτι αυτός ο Χρυσος Φοίνικας δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαδρομής που δεν έχω ιδέα πού μπορεί να με οδηγήσει. Αλλά σίγουρα έχει την ωραιότερη αφετηρία.»

Κεκατος

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το βράδυ μετά την απονομή στις Κάννες, η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου, οι ηθοποιοί Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης (αριστερά πάνω) και Νικολάκης Ζεγκίνογλου (δεξιά πάνω), ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος (κάτω αριστερά), ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Βαλσαμής (κάτω δεξιά) και στη μέση ο Χρυσός Φοίνικας για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», ο πρώτος που παίρνει ποτέ ελληνική ταινία μικρού μήκους στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών.

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο του Βασίλη Κεκάτου:

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διήρκεσε φέτος από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix ήταν εκεί και σας μετέφερε όλα όσα συνέβησαν, τη στιγμή που συνέβησαν, μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.