Ενημέρωση

Flix 2020 | Ο Σιαμάκ Ετεμάντι θα ήθελε να πιει ένα ωραίο ποτό με τους φίλους του, μετά την έξοδο για σινεμά

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Ο Σιαμάκ Ετεμάντι θα ήθελε να πιει ένα ωραίο ποτό με τους φίλους του, μετά την έξοδο για σινεμά

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Siyamac Etemadi Flix 2020 607 1

Γεννημένος στο Ιράν, ο Σιαμάκ Ετεμάντι ήρθε στην Ελλάδα στα 23 του χρόνια κι έμεινε. Σταμάτησε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο στους έξι μήνες κι επέλεξε ένα άλλο μονοπάτι: το σινεμά. Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στη μικρού μήκους («Cavo d'Oro»), με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, ήρθε η ώρα για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Κι αυτό συνέβη το 2020. Το «Pari» πρόλαβε κι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Πανόραμα του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου και το Flix ήταν εκεί για να συζητήσει με τον Σιαμάκ για τις ρίζες της ταινίας και πώς αισθάνθηκε για την θερμή υποδοχή του από το διεθνές κοινό.

Η Berlinale ήταν μόνο η αρχή: το «Pari» συνέχισε την πορεία του στα φεστιβάλ του κόσμου και το καλοκαίρι συνάντησε το ελληνικό κοινό στις αίθουσες, αγαπήθηκε και παρέμεινε στα θερινά για δύο ολόκληρους μήνες.

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Σιαμάκ Ετεμάντι ξεφυλλίζει στο Flix το προσωπικό του άλμπουμ έμπνευσης για το «Pari»

Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει μόνο Netflix. Του έχει λείψει η εμπειρία της μεγάλης οθόνης και της σκοτεινής αίθουσας. Εγώ διακρίνω μια λαχτάρα για εξόδους σε σινεμά, θέατρα, συναυλίες...»

Siyamac Etemadi Flix 2020 607 3

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Στο φεστιβάλ Βερολίνου, κατά τη διάρκεια του Q&Α με τον κοινό για την ταινία μου “Παρί”, μια μεσήλικη Γερμανίδα κυρία παίρνει το μικρόφωνο και λέει: «Δεν έχω να κάνω κάποια ερώτηση. Το μόνο που ήθελα να πω είναι ότι αυτή η ταινία μιλάει για μένα. Σε ευχαριστώ.»

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Θα μπορούσα να μιλήσω για πολλές στιγμές – οι περισσότερες από αυτές αφοράν τους φίλους μου και τις δυσκολίες που είχαν λόγω της πανδημίας. Ομως, κι ελπίζω αυτό που θα πω να μην ακουστεί αναίσθητο, αλλά η αλήθεια είναι ότι για μένα το 2020 ήταν μια έντονη και δημιουργική χρονιά. Και θα τη θυμάμαι με ευγνωμοσύνη.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Θα μπορούσα να πω τα ταξίδια με την ταινία μου, που πηγαίνει σε διάφορα φεστιβάλ, σε διάφορες γωνίες της γης. Αλλά τελικά θα πω ένα ωραίο ποτό, στα όρθια, σε ένα ωραίο στενό μπαρ, αγκαλιά με τους φίλους μου!

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Δεν το ξέρω αυτό. Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει μόνο Netflix. Του έχει λείψει η εμπειρία της μεγάλης οθόνης και της σκοτεινής αίθουσας. Εγώ διακρίνω μια λαχτάρα για εξόδους σε σινεμά, θέατρα, συναυλίες, κτλ. Ομως τα της βιομηχανίας του θεάματος είναι μία άλλη ιστορία κι αυτά αλλάζουν ραγδαία. Θα δούμε. Εγώ πάντως παραμένω αισιόδοξος.

Τι εύχομαι για το 2021: Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κι εμείς, επιτέλους, να εκτιμήσουμε όλα αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα και η πανδημία μας τα έχει ανατρέψει. Εύχομαι να απολαύσουμε την «κανονικότητα», λίγο παραπάνω.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020