Ενημέρωση

Flix 2020 | Στο Λευτέρη Χαρίτο έλειψαν 3 πράγματα: το σινεμά, το σινεμά, το σινεμά (και τα φιλιά)

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Στο Λευτέρη Χαρίτο έλειψαν 3 πράγματα: το σινεμά, το σινεμά, το σινεμά (και τα φιλιά)

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Λευτέρης Χαρίτος Αγριες Μέλισσες 607 Γιάννης Στάνκογλου, Κατερίνα Διδασκάλου και Λευτέρης Χαρίτος

Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης | «Αγριες Μέλισσες»

Γνωρίσαμε τον Λευτέρη Χαρίτο από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του («Φράουλες»,«Νύφη»), ως βοηθό σκηνοθέτη δίπλα σε εμβληματικούς σκηνοθέτης (από τον Γιώργο Πανουσόπουλο, έως τον Τζέρεμι Ποντέσουα), αλλά κι από τη θέση του καθηγητή στη SAE Athens. Το 2018, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Dolphin Man», με αφηγητή τον Ζαν-Μαρκ Μπαρ, έγινε αυτόματα κλασική και μας ταξίδεψε στο βυθό και την άβυσσο) της ψυχής του Ζακ Μαγιόλ. Θυμηθείτε: Ο Λευτέρης Χαρίτος και ο Ζαν-Μαρκ Μπαρ απαντούν ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου

Το 2020 όμως, ο Λευτέρης Χαρίτος κέρδισε ένα άλλο μεγάλο στοίχημα. Εφερε τη μεγάλη οθόνη στη μικρή. Οι «Αγριες Μέλισσες», που θριαμβεύουν για δεύτερη σεζόν με 2 εκατομμύρια θεατές κάθε βράδυ, είναι μία καθημερινή σειρά εποχής, που δεν κάνει καμία έκπτωση, αντιθέτως αποτελεί πρόταση, στην καλλιτεχνική της υπογραφή. Και το κοινό την αναγνώρισε, την εκτίμησε, την απογείωσε σε τηλεοπτικό φαινόμενο. Διαβάστε τη συνέντευξη του Λευτέρη Χαρίτου στο Flix για τις «Αγριες Μέλισσες».

Οταν στην πρώτη καραντίνα σταμάτησαν όλα, ο Λευτέρης Χαρίτος ξεκίνησε και κάτι άλλο, «για να μην τρελαθεί» όπως μάς εξομολογείται : το podcast του «Καραντίνα».

Τι σκέφτεται λοιπόν κοιτώντας πίσω αυτή την περίεργη χρονιά;

Το σινεμά θα αποδείξει ότι αντέχει. Βρίσκεται στη μία ώρα, πρέπει να ξεπεράσει το τελευταίο τεράστιο εμπόδιο, και πάμε για φινάλε!»

Λευτέρης Χαρίτος 607

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Είναι πολλές. Δεν μπορώ για αρχή να μην διαλέξω την τεράστια επιτυχία των Άγριων Μελισσών. Θα κατέβει ο θεός της έννοιας επιτυχία να με βαρέσει. Επίσης, η τέλεια παρέα των επιτροπών του Φεστιβάλ Δράμας ήταν μία φωτεινή στιγμή στη χρονιά. Το podcast Καραντίνα στο pod.gr μου κράτησε παρέα στην πρώτη καραντίνα να μην τρελαθώ. Οι διακοπές με την παρέα του γιου μου (5 έφηβοι σε ένα εξοχικό) θα μου μείνει αξέχαστη. Τέλος, το γεγονός ότι αναγκάστηκα να αναθεωρήσω τι είναι σημαντικό και τι όχι σε μια καθημερινότητα στην οποία νόμιζα πως το να ζω είναι να προλάβω να φτάσω στο επόμενο ραντεβού. Τώρα αυτό δεν υπάρχει και χαίρομαι πολύ.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Ολόκληρη η χρονιά είναι μία άσχημη στιγμή. Eνα κακό αστείο. Αν πρέπει να απομονώσω κάτι αυτό είναι όταν σκέφτομαι τον έφηβο γιο μου και όλα τα παιδιά σε αυτή τη μοναδική στιγμή της ζωής που θα μετράνε αργότερα ένα με δύο "χαμένα" χρόνια. Αυτό με στεναχωρεί πολύ.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Το σινεμά. Το σινεμά. Το σινεμά. Και τα φιλιά.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει το κοινό στις αίθουσες, γιατί οι μεγάλες εταιρίες ήδη αρχίζουν να κάνουν βήματα πίσω, γιατί όλο αυτό μοιάζει με ζοφερό σενάριο ενός άρρωστου μυαλού, γιατί οι ταινίες μοιάζουν πολυτέλεια, γιατί η τηλεόραση με γοργά βήματα καλύπτει το κενό (και καλά κάνει), γιατί πρέπει το σινεμά να αποδείξει ότι αντέχει. Το σινεμά βρίσκεται στη μία ώρα και πρέπει να ξεπεράσει το τελευταίο τεράστιο εμπόδιο και να πάμε για φινάλε.

Τι εύχομαι για το 2021 (πατήστε το play)


Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020