Ενημέρωση

Flix 2020 | Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης εύχεται να διατηρηθεί το σινεμά ως εμπειρία (και θαύμα)

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης εύχεται να διατηρηθεί το σινεμά ως εμπειρία (και θαύμα)

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Ολες οι φωτιές η φωτιά 607 dog

Ευθύμης Kosemund Σανίδης, σκηνοθέτης | «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά»

Διεθνής και πολυβραβευμένος, ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης («Odette», «II») έχει διακριθεί εγχώρια (Φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας), αλλά και συμμετάσχει στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ. Το «Astrometal» (2017, 15') έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στους Ορίζοντες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Θυμηθείτε κι αυτό: Η Αποκάλυψη είναι μια κυνηγετική περίοδος στο «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Και το 2020 ξεκίνησε με μια μεγάλη επιτυχία: η τελευταία ταινία του, το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά», που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο περίοπτο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν.

Η πανδημία έκανε πιο εμφανή αυτόν τον αργό θάνατο που δεν αφορά μόνο το σινεμά, αλλά ένα ολόκληρο σύμπαν, μία κουλτούρα...»

Ευθύμης Kosemund Σανίδης 607

Ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης από το 72ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Ο ελεύθερος χρόνος που η πρώτη καραντίνα επέβαλε ως από μηχανής Θεός.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Η υπενθύμιση της ανισότητας σε μία ακόμα κρίση.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Η Μυτιλήνη, ο πατέρας μου, η μαμά μου, η αδερφή μου, τα δεύτερα γενέθλια του ανιψιού μου, τα μακρινά ταξίδια εντός και εκτός κινηματογραφικής αίθουσας.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά είναι είδος προς εξαφάνιση, ή τουλάχιστον ένα κομμάτι του, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο ίσως. Η πανδημία έκανε πιο εμφανή αυτόν τον αργό θάνατο που δεν αφορά μόνο το σινεμά, αλλά ένα ολόκληρο σύμπαν, μία κουλτούρα. Το σινεμά ως περιεχόμενο κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του σινεμά ως εμπειρία (και θαύμα).

Τι εύχομαι για το 2021: Να κρατήσουμε κάτι ουσιαστικό από όλη αυτή την ιστορία.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020