Ενημέρωση

Flix 2020 | H Ρομάνα Λόμπατς θα κρατήσει τις στιγμές στο Ρότερνταμ, την Ανδρο και με τις «Επιτροπάρες» στη Δράμα

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | H Ρομάνα Λόμπατς θα κρατήσει τις στιγμές στο Ρότερνταμ, την Ανδρο και με τις «Επιτροπάρες» στη Δράμα
Photo credit: Παναγιώτης Τσετσέκος

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Ρομάνα Λόμπατς 607 1 Με την Αριάν Λαμπέντ στην πρεμιέρα του «Olla» στις Κάννες

Ρομάνα Λόμπατς, ηθοποιός/παραγωγός | «Olla», «Ρουζ» / AKRAN

Ξεκίνησε πολύ μικρή. Στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη ήταν μόνο 11 χρονών. Από τότε, η Ρομάνα Λόμπατς χτίζει την κινηματογραφική της καριέρα με προσεχτικές επιλογές και με σημαντικούς σκηνοθέτες, τόσο στις μεγάλου μήκους ταινίες («Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Ροζ» του The Boy), όσο και στις μικρού («4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου, «Στο Δωμάτιο» της Γεωργίας Σωτήρχου, «Αννα και Φαίδρα» της Ελίνα Πάνικ, «Automatic» της Εμμας Δοξιάδη).

Το 2020 τη βρήκε να πρωταγωνιστεί στο «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου, που (μετά τα τρία βραβεία του στη Δράμα) έκανε την πρεμιέρα του στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και μετά συνέχισε τη φεστιβαλική του πορεία και στο Palm Springs Film Festival.

Και φυσικά στο «Olla» της Αριάν Λαμπέντ (στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο), το οποίο μετά την πρεμιέρα του στο Δεκαπενθήμερο του 72ου Φεστιβάλ Καννών, έφυγε και με τρία μεγάλα βραβεία από το Κλερμόν-Φεράν, το σημαντικότερο φεστιβάλ μικρού μήκους στον κόσμο.

Παράλληλα, ακόμα και μέσα στην ιδιαίτερη χρονιά που ήταν το 2020, η Ρομάνα Λόμπατς έχει αναλάβει δυναμικά και το ρόλο της παραγωγού (στον κινηματογράφο, το θέατρο και τη διαφήμιση) συνιδρύοντας το creative agency, «AKRAN».

Το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020, γιατί η χειρότερη post-apocalyptic ταινία ζωντάνεψε και κράτησε περισσότερο από τη συνηθισμένη διάρκεια...»

Ρομάνα Λόμπατς 607 2Photo credit: Παναγιώτης Τσετσέκος

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Θα πω μερικές. Ρόττερνταμ, το τελευταίο covid-free φεστιβάλ. Το θυμάμαι σαν να είναι 10 χρόνια πριν. Στην Ανδρο το καλοκαίρι με τις φίλες μου που στολιστήκαμε με γαϊδουράγκαθα, στάχυα και λουλούδια του βουνού ακούγοντας Σοφία Βέμπο και Αττίκ. Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα, όπως ότι πρέπει να παίζουμε περισσότερο. Είχα ξεχάσει πόσο ωραίο είναι να είσαι με την κοριτσοπαρέα σου.

Μία ακόμα αγαπημένη μου στιγμή ήταν που με πήρε τηλέφωνο ο Γιάννης Σακαρίδης και μου πρότεινε να είμαι στην κριτική επιτροπή στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ενιωσα τρομερή χαρά και συγκίνηση που μετά από τόσα χρόνια και τόσες ταινίες έτυχε να βρεθώ εκεί στα 28 μου τότε - 29 τώρα. Εκτός από τη χαρά του φεστιβάλ που έφερε κοντά τόσους αγαπημένους ανθρώπους έτυχε να γνωρίσω μία νέα γαμάτη παρέα – τις Επιτροπάρες (respect στον Πρόεδρο!) τους οποίους έχω πεθυμήσει πολύ τώρα.

Πολλές στιγμές τελευταία που μετακόμισα στο νέο μας γραφείο της AKRAN και γνώρισα μία ακόμη φοβερή παρέα.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Είχε πραγματικά τόσες κακές μικρές και μεγάλες στιγμές που θα ήθελα να μην τις απαριθμήσω. Θα διαλέξω ξεκάθαρα τώρα που το σκέφτομαι την απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρο το οποίο το βρίσκω απολύτως τιμωρητικό και σφαγιάζει κάθε ανθρώπινη ελευθερία. Η στιγμή που επιβλήθηκε μαζί με την καραντίνα με έκανε να έχω εφιάλτες.

Α, το Φεβρουάριο όταν κατέβαινα από την τουαλέτα ενός μπαρ, για να πω στον Θύμιο Μπακατάκη μία ιδέα για το video clip που δουλεύαμε, έπεσα γιατί έχασα το τελευταίο σκαλοπάτι και στραμπούληξα το πόδι μου. Κάτι έπρεπε να υποψιαστώ τότε, αρχές του χρόνου.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Μου έλειψε η σωματική επαφή με ανθρώπους, να τους πιάνω και να τους αγκαλιάζω δυνατά. Μου έλειψε να γνωρίζω αγνώστους. Μου έλειψε η λογική.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί η χειρότερη post-apocalyptic ταινία ζωντάνεψε και κράτησε περισσότερο από τη συνηθισμένη διάρκεια.

Τι εύχομαι για το 2021(πατήστε το play):

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020