Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

Η ταινία

Ο Μάκης εργάζεται σε ένα επαρχιακό ιχθυοτροφείο. Ενα πρωί, καθ’ οδόν για τη δουλειά του, πληροφορείται πως πέθανε την προηγούμενη μέρα. Επειτα από μερικές αποτυχημένες απόπειρες να αποδείξει πως είναι ζωντανός, αποδέχεται την κατάστασή του με απάθεια και αποφασίζει να ξοδέψει την τελευταία μέρα του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επιβίωση των δύο αγαπημένων του καναρινιών, μέχρι τη στιγμή της κηδείας του.

Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε το 1991 στην Κεφαλονιά και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Η πρώτη του ταινία, «Ανάδρομος» (2015), συμμετείχε στα Φεστιβάλ Δράμας και Νυχτών Πρεμιέρας. Με τη δεύτερη ταινία του, «Zero Star Hotel» (2016) κέρδισε στον διαγωνισμό «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Σάντανς και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute. Το σενάριο της τελευταίας του ταινίας, «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν», συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και στο European Short Pitch της Nisi Masa. Η ταινία, σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου και συμπαραγωγή Tripode και ΕΡΤ Μικροφίλμ, γυρίστηκε με την υποστήριξη του ΕΚΚ και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Ο Βασίλης Κεκάτος είναι επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival.

Φιλμογραφία

2015 Ανάδρομος
2016 Zero Star Hotel
2018 Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν

Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν 607

4 ερωτήσεις για το «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Κάναμε με τους συνεργάτες μου αυτήν την ταινία τώρα, γιατί τώρα βρήκαμε τα χρήματα. Αν τα βρίσκαμε νωρίτερα, τώρα θα κάναμε την επόμενη. Οσον αφορά τη σπερματική σκέψη πίσω απ’ την ιστορία, αυτή εμφανίστηκε όταν ήρθα αντιμέτωπος με το νεκρόσημο του παππού μου, ο οποίος μοιραζόταν το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο με εμένα. Μέχρι να βεβαιωθώ ότι δεν ήμουν εγώ ο νεκρός, βίωσα ένα ελαφρύ φαντασιακό μεταθανάτιο trip, το οποίο αποτέλεσε και την αφετηρία για την ταινία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Θα ήθελα να την περιγράψω ως κωμωδία, αλλά πολύ φοβάμαι πως θα βρισκόμουν εκτεθειμένος, αφότου την έβλεπε. Θα ήταν ασφαλέστερο επομένως να την αποκαλέσω, εκ των προτέρων, αποτυχημένη κωμωδία. Εκτός αν υπήρχε ισχυρό κίνητρο εντυπωσιασμού του υποψήφιου θεατή, οπότε και θα επινοούσα κάποιον πιο ψαρωτικό όρο, τύπου: meta-dramatic-no-laughter-post-black-comedy. Ή κάτι τέτοιο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά οπουδήποτε οποτεδήποτε είναι ονειρικό. Το να κάνεις σινεμά συγκεκριμένα εδώ και σήμερα, και πάλι ονειρικό είναι, αλλά μάλλον μια πιο χιουμοριστική εκδοχή κάποιου καφκικού ονείρου. Σε κάθε περίπτωση, έχει τη χάρη του. Αν κρατάω κάτι από την εμπειρία, είναι: Αν έχεις καλούς συνεργάτες, φίλους, καρδιά, υπομονή και εύνοια από τις αστρικές επιρροές, προχώρα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας θεσμός με ιστορία, με όλα όσα σημαίνει αυτό, και σίγουρα σημαίνει πολλά. Για μένα, σημαίνει σκανδαλιστικά μεγάλες μερίδες φαγητού, γιορτινή ατμόσφαιρα, παλιοί φίλοι, νέοι φίλοι, πολύ ωραίες ταινίες, ωραίες ταινίες, αρκετά ωραίες ταινίες, όχι και τόσο ωραίες ταινίες. Και τώρα που έγραψα τόσες φορές τη λέξη «ταινίες», συνειδητοποιώ πως αν θα μπορούσε το Φεστιβάλ να κάνει κάποια κίνηση ως προς τη βελτίωση του, ίσως αυτή να ήταν η μερική συρρίκνωση του προγράμματός του. Και σε καμία περίπτωση η συρρίκνωση των μερίδων του.


Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Βασίλης Κεκάτος / Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Κ*, Αγγελος Σκασίλας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου / Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου / Συμπαραγωγοί: Delphine Schmit, Guillaume Dreyfus / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής / Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου / Σκηνικά-Κουστούμια: Εύα Γουλάκου / Ηχος: Γιάννης Αντύπας / Σχεδιασμός Ηχου: Βάλια Τσέρου / Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης / Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Ιωάννα Λυγίζου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Φαίδρα Τσολίνα / Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης / Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Νάκος / Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Εύα Κεκάτου / Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μαίρη Μαρμαρινού / Βοηθός Κάμερας: Κώστας Μπάμπης / Β’ Βοηθός Κάμερας: Μάριος Δέλιας / Ηλεκτρολόγος: Σάκης Κωστής / Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Αιμίλιος Τάδρος / Μακινίστας: Κωνσταντίνος Χαρατζόγλου / Μπουμ: Βασίλης Κατσάκος / Φωτογράφος Πλατώ: Μαρία Τζωρτζάτου / Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Μαγδαληνός / Color Correction: Αλέξανδρος Καπιδάκης, Authorwave / Σχεδιασμός Τίτλων: Νίκος Πάστρας / Storyboard: Μαρία Ξ. Δήμα / Script Consultant: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν 607