Ενημέρωση

Flix 2020: Η Χριστίνα Μουμούρη κρατά τρεις αγαπημένες στιγμές από τη χρονιά που πέρασε

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020: Η Χριστίνα Μουμούρη κρατά τρεις αγαπημένες στιγμές από τη χρονιά που πέρασε
Photo Credit: Ευγενια Μπουρζούκου Από τα γυρίσματα της ταινία μικρού μήκους της Μαρίας Χατζάκου

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Χριστίνα Μουμούρη 607 1 Photo Credit: Ευγενια Μπουρζούκου

Xριστίνα Μουμούρη, διευθύντρια φωτογραφίας | Βραβείο Ιρις 2020 & Βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών 2020

Η Χριστίνα Μουμούρη εργάζεται εδώ και 7+ χρόνια ως διευθύντρια φωτογραφίας, με δουλειές σε κινηματογράφο, θέατρο, μουσικά βίντεο και διαφήμιση. Εχει κάνει γυρίσματα σε Ελλάδα, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική. Είναι από τις ελάχιστες γυναίκες διευθύντριες φωτογραφίας, ένα μέχρι τώρα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, και μία από τις πρωτοπόρους που χτίζουν τις βάσεις ώστε αυτό το γεγονός να αλλάξει.

Το 2020 τη βρήκε να σπάει δύο ρεκόρ, με δύο βραβεία. Εγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που κερδίζει Βραβείο Ιρις (το 2014 η σπουδαία Ολυμπία Μυτιληναίου είχε κερδίσει μία υποψηφιότητα για το «Miss Violence») και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που κερδίζει τo Βραβείο του GSC, το βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, των συναδέλφων της. Και τα δύο βραβεία τα κέρδισε για τη δουλειά της στο «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη.

Ταυτόχρονα, ταινίες για τις οποίες δούλεψε φέτος, κερδίζουν φεστιβαλικές διακρίσεις και βραβεία. Το «Δε Θέλω Να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Raindance Film Festival. Και το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους στις Κάννες.

Τhe Future is Female»

Χριστίνα Μουμούρη 607 2Photo Credit: Ευγενία Μπουρζούκου

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Είχα τρεις αγαπημένες στιγμές και δε μπορώ να πω ποια ήταν η καλύτερη γιατί και οι τρεις ήταν πολύ σημαντικές για μένα. Η προβολή της ταινίας «Motorway65» στις φετινές Κάννες, η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ Camerimage με την ταινία «Ζίζοτεκ», που είναι το σημαντικό φεστιβάλ για εμάς τους φωτογράφους, και τέλος τα δύο βραβεία μου που συνοδεύτηκαν με την απίστευτη αγάπη και τη στήριξη του κόσμου.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Η χειρότερη ήταν αυτό που ζούμε τώρα και δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία, που υπάρχει ο κίνδυνος της ακεραιότητας των αγαπημένων σου, αλλά κυρίως στον περιορισμό της ελευθέριας.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Οι φίλοι μου, τα γυρίσματα χωρίς μάσκα, τα ταξίδια, οι αγκαλιές, τα φιλιά και οι χοροί.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Το σινεμά ήδη είχε αλλάξει και πριν το 2020 και όδευε προς την online εκδοχή του. Διάβασα πρόσφατα ότι ο Αλμοδόβαρ αρνήθηκε να κάνει πρεμιέρα την ταινία του online, αλλά θα περιμένει τις αίθουσες! Οπότε υπάρχει ελπίδα!

Τι εύχομαι για το 2021: Εύχομαι να υπάρχει υγεία στο μυαλό, γιατί η ελευθερία από εκεί ξεκινάει!

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020