Ενημέρωση

Flix 2020 | Η Αγγελική Αντωνίου στέλνει το μήνυμά της για τη χρονιά που πέρασε με μια φωτογραφία

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | Η Αγγελική Αντωνίου στέλνει το μήνυμά της για τη χρονιά που πέρασε με μια φωτογραφία

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Οι Αγνωστοι Αθηναίοι 607 1

Αγγελική Αντωνίου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός | «Οι Αγνωστοι Αθηναίοι», «Πράσινη Θάλασσα»

Η Αγγελική Αντωνίου («Περσεφόνη», «Δονούσα», «Χαμένες Νύχτες») μετρά τρεις δεκαετίες στον κινηματογράφο και κινείται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βερολίνο, που τα τελευταία πολλά χρόνια είναι η έδρα της. Το 2007, η ταινία της «Eduart» κέρδισε διακρίσεις και βραβεία σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ, ήταν υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία και αποτέλεσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2008.

Το 2020 επιστρέφει με διπλή παρουσία: το ντοκιμαντέρ της «Οι Αγνωστοι Αθηναίοι» επιλέγεται στο διαγωνιστικό τμήμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο (ενώ τον Σεπτέμβριο προλαβαίνει κι ανοίγει για λίγο και στις ελληνικές αίθουσες), αλλά και η «Πράσινη Θάλασσα» κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Kitzbuehel στις αυστριακές Αλπεις (αποσπώντας και το Βραβείο Κοινού) και το φθινόπωρο προβάλλεται στο -on line- 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Πώς βίωσε το 2020, μία σκηνοθέτης που εμφανίζεται ξανά, μετά από 13 χρόνια, με δύο πρότζεκτς και να πέφτει στη χρονιά της πανδημίας που της στερεί την μεγάλη οθόνη, την αίθουσα, την επαφή με το κοινό; Η απάντησή της έρχεται από τη φωτογραφία που μάς στέλνει από το Βερολίνο, μαζί με την ανασκόπησή της, κι είναι ξεκάθαρη: FUCK Covid!

12 ολόκληρα χρόνια δουλειάς και αγωνίας, δυο ταινίες το 2020, διπλό το χτύπημα λογω κορωνοιού. Το’ νιωσα στο πετσί μου για τα καλά, πως τίποτα δεν θα είναι πλέον αυτονόητο...»

Αγγελική Αντωνίου 607 1

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Οταν το ντοκιμαντέρ μου «Οι Αγνωστοι Αθηναίοι» επιλέχθηκε να διαγωνισθεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2020, έβαλα τα κλάματα από χαρά. Ενας πολύχρονος κόπος έμοιαζε να ανταμοίβεται. Λίγο αργότερα, ενώ ετοιμαζόμουνα να ανέβω στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ ανακοίνωσε πως αναβάλλεται λόγω covid μέχρι νεωτέρας...

Μεγάλη χαρά ένιωσα επίσης, όταν η ταινία μυθοπλασίας η «Πράσινη Θάλασσα» επιλέχθηκε να διαγωνισθεί στην Αυστρία τον Αύγουστο (και απέσπασε το Βραβείο Κοινού) και πρόλαβα να την παρουσιάσω με φυσική παρουσία, όπως επίσης και στο κοινό σε φεστιβάλ της Γερμανίας. Αυτό το κοινό είναι που μου έλειψε από την ταινία, όταν παίχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο και το κοινό ήταν ανώνυμο και ηλεκτρονικό. 12 ολόκληρα χρόνια δουλειάς και αγωνίας, δυο ταινίες το 2020, διπλό το χτύπημα λογω κορωνοιού. Το’ νιωσα στο πετσί μου για τα καλά πως τίποτα δεν θα είναι πλέον αυτονόητο.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Το ντοκιμαντέρ μου «Οι Αγνωστοι Αθηναίοι» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Σεπτέμβρη. Οι κριτικές και το κοινό καλοδέχονται την ταινία. Τρεις μέρες μετά, κλείνουν τα περισσσότερα σινεμα λόγω Covid. Παρόλο που η ταινία συνεχίζεται σε κάποια θερινά... θυμάμαι να κοιτάζω το ταβάνι για καμιά εβδομάδα.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Στην καραντίνα μου έλειψε μόνο η εξωτερική μου ελευθερία. Εκεί που έτρεχα, αναγκάστηκα να φρενάρω απότομα! Εφαγα ένα δυνατό χαστούκι και συνήλθα. Ομως συνειδητοποίησα τι είναι απαραίτητο και τι άχρηστο. Αυτό αφορά αντικείμενα, καταστάσεις, μελλοντικά σχέδια, ανθρώπους, συγγενείς και φίλους. Ασήμαντες σχέσεις καταποντίστηκαν, σημαντικες ενδυναμώθηκαν, καινούργιες εμφανίσθηκαν από το πουθενά. Η καραντίνα μού ενδυνάμωσε την εσωτερική μου ελευθερία κι έγινε μάθημα ζωής και αλλαγής. Αναγκάσθηκα να κάνω σερφιγκ στον Ωκεανό της Αβεβαιότητας που πλέον τη θεωρώ δεδομένη στη ζωή μου.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Ηδη η Πανδημἰα έκανε μεγάλο κακό και στοίχειωσε τον Κινηματογράφο. Σύντομα εμφανίσθηκε και η «Πανδημία» της ιντερνετικής παρακολούθησης τύπου Netflix. Ανοιξε μία καινούργια πόρτα στη συνείδηση του θεατή: έμαθε να τηγανίζει, να βάζει πλυντἠριο και ταυτόχρονα να βλέπει σινεμά από την κουζἰνα, το υπνοδωμάτιο, το σαλὀνι και την τουαλέτα του. Να δούμε πὠς αυτή η καινούργια πλατφορμο-συνήθεια που μετέτρεψε τον κινηματογραφικό συνειδητό θεατή σε ασυνείδητο online καταναλωτή θα απομακρυνθεί.

Τι εύχομαι για το 2021: Με τις ευχές δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Ωρα για ΔΡΑΣΗ! Να σεβαστούμε τη φύση που την αγνοήσαμε, την κακοποιήσαμε και τώρα μας εκδικείται με τον χειρότερο τρόπο. Ζούμε ενάντια στην φύση και κανένα εμβόλιο δεν θα λύσει /νικήσει αποτελεσματικά την Οργή/ Δύναμη της Φύσης απέναντι στην αδιαφορία και την απληστία μας. Ας κάνουμε κάτι επιτέλους για να τη σώσουμε μπας και σωθούμε και μεις!

Στέλνω τις ευχές μου για τους συναδέλφους μου με extra video από το Βερολίνο

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020