Ενημέρωση

Flix 2020 | O Mιχάλης Σαράντης πιστεύει ακράδαντα ότι την επιθυμία μας για σινεμά δεν θα μας τη στερήσουν ποτέ!

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix Team
Flix 2020 | O Mιχάλης Σαράντης πιστεύει ακράδαντα ότι την επιθυμία μας για σινεμά δεν θα μας τη στερήσουν ποτέ!
Photo credit: Μαρία Χουρδάρη

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


Μιχάλης Σαράντης 607 2

Μιχάλης Σαράντης, πρωταγωνιστής | «Απόστρατος», «Ορνιθες», «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ»

Εχοντας ήδη μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο (μόνο πρόσφατα στους «Ορνιθες» του Νίκου Καραθάνου και στον «Αίαντα» του Γιώργου Νανούρη), ο Μιχάλης Σαράντης έχει κατακτήσει και την μεγάλη οθόνη με απαιτητικές επιλογές («Η Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, «Γυναίκες που Περάσατε από Εδώ» του Σταύρου Τσιώλη, για να αναφέρουμε μερικές).

Το 2020 τον βρήκε να πρωταγωνιστεί στον «Απόστρατο» του Ζαχαρία Μαυροειδή (όπου για την εξαιρετική ερμηνεία του κέρδισε και μία υποψηφιότητα στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), το «Ορνιθες (ή Πώς να Γίνεις Πουλί)», το υβριδικό φιλμ μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Μπάμπη Μακρίδη, αλλά και στην «Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλα.

Ποτέ δεν θα πάψουμε να έχουμε τη δίψα να ακούμε ιστορίες, να τις βλέπουμε, να λυπόμαστε ή να χαιρόμαστε με αυτές, να παραμυθιαζόμαστε, να ξεχνιόμαστε λίγο, να θέλουμε να γίνουμε ο ήρωας μιας ταινίας ή να σκεφτόμαστε ότι θα ήταν ωραία να ήμασταν φίλοι...»

Μιχάλης Σαράντης 607 Photo credit: Μαρία Χουρδάρη

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Λόγω υπερκόπωσης το ανοσοποιητικό μου κάποια στιγμή τον Φλεβάρη κατέρρευσε και νοσηλεύτηκα με πνευμονία για δυο εβδομάδες στο Σωτηρία. Τελικά, μόνο σε καλό μού βγήκε αυτή η ιστορία, αφού επαναπροσδιόρισα σε μεγάλο βαθμό αρκετά πράγματα. Αλλά εκείνες οι μέρες ήταν πολύ δύσκολες.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Η ανεμελιά που μου είχε απομείνει, οι φίλοι μου μαζεμένοι, οι κουβέντες μας, το Galaxy, οι αγκαλιές και το θέατρο

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Γιατί έχουμε αλλάξει και εμείς οι ίδιοι, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι τίποτα πλέον το ίδιο. Ποτέ δεν θα πάψουμε να έχουμε τη δίψα να ακούμε ιστορίες, να τις βλέπουμε, να λυπόμαστε ή να χαιρόμαστε με αυτές, να παραμυθιαζόμαστε, να ξεχνιόμαστε λίγο, να θέλουμε να γίνουμε ο ήρωας μιας ταινίας ή να σκεφτόμαστε ότι θα ήταν ωραία να ήμασταν φίλοι και να τα λέγαμε που και που, να ταξιδεύουμε με τον τρόπο που μόνο το σινεμά μπορεί να προσφέρει. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ από την μεριά του θεατή, όπως και η επιθυμία για δημιουργία δεν θα αλλάξει ποτέ από την μεριά των ανθρώπων που κάνουν σινεμά. Το ξέρω ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, το ζω και εγώ, αλλά την επιθυμία μας για σινεμά δεν θα μας την στερήσουν ποτέ.

Τι εύχομαι για το 2021: Υγεία και ψυχραιμία.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020