Φεστιβάλ / Βραβεία

Ιρις 2024: Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου κυρίαρχος στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

στα 10

Ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Ιρις με το «Animal» να κερδίζει τα μεγαλύτερα βραβεία της βραδιάς.

Ιρις 2024: Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου κυρίαρχος στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Σε μια χαλαρή τελετή, διανθισμένη από το χιούμορ και το φυσικό ταλέντο του Γιάννη Νιάρρου, αλλά και αρκετές στιγμές αμηχανίας, δόθηκαν τα φετινά βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με μεγάλο νικητή το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου που κέρδισε ανάμεσα σε άλλα - συνολικά επτά βραβεία - τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου και Β' Γυναικείου Ρόλου για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου και Φλωμαρία Παπαδάκη αντίστοιχα.

Το αντίπαλο δέος του «Animal», η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα κέρδισε πέντε βραβεία (Ενδυματολογίας, Σκηνικών, Φωτογραφίας, Μουσικής και Μακιγιάζ και Κομμώσεις), ενώ βραβεία κέρδισαν ακόμη οι ταινίες μεγάλου μήκους «Inside» του Βασίλη Κατσούπη και «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου. Τρία βραβεία κέρδισε το μυθοπλαστικό ντεμπούτο του Βασίλη Κατσούπη - ένα για τον Γουίλεμ Νταφόε στον Α' Ανδρικό Ρόλο, ένα για τον Βασίλη Κατσούπη στην κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και ένα για τα ειδικά οπτικά εφέ, και ένα βραβείο η «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου - Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Βασίλη Κολοβό.

Highlights της τελετής, η τιμητική βράβευση στον Γιώργο Παπαλιό και οι αναφορές στην Παλαιστίνη που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που βρέθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό που κρατάμε; Την κυριαρχία δύο ταινιών για τις γυναίκες από γυναίκες (Σοφία Εξάρχου και Εύα Νάθενα) - με διαφορετική αισθητική, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό της η καθεμία, συν ακόμη μια γυναίκα (Βάλερι Κοντάκος) με βραβευμένο ντοκιμαντέρ για μια, επίσης σπουδαία και συναρπαστική, γυναίκα.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στο λογαριασμό της στο Instagram.


Δείτε εδώ, σύμφωνα με τη ροή της βραδιάς, τα highlights και ένα - ένα τα βραβεία Ιρις:

Οι υποψήφιοι και οι καλεσμένοι καταφτάνουν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση:

ιρις

ιρις

ιρις

ιρις

ιρις

ιρις

ιρις


Στην μεγάλη οθόνη της Στέγης δύο κάρτες δίνουν το στίγμα της τελετής: το ελληνικό σινεμά που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο - στα φεστιβάλ και στις αίθουσες (σ.σ. αφορά την μεγάλη καμπάνια της Ακαδημίας που μπορείτε να δείτε εδώ):

ιρις 2024

ιρις 2024

Ο Γιάννης Νιάρρος, οικοδεσπότης της βραδιάς, στη σκηνή.

ιρισ 2024

ιρις

«Κάθε άνθρωπος που κάνει σινεμά στην Ελλάδα είναι νικητής. Τα βραβεία Ιρις δεν είναι τα Οσκαρ και εγώ δεν είμαι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ακόμη κι αν κερδίσεις το Ιρις, στο σπίτι σου μπατ-ίρης θα γυρίσεις... Τα βραβεία δεν σημαίνουν τίποτα.», ο Γιάννης Νιάρρος συνεχίζει αστειευόμενος για τη σημασία των βραβείων. «Σημασία έχει το ταξίδι του ενός να γίνει το ταξίδι όλων».

Στο κοινό και ο υποψήφιος Γουίλεμ Νταφόε, υποψήφιος για τον Α' Ανδρικό Ρόλο για το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη. «Μεταφράζει κανείς για τον Γουίλεμ», αναρωτιέται ο Γιάννης Νιάρρος.

ιρις 2024

Στη σκηνή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος:

«Η φετινή χρονιά είχε τα πάντα. Γεμάτες αίθουσες, συνεχή ανάπτυξη ελληνικών εταιριών και συνεργείων για ξένες παραγωγές, μια χρονιά γεμάτη χαρά για τις επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου διεθνώς. Είναι εχέγγυο για το μέλλον. Υπό κανονικές συνθήκες θα τέλειωνα εδώ τον χαιρετισμό μου. Φέτος όμως υπήρχε και μεγάλη ανησυχία. Ο κυοφορούμενος φορέας (σ.σ. εννοεί τη συγχώνευση ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ) δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τον ιστορικό ρόλο που θα επιτελέσει. Είναι θεμιτό το κράτος να μοιράζεται τη χαρά του για μια διεθνή επιτυχία μιας ελληνικής ταινίας, αρκεί να την έχει στηρίξει έμπρακτα και σε βάθος χρόνου. Απαιτούμε συστηματική στήριξη του ελληνικού σινεμά γιατί οι Ελληνες δημιουργοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό».


ιρισ νάθενα ενδυματολογία

ιρις

Το Βραβείο Ενδυματολογίας και Σκηνογραφίας παρουσιάζουν ο Θανάσης Νεοφώτιστος και η Λένα Παπαληγούρα, σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια του πολυταξιδεμένου μικρού μήκους «Airhosters-737».

Το βραβείο Ενδυματολογίας πηγαίνει στην Εύα Νάθενα για τη «Φόνισσα».

Το βραβείο Σκηνογραφίας πηγαίνει στην Εύα Νάθενα για τη «Φόνισσα.

Η Εύα Νάθενα αναφέρει πως είναι τα πρώτα βραβεία Ιρις που κερδίζει ποτέ και ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της, στο ενδυματολογικό και στο σκηνογραφικό.


ιρις

Το Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ απονέμουν ο Νίκος Περάκης και η Τώνια Σωτηροπούλου στον Αντώνη Κοτζιά και τον Μάρτιν Γιουράντο για το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιώργος Καρναβάς, παραγωγός της ταινίας, εκ μέρους της Heretic.


ιρις 2024

Το Βραβείο Μακιγιάζ και Κομμώσεων απονέμει η Τώνια Σωτηροπούλου στους Εύη Ζαφειροπούλου και Χρόνη Τζήμο για τη «Φόνισσα»

Είναι το τρίτο βραβειο για τη «Φόνισσα» μέχρι στιγμής.


ιρις

Το Βραβείο Μουσικής απονέμουν η Χάρις Αλεξίου και ο Κώστας Μπερικόπουλος στον Δημήτρη Παπαδημητρίου για τη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα.

Το Βραβείο Ηχου απονέμουν η Χάρις Αλεξίου και ο Κώστας Μπερικόπουλος στο «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. [Το βραβείο απονέμεται στους Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος]


ιρισς

ιρις

(Αξιο) Τιμητικό Βραβείο Ιρις 2024 στον Γιώργο Παπαλιό, παραγωγό και πρώην Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

«Θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με τους σκηνοθέτες, τους μοντέρ, τους διευθυντές φωτογραφίας και όλους όσου μαζί τους κάναμε τις ταινίες - μέσα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο με κάποιους ανθρώπους που έχουν φύγει νωρίς: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο που είχαμε κάνει μαζί το «Θίασο» και τις «Μέρες του '36». τον Κώστα Σφήκα, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Δήμο Θέο που τον βοήθησα να φέρει την ταινία του πίσω από τη Γερμανία για να προβληθεί στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνεργαστήκαμε στα επτά χρόνια που ήμουν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου - είχε πει κάποιος πως το ΕΚΚ είναι οι άνθρωποι που δουλεύαν εκεί. Θέλω να μοιραστώ τέλος αυτό το βραβείο με τον άνθρωπο που στάθηκε κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια, τη Μαίρη Χατζημιχάλη Παπαλιού. Ευχαριστώ πολύ.»


ιρισς

Το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου απονέμουν ο Γιώργος Νούσιας και η Δήμητρα Ματσούκα στην Φλωμαρία Παπαδάκη για το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου.

H Φλωμαρία Παπαδάκη ζητάει λίγη ώρα από την τελετή για να αναφερθεί στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Μέλη της Ακαδημίας ανεβαίνουν στη σκηνή καθώς η Ρέα Βάλντεν διαβάζει ένα μήνυμα: «Να αντιταχθούμε όσο μπορούμε στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Σας καλούμε να στηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό. Ως μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ας πάρουμε θέση.».

κολοβός

Το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου απονέμουν ο Γιώργος Νούσιας και η Δήμητρα Ματσούκα στον Βασίλη Κολοβό για την «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου.

Ο Βασιλης Κολοβός δηλώνει συγκινημένος και συντάσσεται στο κάλεσμα για στήριξη του Παλαιστινιακού λαού.

ιρις

To βραβείο 'Α Ανδρικού Ρόλου απονέμουν οι Δημήτρης Καπουράνης και Ελίνα Ρίζου (οι φετινοί βραβευμένοι με τα θεατρικά βραβεία Δημήτρης Χορν και Μελίνα Μερκούρη αντίστοιχα) στον Γουίλεμ Νταφόε για το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη

Ο Γουίλεμ Νταφόε ευχαριστεί τον Βασίλη Κατσούπη, τον σκηνοθέτη του και τον Γιώργο Καρναβά, παραγωγό από την Heretic. Φεύγοντας δίνει και ένα αυτόγραφο στον Γιάννη Νιάρρο.

ιρις

To βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου απονέμουν ο Δημήτρης Καπουράνης και Ελίνα Ρίζου στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου για το «Animal».

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου ευχαριστεί τη Σοφία Εξάρχου για όλα όσα έζησαν με αυτήν την ταινία, από την αρχή της μέχρι και σήμερα.

παναγιώτης βασιλάκης

Το βραβείο Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας απονέμει η Σοφία Δήμτσα από τη ΔΕΗ στον Παναγιώτη Βασιλάκη για τη «Φόνισσα».

Μαζί του στη σκηνή και ο Μάνος Χαμηλάκης, υπεύθυνος για το colour correction της ταινίας.


εξάρχου

Το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονέμεται στη Σοφία Εξάρχου για το «Animal»

Το Βραβειο Καλύτερου Μοντάζ απονέμεται στον Νίκο Βαβούρη για το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου


κατσούπης

To Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονέμεται στον Βασίλη Κατσούπη για το «inside»**

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην Σοφία Εξάρχου για το «Animal»


Τα βραβεία Καλύτερης Σπουδαστικής Μικρού Μήκους Ταινίας και Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων απονέμουν ο Ευθύμης Χατζής και ο Πάνος Μουζουράκης**:

ιρις

Το βραβεία Καλύτερης Σπουδαστικής Μικρού Μήκους Ταινίας κερδίζει το «Χάος που Αφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου.

«Η ταινία ξεκίνησε από μια ομάδα τρελών φοιτητών από το ΑΠΘ, έκανε ένα μεγάλο ταξίδι και τώρα βρίσκεται εδώ», αφιέρωσε ο Νίκος Κολιούκος, άρτι αφιχθείς και βραβευμένος στο La Cinef του Φεστιβάλ Καννών για την ίδια ταινία.


Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κερδίζει το «Η Πορνογραφική συλλογή του Κάφκα«](https://flix.gr/articles/drama-ffest-2023-international-animation-program-greek-films.html) σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαραγκού και παραγωγή του Κωνσταντίνου Βασίλαρου

φως

Το Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ απονέμει η Ελίνα Ψύκου και ο Νίκος Πάστρας στο «Φως εκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία. Παραγωγή: Νεριτάν Ζιντζιρία και Efijeni Kokedhima.

βάλερι

ιρις

Το βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους απονέμενται στην Βάλερι Κοντάκος και Δέσποινα Παυλάκη για τη «Βασίλισσα της Νέας Υόρκης»

Η Βάλερι Κοντάκος ευχαρίστησε την Ακαδημία, εξήρε την αξία των ταινιών με τις οποίες βρέθηκε συνυποψήφια: «Είναι όλες ταινίες που αξίζει να τις δείτε», δήλωσε.

κοντοβρα΄κης

Το Βραβείο Καλύτερης Μειοψηφικής Παραγωγής στον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη για το «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

«Την ίδια εποχή που γυρίζαμε την ταινία στα Μάλια της Κρήτης γυριζόταν και το «Animal» - μια ακόμη ταινία που μιλάει για το τι σημείναι να είσαι γυναίκα σήμερα. Οταν περισσότερες ταινίες βάζουν αυτά τα θέματα - τη γυναίκα σήμερα - στο κέντρο και γίνονται από γυναίκες τα πράγματα είναι καλύτερα. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τρεις απίθανες γυναίκες: την Ιβανα Μακίνον και Εμιλι Λέο, παραγωγούς της ταινίας και φυσικά τη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ που μου θύμισαν ότι μπορείς να κάνεις καλές ταινίες με καλούς ανθρώπους.»


Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στον «Ανορθόδοξο» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, παραγωγή: Φανή Σκαρτούλη


ανιιμαλ

ιρις

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας στο «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Lukas Rinner, Laura Sterian, Ivan Tonev, Στέλιος Καμμίτσης.

«To να βραβεύεσαι στη χώρα σου είναι διαφορετικό», δήλωσε η παραγωγός του «Animal», Μαρία Δρανδάκη, ευχαριστώντας όλους τους υποστηρικτές της ταινίας και ενώνοντας τη φωνή της για τη στήριξη στην Παλαιστίνη. Η Σοφία Εξάρχου πήρε το λόγο: «Είπα πολλά σήμερα. Η αξία αυτή της ταινίας είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ πάνω αυτή τη στιγμή.»

Δείτε εδώ ολόκληρη την τελετή απονομή των φετινών βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:


ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ

Οι υποψηφιότητες ανά ταινία


Οι υποψηφιότητες

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ

Για την ταινία «Η Αόρατη Μάχη: Αντώνης Κοτζιάς
Για την ταινία «Μινόρε»: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Elizabeth Schuch, Προκόπης Βλασερός
Για την ταινία «Φόνισσα»: Αντώνης Νικολάου, Αλέξανδρος Αραπαντώνης
Για την ταινία «Animal»: Παντελής Αναστασιάδης, Γιάννης Αγελαδόπουλος
Για την ταινία «Inside»: Αντώνης Κοτζιάς, Martin Jurado

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ
[έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα»: Γιώργος Αλαχούζος
Για την ταινία «Μινόρε»: Προκόπης Βλασερός
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Ιωάννα Λυγίζου
Για την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν»: Ιωάννα Λυγίζου
Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος
Για την ταινία «Animal»: Ιωάννα Λυγίζου, Χρόνης Τζήμος

Βραβείο Hχου

Για την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα»: Κώστας Φυλακτίδης
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Γιώτης Παρασκευαΐδης, Βιολέτα Σαραφιανού (aka Nalyssa Green)
Για την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν»: Στέφανος Ευθυμίου
Για την ταινία «Φόνισσα»: Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αλίκη Παναγή, Νίκος Καραδοσίδης
Για την ταινία «Animal»: Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος

Βραβείο Ενδυματολογίας

Για την ταινία «Μέντιουμ»: Βασιλεία Ροζάνα
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Άλκηστη Μάμαλη
Για την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν»: Κατερίνα Ζούρα
Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα
Για την ταινία «Animal»: Βασιλεία Ροζάνα

Βραβείο Σκηνογραφίας

Για την ταινία Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος: Εύα Γουλάκου
Για την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν»: Αλίκη Κούβακα
Για την ταινία «Φόνισσα»: Εύα Νάθενα
Για την ταινία «Animal»: Jorien Sont
Για την ταινία «Inside»: Thorsten Sabel

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Για την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής»: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Δεσποινίς Τρίχρωμη (Ευαγγελία Ξυνοπούλου)
Για την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν»: Ted Regklis
Για την ταινία Φόνισσα: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Για την ταινία «Animal»: Wolfgang Frisch

Βραβείο Μοντάζ

Για την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα): Γιάννης Χαλκιαδάκης
Για την ταινία «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν»: Λίβια Νερουτσοπούλου
Για την ταινία «Φόνισσα»: Αγγέλα Δεσποτίδου
Για την ταινία Anima»l: Dragos Apetri, Νίκος Βαβούρης
Για την ταινία «Inside»: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Βραβείο Φωτογραφίας

Για την ταινία «Η Αφρίν στον Kαιρό της Πλημμύρας»: Αγγελος Ράλλης
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Σίμος Σαρκετζής
Για την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν»: Θεόδωρος Μιχόπουλος
Για την ταινία «Φόνισσα»: Παναγιώτης Βασιλάκης
Για την ταινία «Animal»: Monika Lenczewska

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
[έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία «Εξέλιξη»: Ελένη Γερασιμίδου
Για την ταινία «Μέντιουμ»: Μάρθα Φριντζήλα
Για την ταινία «Ο Tελευταίος Tαξιτζής»: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Για την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν»: Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
Για την ταινία «Φόνισσα»: Μαρία Πρωτόπαππα
Για την ταινία «Animal»: Φλομαρία Παπαδάκη

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Εξέλιξη»: Βασίλης Κολοβός
Για την ταινία «Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν»: Ανδρέας Λαμπρόπουλος
Για την ταινία «Φόνισσα»: Γιάννης Τσορτέκης
Για την ταινία «Animal»: Αχιλλέας Χαρίσκος
Για την ταινία «Tranzit»: Δημήτρης Πουλικάκος

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
[έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία «Μέντιουμ»: Αγγελική Μπεβεράτου
Για την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής»: Κλέλια Ανδριολάτου
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Σοφία Κόκκαλη
Για την ταινία «Πολύδροσο»: Βίκυ Καγιά
Για την ταινία «Φόνισσα»: Καρυοφιλιά Καραμπέτη
Για την ταινία «Animal»: Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Εξέλιξη: Αλέξανδρος Λογοθέτης
Για την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος»: Θάνος Τοκάκης
Για την ταινία «Ο Τελευταίος Ταξιτζής»: Κώστας Κορωναίος
Για την ταινία «Φόνισσα»: Δημήτρης Ήμελλος
Για την ταινία «Inside»: Willem Dafoe

Βραβείο Σεναρίου
[επτά (7) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία Εξέλιξη: Περικλής Χούρσογλου
Για την ταινία Μέντιουμ: Χριστίνα Ιωακειμίδη
Για την ταινία Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος: Χάρης Βαφειάδης
Για την ταινία Ο τελευταίος ταξιτζής: Στέργιος Πάσχος
Για την ταινία Το καλοκαίρι της Κάρμεν: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ξενοφών Χαλάτσης
Για την ταινία Φόνισσα: Κατερίνα Μπέη
Για την ταινία Animal: Σοφία Εξάρχου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Για την ταινία ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του): Ιωσήφ Βαρδάκης
Για την ταινία Βάρδια: Γρηγόρης Ρέντης
Για την ταινία Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος: Χάρης Βαφειάδης
Για την ταινία Φόνισσα: Εύα Νάθενα
Για την ταινία Inside: Βασίλης Κατσούπης

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για την ταινία Μέντιουμ: Χριστίνα Ιωακειμίδη
Για την ταινία Το καλοκαίρι της Κάρμεν: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Για την ταινία Φόνισσα: Εύα Νάθενα
Για την ταινία Animal: Σοφία Εξάρχου
Για την ταινία Inside: Βασίλης Κατσούπης

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Για την ταινία Αποχαιρετισμοί: Σαββίνα Σαμιώτη
Για την ταινία Αχινός: Αλέξανδρος Σολτς
Για την ταινία Κακά παιδιά με ονόματα αγίων: Βίκυ Αναστασιάδου
Για την ταινία Το χάος που άφησε πίσω της: Νίκος Κολιούκος
Για την ταινία Days of a lilac summer: Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου

Βραβείο Μικρού Μήκους Animation
[τέσσερις (4) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία Έτοιμοι: Ειρήνη Βιανέλλη, Δανάη Σπαθάρα, Γιώργος Καρναβάς
Για την ταινία Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα: Αριστοτέλης Μαραγκός, Κωνσταντίνος Βασίλαρος
Για την ταινία Ποτίστρα: Φοίβος Χαλκιόπουλος
Για την ταινία Fuga: Αντώνης Ντούσιας

Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Για την ταινία Φῶς ἐκ Φωτός: Νεριτάν Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima
Για την ταινία À deux voix: Μάρθα Μπουζιούρη, Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Για την ταινία Mothers of daughters: Γιούλα Μπούνταλη, Elke Lehrenkrauss, Κωνσταντίνος Σακκάς

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
[έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας]

Για την ταινία «Αερολίν»: Αλέξης Κουκιάς Παντελής, Μαρία Ρεπούση
Για την ταινία «Ανορθόδοξος»: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Φανή Σκαρτούλη
Για την ταινία «Αρκουδότρυπα»: Στέργιος Ντινόπουλος, Χρυσιάννα Παπαδάκη, Θανάσης Μιχαλόπουλος, Αρσινόη Πηλού
Για την ταινία «Διάβαση»: Αινείας Τσαμάτης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Θάνος Αναστόπουλος
Για την ταινία «Midnight Skin»: Μανώλης Μαυρής, Ανναμπέλ Αρώνη, Ρομάνα Λόμπατς, Camille Genaud
Για την ταινία «Wings»: Φοίβος Ήμελλος, Κωνσταντίνος Γουριώτης

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Για την ταινία «Η Αόρατη Μάχη»: Αμάντα Λιβανού
Για την ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα»: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ρένα Βουγιούκαλου
Για την ταινία «How to Ηave Sex: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Για την ταινία «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (*Να Κοιμάμαι στο Στήθος του)»: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης, Ιωσήφ Βαρδάκης
Για την ταινία «Βάρδια»: Γρηγόρης Ρέντης, Βίκυ Μίχα, Clement Duboin, Florence Cohen
Για την ταινία «Εμμονες Ωρες στον Τόπο της Πραγματικότητας»: Ρέα Βαλντέν
Για την ταινία «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας»: Maria del Mar Rodriguez Yebra, Αγγελος Ράλλης
Για την ταινία «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης»: Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Για την ταινία «Μικρά Πράγματα που Πήγαν Λάθος»: Κώστας Ταγκαλάκης, Χάρης Βαφειάδης, Πάνος Παπαδόπουλος
Για την ταινία «Το καλοκαίρι της Κάρμεν»: Ιωάννα Μπολομύτη, Λίνα Γιαννοπούλου
Για την ταινία «Φόνισσα»: Διονύσης Σαμιώτης, Κώστας Λαμπρόπουλος
Για την ταινία «Animal»: Μαρία Δρανδάκη, Μαρία Κοντογιάννη, Lukas Rinner, Laura Sterian, Ivan Tonev, Στέλιος Καμμίτσης
Για την ταινία «Inside»: Γιώργος Καρναβάς


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στο λογαριασμό της στο Instagram.