Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Διάβαση» των Κατερίνας Μαυρογεώργη και Αινεία Τσαμάτη

στα 10

Εν αναμονή του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Διάβαση» των Κατερίνας Μαυρογεώργη και Αινεία Τσαμάτη

H ταινία

Μια σιδηροδρομική διάβαση στη μέση του πουθενά. Δυο ξύλινες καλύβες στέκουν αντικριστά. Γύρω κατακίτρινοι λόφοι κι ανοιχτός ορίζοντας. Δύο φύλακες: Ο μοναχικός Γιάνης που δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο του και ο χαλαρός Αντώνης, σε αρμονία με την ραστώνη του τοπίου. Κάθε τόσο μια φωνή από έναν ασύρματο αναγγέλλει την άφιξη αμαξοστοιχίας. Οι δύο φύλακες κατεβάζουν χειροκίνητα τις μπάρες. Τίποτα δεν διαταράσσει την καθημερινή ρουτίνα τους. Ομως αν έρθει της αγάπης η ώρα, όπου κι αν είσαι θα σε βρει. Ο έρωτας εισβάλλει διαλύοντας κάθε βεβαιότητα. Ενα ρομαντικό βουκολικό γουέστερν.

Οι σκηνοθέτες

Κατερίνα Μαυρογεώργη: Η Κατερίνα Μαυρογεώργη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης AΡΧΗ της Νέλλης Καρρά και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Γράφει, παίζει και σκηνοθετεί στο σινεμά και στο θέατρο. Εχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το 2019 έγραψε το έργο «Οι Λουόμενες», το οποίο σκηνοθέτησε στο Skrow Theater. «Οι Λουόμενες» παρουσιάστηκαν ξανά τον Μάιο του 2022 στο Skrow Τheater, στο θέατρο Τempus Verum και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου τον Φλεβάρη του 2023. Το θεατρικό έργο «Οι Λουόμενες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική. Το 2021 ολοκλήρωσε το τρίτο θεατρικό της έργο, με τίτλο «Το απαγορευτικό». Το 2020, μαζί με τον Αινεία Τσαμάτη και τον Γιάννη Καραμπάτσο, έγραψε το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Διάβαση» σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Αινεία Τσαμάτη. Με την ομάδα Inkal έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτις στις παραστάσεις «Η Ιστορία της Αυτοθυσίας», Φεστιβάλ Αθηνών 2014 και «Τα Μάτια του Ερωτα», 2018. Ως ηθοποιός, έχει συνεργαστεί με την ομάδα Patari Project και τους Blitz Theater Group, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Skrow Theater Group. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Θωμά Μοσχόπουλο, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Αργύρη Ξάφη, τη σκηνοθέτρια Βάσια Ατταριάν κ.ά. Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Το 2017 συνέγραψε το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Maneki Neko», σε συνεργασία με τον Μανώλη Μαυρή. Στον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Ζαχαρία Μαυροειδή, Παντελή Βούλγαρη και τη σκηνοθέτρια Θέλγια Πετράκη.

Αινείας Τσαμάτης: Ο Αινείας Τσαμάτης γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας στις 16/11/1984. Αποφοίτησε απο την Μουσική Σχολή MMS (Modern Music School of Athens) το 2007 καθώς και απο την Δραματκή Σχολη ΑΡΧΗ της Νέλλης Καρρά το 2011. Παίζει, γράφει και σκηνοθετεί στο σινεμά και το θέατρο. Το 2021 σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του «Η Διάβαση» μαζί με την Κατερίνα Μαυρογεώργη. Στο θέατρο ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Καραντζά «Πέρσες», «Το Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα», «Τρεις Αδελφές», «Νεφέλες», «Δωδέκατη Νύχτα», «Τα κύματα», «Σλαντεκ», Αρη Μπινιάρη «Ξύπνα Βασίλη», Εκτορα Λυγίζο «Αμλετ», Λένα Κιτσοπούλου «Ματωμένος Γάμος», Αργυρώ Χιώτη «Χοηφόρες», Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς «Λουκρητία Βοργία», Κωσταντίν Μποκομόλοφ «Οι Δαιμονισμένοι», Παντελής Δεντάκης «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ», «Πενθεσίλεια», Παντελή Φλατσούση «Εθνικό Ντεφιλέ», Νατάσα Τριανταφύλλη «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Αδερφοί Καραμαζώφ», Μαριάννα Κάλμπαρη «Το νησί των Σκλάβων», Εφη Γούση «Καθαροί Πια», Γιάννη Σκουρλέτη «Στέλλα travel – Η Γη της Επαγγελίας» και τον Τάκη Τζαμαριά «Η Μικρή μας Πόλη». Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους: Στέλιο Καμμίτση «Κωλόπαιδα», Κωνσταντίνα Βούλγαρη «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους», Γιώργο Ζώη «Interruption», Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», «Το Τελευταίο Σημείωμα», Σταύρο Τσιώλη «Γυναίκες που Περάσατε απο ’δω», Σεπιντέ Φαρσί «I Will Cross Tomorrow», Νικόλα Δημητρόπουλο «Καλάβρυτα 1943», Θάνο Αναστόπουλο «Φαντάσματα της Επανάστασης» και τον Μαριάνο Πενσότι «The Audience». Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις σειρές «Σκοτεινή Θάλασσα», «Καρτ Ποστάλ», «Μια Νύχτα του Αυγούστου».

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

the crossing

5 ερωτήσεις για τη «Διάβαση»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Η αρχική ιδέα ήταν του Αινεία, μετά μπήκε ο Γιάννης Καραμπάτσος στο σενάριο που είναι και ο DoP της ταινίας και μετά προσκλήθηκα εγώ στην ομάδα από τον Γιάννη που είχαμε ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν. Συνδεθήκαμε κι οι τρεις με αυτήν την ιστορία και στην πορεία ανακαλύπταμε ότι οι αναφορές μας κι οι συνεισφορές μας τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά ήταν αρμονικές και γόνιμες. Μας συγκινούσε αυτή η πολύμορφη, οικεία κι απόμακρη ταυτόχρονα σχέση δύο προσώπων που είναι φυτρωμένα λες σε μια ερημιά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Είναι από μόνο του μια πρόκληση και μια περιπέτεια. Μας δυσκόλεψαν οι πρωτόγνωροι για εμάς χρόνοι που έπαιρναν τα πράγματα κι η αβεβαιότητα για κάποια ζητήματα μέχρι την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι η ταινία μας γυρίστηκε εξ’ολοκλήρου σ' ένα κάμπο στο πουθενά. Μας έφερνε μεγάλη χαρά κάθε μέρα στο γύρισμα η αίσθηση της ομαδικότητας, του συντονισμού όλων των departments ταυτόχρονα για να πετύχουμε μια στιγμή. Μας εξέπληξε θετικά και αρνητικά ο καιρός, ο οποίος αντί να μας δώσει το καλοκαίρι που είχαμε υπολογίσει για τον Ιούνιο του 2022, άρχισε να κάνει τα δικά του, όλες τις μέρες του γυρίσματος, με βροχές, χαλάζια και τα συναφή. Το διαχειριστήκαμε όμως και τελικά αποτυπώθηκε στην όψη της ταινίας με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

the crossing

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Ισως μπορουν να συνυπάρξουν αυτά τα δύο. Η πλατφόρμα σίγουρα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για προβολές κι εφόσον ήρθε στα πράγματα, μάλλον θα μείνει κιόλας για καιρό, δεν ξέρω αν έχει νόημα να την αφορίσουμε. Δεν αντικαθιστά όμως την εμπειρία της βιωμένης ταινίας μέσα σε μια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Είναι πολύ σημαντικό και χαρμόσυνο για μας να συμμετέχουμε φέτος στο φεστιβάλ Δράμας με την πρώτη μας ταινία. Είναι μια κοιτίδα γνωριμίας και σύνδεσης με δημιουργούς και συναδέλφους που την φαντάζομαι πολυεπίπεδη και εμπνευστική. Πάρα πολλοί άνθρωποι, θεσμοί και παράγοντες δουλεύουν και συνεργάζονται για να υπάρχει αυτή η διοργάνωση και να προφέρει στις ταινίες την σύνδεση που έχουν ανάγκη με τον έξω κόσμο.Το φεστιβάλ Δράμας αποτελεί και ένα κρίκο σε μια αλυσίδα σύνδεσης πιο ευρεία, που ξεπερνά σύνορα και γεωγραφίες, οπότε ακόμα καλύτερα. Τις ταινίες πρέπει να τις βλέπει κοινό, σε αίθουσες, σε φεστιβάλ, σε προβολές. Δεν τις κάνουμε για να τις στέλνουμε μόνο μεταξύ μας σε links στο vimeo για feedback. Ανήκουν στον κόσμο απ' όπου προήλθαν.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

Γιατί ακόμα κι αν έρθει το τέλος του κόσμου, ο πλανήτης καταρρεύσει κι αρχίζει να μας πετάει από πάνω του σαν ζώο που τινάζεται να φύγουν τα ενοχλητικά παράσιτα, ακόμα κι αν πέσει μετεωρίτης στη Γη, ακόμα να εκραγούν όλα τα ηφαίστεια ταυτόχρονα, πάλι θα υπάρξει - έστω και στιγμιαία - η σκέψη: «Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι.» Το σινεμά έχει περάσει στο DNA μας.

Δείτε εδώ μια προηγούμενη δουλειά του Αινεία Τσαμάτη και της Κατερίνας Μαυρογεώργη με τίτλο «Η Τέλεια Μαρέγκα» (2020)

the crossing Την αφίσα επιμελήθηκε ο Γιώργος Γούσης.

Διάβαση | Σκηνοθεσία: Αινείας Τσαμάτης, Κατερίνα Μαυρογεώργη | Σενάριο: Αινείας Τσαμάτης, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιάννης Καραμπάτσος | Φωτογραφία: Γιάννης Καραμπάτσος | Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Πρωτότυπη Μουσική: Πέτρος Σωτηρόπουλος & The Aqua Barons | Ηχοληψία: Δήμητρα Ξερούτσικου | Σχεδιασμός Ηχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Αρτεμις Φλέσσα | Ενδυματολογία: Μάρλι Αλειφέρη | Μακιγιάζ: Νίκη Οβάκογλου | Ερμηνευτές: Γιάννης Τσορτέκης, Καραφίλ Σένα, Αγγελική Παπαθεμελή, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (φωνή) | Παραγωγός: Θάνος Αναστόπουλος | Εταιρεία Παραγωγής: Φαντασία Οπτικοακουστική ΕΠΕ | Συμπαραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, ΕΚΚ, Onassis Culture

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος