Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Maneki Neko» του Μανώλη Μαυρή

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Maneki Neko» του Μανώλη Μαυρή

H ταινία

Ενας άντρας συναντά µία κοπέλα σε µία αποβάθρα του λιµανιού του Πειραιά. Ενώ ψάχνουν για ταξί, αποφασίζουν να κάνουν ότι γνωρίζονται για να µοιραστούν το κόστος της διαδροµής. Από τη στιγµή όµως που µπαίνουν στο ταξί, ο οδηγός αποκαλύπτει στον άντρα ότι όντως γνωρίζονται και ότι έχουν κοινό παρελθόν.

maneki neko 607

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γραφιστική και animation και το 2013 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο Central Saint Martins του Λονδίνου στην οπτική επικοινωνία. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε στο post production Αγγλικών τηλεοπτικών σειρών (BBC One - «Sherlock»). Το 2014 ολοκλήρωσε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Βlue Τrain», η οποία επιλέχτηκε στο Leeds IFF στην κατηγορία Βest of British και κέρδισε βραβείο εικαστικής αρτιότητας στο Φεστιβάλ της Δράμας το 2015. Το «Maneki Neko» είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του. Το σενάριο, το οποίο συνέγραψε με την Κατερίνα Μαυρογεώργη, κέρδισε στο διαγωνισμό Pitching Lab του Φεστιβάλ της Δράμας το 2015 και η ταινία θα κάνει διεθνή πρεμιέρα στο 61ο BFI London Film Festival. Το «Maneki Neko» συμμετέχει στο 40ό Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης διαφημιστικών στην Αθήνα και το Λονδίνο, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο στάδιο συγγραφής της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας. Περισσότερα στο manolismavris.com.

maneki neko 607

5 ερωτήσεις για το «Maneki Neko»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία πραγµατεύεται υπαρξιακά ζητήµατα. Αν κρίνω από τον τρόπο που σκέφτοµαι και λειτουργώ, είναι ένα θέµα που δύσκολα θα σταµατήσει να µε απασχολεί και πάντα θα θεωρώ επίκαιρο. Πιο συγκεκριµένα, το γεγονός ότι επέλεξα να µιλήσω για την έννοια της ταυτότητας και της επιθυµίας, φαντάζοµαι ότι είναι αλληλένδετο µε την ηλικία µου. Επίσης, ήθελα καιρό να πειραµατιστώ µε τη φόρµα του θρίλερ. Με ενδιέφερε να αποδώσω µία σκοτεινή ατµόσφαιρα που να µεταφέρει την αγωνία του εφιάλτη.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι ένα ψυχαναλυτικό ερωτικό θρίλερ.

maneki neko 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η ιστορία, ενώ στον πυρήνα της είναι απλή, έχει µία πιο αφηρηµένη αφηγηµατική δοµή, επιτρέποντας στο θεατή να κάνει διαφορετικές αναγνώσεις. Θα µε ενδιέφερε να ακούσω τη δική του θεωρία για την ιστορία.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Στα θετικά συγκαταλέγω τους ανθρώπους που γνώρισα και µε τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ. Εξαιρετικοί επαγγελµατίες ικανοί να φέρουν εις πέρας δύσκολες τεχνικά σκηνές, πάντα µε χαµόγελο και αισιοδοξία.

Τα αρνητικά είναι πως στην Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο κάποιος να βιοποριστεί αποκλειστικά ως σκηνοθέτης ταινιών. Πρόκειται µάλλον για ένα πολύ ακριβό χόµπι. Η λύση που βρήκα ήταν να ασχοληθώ µε τη διαφήµιση, µέσω της οποίας µπορώ να ασκώ το επάγγελµα, ενώ παράλληλα µου δίνεται η δυνατότητα να χρηµατοδοτώ τα δικά µου σχέδια.

maneki neko 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η δεύτερη φορά που παίρνω µέρος στο φεστιβάλ. H πρώτη φορά ήταν πριν δύο χρόνια µε την πρώτη µου µικρού µήκους ταινία, «Blue Train». Το φεστιβάλ µε στήριξε δίνοντας στο «Blue Train» ένα βραβείο, ενώ το σενάριο του «Maneki Neko» κέρδισε στο διαγωνισµό του pitching lab. Αυτό µου έδωσε µεγάλη αυτοπεποίθηση και κίνητρο να συνεχίσω. Γενικότερα θεωρώ ότι το Φεστιβάλ Δράµας αποτελεί έναν από τους βασικότερους θεσµούς όσον αφορά το ελληνικό κινηµατογραφικό τοπίο, καθώς δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν και να ακουστούν νέοι κινηµατογραφιστές.

info

Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής / Σενάριο: Μανώλης Μαυρής, Κατερίνα Μαυρογεώργη / Παραγωγή: Μαντώ Στάθη, Μυρτώ Στάθη, Μανώλης Κονταρίνης / Συµπαραγωγή: Βασίλης Κωνσταντιλιέρης / Ερµηνευτές: Χάρης Φραγκούλης, Χρήστος Στέργιογλου, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Φιλίνη, Γιάννης Διαµαντής, Αννα Μιχαήλου / Φωτογραφία: Μανού Τιλίνσκι / Σκηνικά, Κοστούµια: Εύα Γουλάκου / Μοντάζ: Θοδωρής Αρµάος / Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος / Σχεδιασµός Ηχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος / Εικαστικά: Δάφνη Σγούρου Δροσοπούλου / Colourist: Μάνθος Σαρδής / Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου / Eταιρία παραγωγής: Stathi Twins Productions, FeelMe Productions

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ και την αφίσα του «Maneki Neko».

MANEKI NEKO Trailer from Manolis Mavris on Vimeo.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

maneki neko poster 607