Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Blue Train» του Μανώλη Μαυρή

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Blue Train» του Μανώλη Μαυρή

Η ταινία

Η νοσταλγία προς την αθωότητα της παιδικής ηλικίας παρακινεί τον Λίαμ σε ένα ψυχαναλυτικό ταξίδι στον χρόνο. Στο βαγόνι ενός τρένου, έναν μη-τόπο, όπου το φανταστικό και το αληθινό συνορεύουν, ο Λίαμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις φοβίες και τις αναμνήσεις του.

Ο σκηνοθέτης

Ο Μανώλης Μαυρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα και οπτική επικοινωνία (MA) στο Central Saint Martins του Λονδίνου. Παράλληλα εργάστηκε στο post-production Αγγλικών τηλεοπτικών σειρών του BBC και του Channel 4. To Βlue Τrain επιλέχτηκε στο Leeds International Film Festival στην κατηγορία Βest of British, Στο Los Angeles Greek Film Festival και στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης διαφημιστικών και μουσικών βίντεο στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Blue Train 607

5 ερωτήσεις για το «Blue Train»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η συμφιλίωση του ανθρώπου με το παρελθόν του με απασχολούσε ανέκαθεν. Η ταινία κρύβει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και σίγουρα αποτελεί και μία ενδοσκόπηση.Το ονειρικό ταξίδι προς την ενηλικίωση του ήρωα, η αναζήτηση της ουτοπίας στην παιδική ηλικία και τέλος η επίγνωση ότι δεν υπάρχει έξοδος από τον αληθινό χρόνο, συνθέτουν τη φιλμική γραμμή της ιστορίας, που μας παρασύρει μέχρι τέλους, σε ζητήματα ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης.Στόχος μου ήταν μέσα από συνηθισμένους χαρακτήρες και νατουραλιστικές καταστάσεις, να φτάσω στο μη-ρεαλισμό, συνθέτοντας «παράλογους» φιλμικούς χώρους και εξωτερικά τοπία, που σηματοδοτούν τους τόπους της ελευθερίας.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το Blue Train είναι μια κατασκευή διανοητική και ταυτόχρονα συναισθηματική. Σε συμπυκνωμένο χρόνο δείχνει την ολοκλήρωση του ψυχαναλυτικού ταξιδιού του ήρωα, Λίαμ. Η νοσταλγία προς την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, η αναζήτηση της ουτοπίας του πρωταγωνιστή, η ίδια η διαδικασία του ταξιδιού και η λύτρωση με την αποδοχή της ενηλικίωσης του, αποτελούν τον βασικό άξονα της ταινίας.Το τρένο όπου διαδραματίζεται η ταινία αποτελεί έναν μη-τόπο, όπου η πραγματικότητα συνάντα την φαντασία.

Blue Train 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Με ενδιαφέρει το φαινόμενο της «αναστολής της δυσπιστίας (suspension of disbelief)». Θα ήθελα να μάθω σε ποιο σημείο της ταινίας ο θεατής αναστέλλει την δυσπιστία του για χάρη του αφηγηματικού λόγου και γίνεται ευάλωτος στα μηνύματα της τέχνης. Σε ποιο σημείο δηλαδή ο θεατής παρακολουθώντας μια ρεαλιστική ανάμνηση, προσπερνά το παράλογο περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται η σκηνή και συνδέεται με την πλοκή.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το Blue Train γυρίστηκε στο Λονδίνο αλλά κυρίως από Ελληνες συντελεστές.Υπάρχουν διαφορετικές δυσκολίες στο να κάνει κάποιος ταινία στην Αγγλία και την Ελλάδα. Κατά γενική παραδοχή το Λονδίνο είναι μία εξαιρετικά ακριβή πόλη για ανεξάρτητο σινεμά, το βασικότερο πρόβλημα όμως που αντιμετώπισα ήταν η ανελαστικότητα της αγγλικής νοοτροπίας στην παραγωγή ταινιών. Χρειάστηκαν άδειες, ασφάλειες, εγγυήσεις και προέκυψαν πολλά γραφειοκρατικά και αποθαρρυντικά προβλήματα για να γυρίσουμε απλές σκηνές. Στην Ελλάδα αυτό δεν το συναντάς σε τέτοιο βαθμό, η απουσία πολύ αυστηρών κανόνων αφήνουν περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας. Αυτό που αποκόμισα από την όλη διαδικασία ήταν η δημιουργία μίας ομάδας ταλαντούχων ανθρώπων.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα, το φεστιβάλ της Δράμας συμβάλει στην συνεύρεση νέων σκηνοθετών, την ανταλλαγή απόψεων και την δημιουργία ενός πολλά υποσχόμενου Ελληνικού κινηματογραφικού ρεύματος.

Blue Train 607

info

Σκηνοθεσία-Σενάριο: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣΠαραγωγή: ΜΥΡΤΩ & ΜΑΝΤΩ ΣΤΑΘΗΑνδρικοί Ρόλοι: ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΜΑΛΟΡΙ ΣΚΙΝΕΡ ΩΣ ΛΙΑΜ, ΣΑΜΟΥΕΛ ΓΚΛΑΣΜΠΟΡΟΟΥ ΩΣ ΜΙΚΡΟΣ ΛΙΑΜ, ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤ ΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣΓυναικείοι Ρόλοι: ΚΑΘΡΙΝ ΜΑΚΝΤΟΝΑΝΤ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ ΜΑΧΟΥΤ ΩΣ ΚΟΠΕΛΑΦωτογραφία: ΦΙΛ ΜΟΡΕΤΟΝΣκηνικά, κοστούμια: ΕΥΑ ΓΟΥΛΑΚΟΥΕιδικά εφέ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣΉχος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΣχεδιασμός ήχου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΟΥΛΙΑΜ ΤΖΟΝΚΛΕΡΜοντάζ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Πρωτότυπη Μουσική: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΒΑΔΑΣ, ΠΟΛ ΤΙΑΝColouring: ΜΑΛΚΟΛΜ ΕΛΙΣΟΝΒοηθός σκηνοθέτη: ΜΙΡΑΝΤΑ ΧΑΟΥΑΡΝΤ-ΓΟΥΙΛΙΑΜΣΠρώτος βοηθός κάμερα: ΜΠΡΟΥΝΟ ΠΑΪΒΑΔεύτερος βοηθός κάμερα: ΤΖΑΚ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΪΛΣΦωτισμός: ΣΟΝΙΛ ΛΙ, ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΤΟΜΑΣΜακιγιάζ: ΑΝΝΑ ΡΕΝΤΕΚΑ, ΕΣΖΤΕΡΒοηθός παραγωγής: ΝΙΚ ΜΠΑΡΤΟΝ, ΡΑΟΥΛ ΑΣΓΚΑΟΝΚΑΡΕπίβλεψη σεναρίου: ΕΛΛΗ ΜΠΟΡΝΟΒΑΒοηθός σκηνογράφου: ΜΙΚΕ ΓΟΥΛΙΑΜΑΚΗΣΦλάουτο:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΛΟΓΕΩΡΓΗΣχεδιασμός αφίσας: ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Blue Train»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.