Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Φῶς ἐκ Φωτός» κερδίζει το πρώτο βραβείο μικρού μήκους στο Slamdance

στα 10

H ήδη βραβευμένη στην Ελλάδα μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία έκανε την αμερικανική πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Slamdance και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο τμήμα Experimental Short που διαγωνίστηκε!

Το «Φῶς ἐκ Φωτός» κερδίζει το πρώτο βραβείο μικρού μήκους στο Slamdance

Πριν λίγες ώρες, στο Παρκ Σίτι της Γιούτα, ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Slamdance 2024 με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του. Γιορτάζοντας 30 χρόνια πορείας, το φεστιβάλ είναι ένα από τα πιο επιδραστικά κινηματογραφικά γεγονότα επί αμερικανικού εδάφους (αναδεικνύοντας στο παρελθόν σκηνοθέτες όπως τους Κρίστοφερ Νόλαν, Λίνα Ντάναμ, Αρι Αστερ, Μπονγκ Τζουν-χο, Μπεν Ζάιτλιν και Μάρκ Φόρστερ).

Η ευχάριστη έκπληξη: στο Διαγωνιστικό Τμήμα Experimental Short, το Α' Βραβείο κέρδισε το «Φῶς ἐκ Φωτός», η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία (Βραβείο Ντοκιμαντέρ στη Δράμα, Χρυσή Αθηνά Μικρού Μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας).

slamdance

slamdance

Το πρώτο βραβείο του Experimental Short τμήματος απονέμεται σε μία υβριδική ταινία, που χρησιμοποιεί όχι μόνο τον κινηματογραφικό φακό αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας. Οχι μόνο για να εξετάσει την Ιστορία, αλλά και για να την αποκαταστήσει...

Δείτε εδώ την στιγμή της ανακοίνωσης του βραβείου

Σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, ένας κινηματογραφιστής βρίσκει το σωζόμενο φωτογραφικό υλικό ενός Αγιορείτη Μοναχού - που πριν πεθάνει το 1932, κατασκευάζει τη δικιά του φωτογραφική κάμερα.

Διαβάστε την συνέντευξη του Νεριτάν Ζιντζιρία για το «Φῶς ἐκ Φωτός» στο Flix

φως εκ φωτός

«Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της Χρυσής Αθήνας Καλύτερης Ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις.Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

φως εκ φωτός

«Ένα ταξίδι-διαλογισμός στο χώρο και τον χρόνο, όλα σε ένα εκπληκτικό ασπρόμαυρο».
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

«Οι ταινίες μικρού μήκους συχνά αφήνουν πολύ μεγάλα αποτυπώματα στη μνήμη του κοινού. Το «Φῶς ἐκ Φωτός» είναι μια από αυτές τις ταινίες, γιατί βλέποντάς το μπαίνεις σε έναν κόσμο, απρόσιτο μέχρι τώρα, νιώθεις πως ανοίγεται μπροστά σου ένας κινηματογραφικός αρχαιολογικός χώρος».
Jovana Matevska Atanasova, Elemental

φως εκ φωτός

Φῶς ἐκ Φωτός - Light of Light

Docufiction, 13’ | Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νεριτάν Ζιντζιρία/ Παραγωγοί: Efijeni Kokedhima, Νεριτάν Ζιντζιρία/ Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Μουμούρη, Γιώργος Βαλσαμής/ Σκηνικά: RM/ Ενδυματολογία: Ματίνα Μαυραγάννη/ Μοντάζ: Γιώργος Αλεξίου/ Σχεδιασμός Ήχου: Λέανδρος Ντούνης/ Ψαλμωδίες: Δημήτρης Μηλιώτης/ VFX: Παντελής Αναστασιάδης/ Colorist: Άγγελος Μάτζιος / Βοηθητικοί ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Τάσος Κονταράτος, Ρωμανός Μαρούδης / Παραγωγή: Reconstructing Memories, EΡΤ - Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Φῶς ἐκ Φωτός»: