Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Οι Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος μιλούν στο Flix για τη Χρυσή «Αρκουδότρυπα»

στα 10

Οι σκηνοθέτες του μεγάλου νικητή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Οι Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος μιλούν στο Flix για τη Χρυσή «Αρκουδότρυπα»

Η «Αρκουδότρυπα» της Χρυσιάννας Παπαδάκη και του Στέργιου Ντινόπουλου έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή της προβολής της, συζητήθηκε, αναλύθηκε κι έφυγε από το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με τον Χρυσό Διόνυσο αλλά και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Χαρά Κυριαζή. Τώρα, οι δύο συνδημιουργοί μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για την ταινία τους, το Φεστιβάλ, αλλά και το τι ελπίζουν να τους περιμένει... στην άλλη πλευρά της Αρκουδότρυπας. Διαβάστε παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Δράμας 2023: Anima, animation και νεανικά άγχη στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα

Γράψαμε στο Flix για την ταινία: Ενα χωριό στην Πίνδο, πυκνό δάσος, κλαρίνα και φολκ θρύλοι. Εκεί ζουν δυο κορίτσια στα πρόθυρα των 20, η «τρου χωριάτα» Αργυρώ κι η κοκέτα Αννέττα, κολλητές από παιδιά, αλλά πόσο κοντά βρίσκεται η φιλία με το ολοκληρωτικό δόσιμο. Οταν η Αννέτα πει στη φίλη της ότι είναι έγκυος και θα φύγει, με το αγόρι της, για την πόλη, οι δυο τους αποφασίζουν να περάσουν μια μέρα μαζί, προκαλώντας τους φόβους και τους πόθους της ως τώρα κοινής ζωής τους.
Από τη μια, οι Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος χαρίζουν στο εγχώριο σινεμά κάτι σπάνιο, μια λεσβιακή ιστορία ενηλικίωσης στην ελληνική επαρχία κι υπογραμμίστε όποια λέξη αυτής της φράσης σάς φαίνεται δύσκολη. Από την άλλη, το κάνουν μ' έναν τρόπο πιο μαγικό από τον μύθο της Αρκουδότρυπας, ενώνοντας τα κλαρίνα με τα φλούο ζεβρέ ψεύτικα νύχια, την παράδοση με το νεανικότατο, φυσικότατο παρόν, την πληθωρική, γόνιμη φύση της Πίνδου με τη στέρφα ανθρωπογεωγραφία της και τον κοινωνικό εγκλωβισμό του μικρού τόπου, μιλώντας για τις μεγαλύτερες τραγωδίες με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ. Τα 38 λεπτά της ταινίας γίνονται αισθητά, με την ιστορία να τραβά αχρείαστα στο μέσον της και μια post end credits σκηνή όχι απλώς να περιττεύει αλλά και να αλλοιώνει και τον τόνο. Ομως η «Αρκουδότρυπα» έχει ήδη κερδίσει το μεγάλο της στοίχημα, επιπλέον η Αρσινόη Πηλού δίνει διαπιστευτήρια στη διεύθυνση φωτογραφίας, η Πάμελα Οικονομάκη ως Αννέττα δίνει στην ταινία σπίρτο και κέφι και η πρωτοεμφανιζόμενη Χαρά Κυριαζή, ως Αργυρώ, έχει τη φυσικότητα, την αλά Λεά Σεντού ομορφιά και τον χαρακτηριστικό μαγνητισμό του φακού που σου απαγορεύει να κοιτάξεις αλλού.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την «Αρκουδότρυπα» και τους δημιουργούς της εδώ


Αρκουδότρυπα

Τι σημασία έχει για εσάς η βράβευσή σας στη Δράμα, σε ένα διεθνές φεστιβάλ, επίσης με την πρόκριση για τις οσκαρικές υποψηφιότητες; Περιμένατε πως θα είναι αυτή η πορεία της ταινίας;

Ως νέοι δημιουργοί που παράγουμε ταινίες έξω από αυτό που ορίζεται ως «βιομηχανία του κινηματογράφου», η αναγνώριση αυτή δικαιώνει τα αμέτρητα μερόνυχτα που συλλογικά δουλέψαμε για να γίνουν οι ταινίες μας πραγματικότητα. Αναγκαστήκαμε να μάθουμε από το μηδέν πώς από την ιδέα φθάνει κανείς στην πολύπλευρη αυτή διαδικασία της υλοποίησης και της παραγωγής, οπότε η θερμή και εγκάρδια υποδοχή από το φεστιβάλ, και ιδιαιτέρως από το κοινό, μας έδωσε μια σημαντική ώθηση αλλά και ελπίδα να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Δεν νομίζω ότι περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα. Η αναγνώριση από το φεστιβάλ πιστεύουμε ότι θα μας ανοίξει πόρτες και θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε την ιστορία αυτή με περισσότερους ανθρώπους.

Αρκουδότρυπα

Τι ιδιαίτερη αξία έχει το να κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο μια χειροποίητη ταινία, σε σχέση με αρκετές άλλες παραγωγές που ήταν πολύ πιο πλούσιες, σε χρήματα και συνεργείο;

Το βραβείο αυτό έχει τεράστια αξία, αφού σε σύγκριση με μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό παραγωγές οι πόροι μας ήταν ελάχιστοι, ενώ τα άτομα που απαρτίζουν την κολεκτίβα πολύ λίγα σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εταιρίες παραγωγής. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι μιλούν για την «Αρκουδότρυπα» είναι πολύ συγκινητικό για όλα μας, και κάτι που δύσκολα θα γίνονταν χωρίς τον τίτλο του βραβείου. Επιπλέον, η αναγνώριση αυτή πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί και ένα «άνοιγμα» στον χώρο του κινηματογράφου, σε άτομα και ομάδες έξω από τους καθιερωμένους θεσμούς, το οποίο είναι κάτι που θέλουμε να συνεχιστεί, δηλαδή ο κινηματογράφος, αλλά και άλλες μορφές τέχνης να είναι προσιτές σε «outsiders».

Η απόφαση της επιτροπής να απονείμει το πρώτο βραβείο σε μία χειροποίητη ταινία χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις, διεθνείς συμπαραγωγές και τεράστιο συνεργείο, πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί μια «νέα εποχή» αλλά και μεταφέρει ένα μήνυμα, ότι η ουσία του κινηματογράφου είναι η ιστορίες και συγκεκριμένα οι ιστορίες που πηγάζουν από την καρδιά μας.

Αρκουδότρυπα

Τι λέει η «Αρκουδότρυπα» για τις γυναίκες της πιο νεάς γενιάς και για τις ερωτικές ή γενικότερα ανθρώπινες σχέσεις;

Ελπίζουμε η «Αρκουδότρυπα» να προβάλλει μια νέα και συχνά αφανή ιστορία σε σχέση με τις ανθρώπινες εμπειρίες που δεν μοιάζουν όπως θα περιμέναμε. Από τα σχόλια που λάβαμε από το κοινό, καταλάβαμε ότι αρκετοί περίμεναν η θεματολογία της ταινίας μας να εξερευνά την καταπίεση των δύο αυτών ΛΟΑΤΚΙ γυναικών, επειδή ακριβώς η ιστορία τοποθετείται στην επαρχία και όχι σε κάποια μεγάλη πόλη. Δεν κρύβουμε, ούτε και αρνούμαστε ότι πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν αυτή την καταπίεση λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας, αλλά επειδή αυτό αποτελεί ίσως τις μοναδικές εικόνες που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη όταν μιλάμε για κουήρ σχέσεις, θελήσαμε να αναδείξουμε μια διαφορετική πραγματικότητα, εστιάζοντας στην πολυπλοκότητα της φιλίας που χορεύει με τον έρωτα.

αρκουδότρυπα

Ποια είναι η ευχή σας για την επόμενη χρονιά, για εσάς, για τις ταινίες σας, για τον κόσμο;

Θα θέλαμε να δούμε ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη και συλλογικότητα στον κόσμο. Η χώρα μας «πολεμά» σε αρκετά μέτωπα: την ιδιωτικοποίηση δημόσιων θεσμών, την εξαθλίωση της παιδείας και της τέχνης, την κακή διαχείριση όλο και πιο συχνών περιβαλλοντικών καταστροφών… Η λίστα είναι μεγάλη, και ο διχασμός συχνά γίνεται η εύκολη λύση. Ο κινηματογράφος, και ειδικά ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, είναι μια εξάσκηση στη συλλογική δράση, στην επικοινωνία, και στην ενσυναίσθηση, τα οποία αποτελούν τα συστατικά που πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε για να φωτίσουμε με ανθρωπιά τον ζόφο. Ευχόμαστε να συνεχίζουμε εμείς οι ίδιοι καθώς και οι συνάδελφοι καλλιτέχνες να δημιουργούν μαζί, με τόλμη και τρυφερότητα.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Αρκουδότρυπας»:

Αρκουδότρυπα info | Σκηνοθεσία: Χρυσιάννα Παπαδάκη & Στέργιος Ντινόπουλος | Ηθοποιοί: Χαρά Κυριαζή, Πάμελα Οικονομάκη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αρσινόη Πηλού | Παραγωγή: Χρυσιάννα Παπαδάκη, Στέργιος Ντινόπουλος, Αρσινόη Πηλού, Θάνος Μιχαλόπουλος


Διαβάστε ακόμη:

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 1η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 2η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 3η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 4η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 5η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 6η


Το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας διοργανώθηκε φέτος από τις 4 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online, από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ελεύθερα για όλους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 46ο DSFF: Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Το Flix βρέθηκε στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του εθνικούς διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το Flix παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Δράμα 2023 gif