H ταινία
«Μια μυστική σπηλιά, μια απρόσμενη προδοσία και ένα καγκουρόπαρτο στο δάσος θ' αλλάξουν για πάντα τη σχέση της Αργυρούς με την κολλητή της.»
Η Τριλογία της Αρκουδότρυπας είναι μια ιστορία για την κουήρ αγάπη που διαδραματίζεται βαθιά στα βουνά της Πίνδου. Η ιστορία ξεκινάει όταν η 19χρονη Αργυρώ μαθαίνει πως η παιδική της φίλη, Αννέτα, έμεινε έγκυος και σκοπεύει να μετακομίσει με τον φίλο της στην πόλη, εγκαταλείποντας το χωριό στο οποίο μεγάλωσαν. Εκπληρώνοντας μια υπόσχεση από παλιά, οι δύο φίλες αποφασίζουν να πάνε στη θρυλική σπηλιά της «Αρκουδότρυπας», όπου και θα αντικρίσουν τους βαθύτερους φόβους τους. Ενα ταξίδι στο ορεινό τοπίο της Ελάτης Τρικάλων, η «Αρκουδότρυπα» είναι μια τρυφερή ταινία για την ενηλικίωση, τη φιλία και τον έρωτα, που μιλἀ για τις κουήρ σχέσεις στην επαρχία, ιδίως μεταξύ γυναικών, που σπάνια βλέπουμε να απεικονίζονται στο λευκό πανί. Πραγματεύεται τόσο τη σύγκρουση όσο και την αρμονία μεταξύ του παραδοσιακού και του μοντέρνου, συνδυάζοντας το φολκλόρ του τόπου με τα προσωπικά βιώματα των δημιουργών.
Οι σκηνοθέτες
Η Χρυσιάννα Παπαδάκη είναι από την Αθήνα και έχει ζήσει στην Αμερική και στην Αγγλία. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες με έμφαση στην πολιτική θεωρία και φιλοσοφία στο Harvard University και έκανε μεταπτυχιακό σε Media, language and performance in international politics στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατά τη διάρκεια αυτών των πτυχίων, σπούδασε επίσης θεατρική συγγραφή, σκηνοθεσία κωμωδίας και σκηνογραφία. Ετσι ανακάλυψε ένα πάθος για τη σεναριογραφία και τη σκηνοθεσία. Είναι συνιδρυτής θεατρικής ομάδας στο Λονδίνο και δούλεψε ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος για το θέατρο πριν μετακινηθεί προς τον κινηματογράφο. Για χρόνια έχει καθοδηγήσει εφήβους στη δημιουργική γραφή και τις κοινωνικές επιστήμες, βοηθώντας τους να αποδομήσουν θέματα, να δημιουργήσουν αφηγήσεις και να βρουν τη δική τους φωνή. Εχει πάθος για τη χρήση του χιούμορ για να ρίξει φως σε κοινωνικά ζητήματα και έλκεται από ιστορίες για το πώς οι άνθρωποι περιηγούνται στο περιβάλλον τους και πώς λειτουργεί η προσωπική ταυτότητα στον ευρύτερο κόσμο.
Ο Στέργιος Ντινόπουλος μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Παραγωγή Κινηματογράφου και βίντεο στο Harvard University, απ' όπου αποφοίτησε magna cum laude. Είναι σκηνοθέτης, cinematographer και φωτογράφος και φτιάχνει ταινίες, βίντεο χορού, video installations και ντοκιμαντέρ. Εχει περάσει χρόνια διδάσκοντας κινηματογραφική παραγωγή και storytelling σε νέους ενήλικες, όπως και σεμινάρια φωτογραφίας για έφηβους πρόσφυγες στην Αθήνα, δημιουργία τέχνης για νέους πρόσφυγες στη Λέσβο και σεμινάρια ντοκιμαντέρ και ακτιβισμού για νέους ενήλικες στο Exile Films στην Αθήνα. Η τελευταία του ταινία μικρού μήκους, «Bluebird», ήταν επίσημη επιλογή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Εχει πάθος για το να λέει κοινωνικά συνειδητοποιημένες και τρυφερές ιστορίες για την αγάπη, την οικογένεια και την πολιτιστική μνήμη.
Η ταινία αυτή είναι η πρώτη κινηματογραφική παράγωγη από την Κολεκτίβα ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ, ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από τη Χρυσιάννα Παπαδάκη, τον Στέργιο Ντινόπουλο, την Αρσινόη Πηλού και τον Θανάση Μιχαλόπουλο, που προσπαθεί να υποστηρίξει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο για νέους δημιουργούς χρησημοποιὠντας οριζόντιες διαδικασίες δημιουργίας, συλλογικό profit sharing και αλληλέγγυες μορφές διανομής, για να καταστήσει βιώσιμη τη δημιουργια για νέο κόσμο στην Ελλάδα. Πάνω απ' όλα θέλουμε να πούμε σημαντικές και ευαίσθητες ιστορίες και να δώσουμε φωνή σε δημιουργούς που δρουν στο περιθώριο της κινηματογραφικής αγοράς.
Η ιστορία της Αργυρούς και της Αννέτας ξεκίνησε ως μια ταινία μικρού μήκους, η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από crowdfunding. Τώρα την αναπτύσσουμε σε ταινία μεγάλου μήκους και χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη. Αμα θέλετε και μπορείτε να μας υποστηρίξετε, βρείτε το crowdfunding μας εδώ.
5 ερωτήσεις για την «Αρκουδότρυπα»
Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;
Ο Στέργιος είναι από την Τύρνα, οπότε πήγαμε πεζοπορία μαζί στα χιόνια και εμπνευστήκαμε από το τοπίο. Θέλαμε να συνδυάσουμε τη φύση και την αίσθηση της απομόνωσης που υπάρχει στα ελληνικά χωριά, με την κουήρ αγάπη που δεν βλέπουμε συχνά σε τέτοια μέρη και δεν αντιπροσωπεύεται αρκετά στον ελληνικό κινηματογράφο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;
Ειλικρινά, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η χρηματοδοτηση. Αν αρχίσουν να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς για πρότζεκτ, θα δημιουργηθούν σίγουρα νέες εταιρείες παραγωγής και κολλεκτίβες όπως η δική μας.
Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;
Φυσικά και προτιμούμε να βλέπουμε ταινίες σε σινεμά, άλλα έξω από τα φεστιβάλ, μικρού μήκους ταινίες δεν προβάλλονται συχνά. Γι’ αυτό και οι online πλατφόρμες είναι χρήσιμες για τη διανομή τους και μας βοηθάνε να φτάσουμε ένα ευρύτερο κοινό.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;
Είναι μεγάλη ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα τόσο διεθνές γνωστό φεστιβάλ, που τρέχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια με κάποιες από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους. Το γεγονός ότι έχει πολλές διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, όπως φοιτητικών ταινιών, animation και άλλα, δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα άτομα, ιδιαίτερα νέα άτομα, να αναγνωριστούν για το ταλέντο τους και να συνεχίσουν με αυτοπεποίθηση την καριέρα τους στον τομέα του κινηματογράφου. Δε μας ξαφνιάζει το ότι οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους έχουν επιτυχία διεθνώς, αφού υπάρχουν πολλές πηγές έμπνευσης εδώ, όπως πανέμορφα τοπία και σημαντικά κοινωνικά θέματα, που ωθούν ειδικά τους νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα.
Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...
...πάντα θα υπάρχουν άτομα παθιασμένα που θέλουν να πουν και να δουν πρωτότυπες ιστορίες μέσω ταινιών.
Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Αρκουδότρυπας»:
Αρκουδότρυπα | Σκηνοθεσία: Χρυσιάννα Παπαδάκη & Στέργιος Ντινόπουλος | Ηθοποιοί: Χαρά Κυριαζή, Πάμελα Οικονομάκη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αρσινόη Πηλού | Παραγωγή: Χρυσιάννα Παπαδάκη, Στέργιος Ντινόπουλος, Αρσινόη Πηλού, Θάνος Μιχαλόπουλος